Στρατηγικό σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης από πυρκαγιά
ΥΠΠΟ: Σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Τίτλος: Έγκριση από τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας της επικαιροποιημένης Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Λιμνών και Ποταμών Δυτικής Μακεδονίας.
Έγκριση της Στρατηγικής «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία»
ΤΟ ΕΎΡΗΜΑ ΤΟΥ ΜHΝΑ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022
” Μετάλλιο φιάλης με παράσταση ερωτιδέων ”
Tο εύρημα προέρχεται από ανασκαφή στο κέντρο της σύγχρονης πόλης της Άρτας δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου.
Πρόκειται για θραύσμα φιάλης ελληνιστικών χρόνων. Η φιάλη ήταν ένα αβαθές αγγείο που χρησιμοποιούνταν είτε για σπονδές (υγρές προσφορές) είτε ως αγγείο πόσεως.
Εντός μεταλλίου απεικονίζονται δύο ερωτιδείς που παίζουν με μικρό ζώο. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Έρωτας, ήταν ο θεός της επιθυμίας, της ερωτικής αγάπης, της έλξης και του πάθους. Κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο εμφανίζεται με την μορφή μικρών φτερωτών ερωτιδέων, υποδηλώνοντας τις διαφορετικές εκδοχές του πάθους, της αγάπης και του ευ ζην.
Ανάλογες παραστάσεις έχουν βρεθεί και σε άλλα ευρήματα από την Αμβρακία καθώς και στα βοτσαλωτά δάπεδα των λουτρών που εντοπίστηκαν στο χώρο του Μικρού Θεάτρου.