Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Τη Δευτέρα 05 και την Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη εργασίας στα αρχαία θέατρα της Κρήτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών. Στο ταξίδι του τον συνόδευσαν οι κ.κ. Πέτρος Θέμελης, αντιπρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Νίκος Παππάς, μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Οι κ.κ. Σταύρος Μπένος και Πέτρος Θέμελης έμειναν για μια ακόμη φορά εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών.
Στο ρωμαϊκό θέατρο της Γόρτυνας τους υποδέχτηκαν όλη η ανασκαφική ομάδα, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του μνημείου. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Νίκος Σχοιναράκης, δήμαρχος Γόρτυνας, Αθανασία Κάντα, προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι αρχαιολόγοι Ανδρέας Λυριντζής, Δέσποινα Σαμωνάκη και Κωνσταντίνα Νικολοπούλου και Ευαγγελία Σχοιναράκη, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη του ρωμαϊκού θεάτρου Γόρτυνας «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΝ». Οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν στο πρώτο (κατώτερο) διάζωμα του ρωμαϊκού θεάτρου. Αποκαλύφθηκε πλήρως το κάτω διάζωμα, το οποίο σώζεται σε αρκετά καλή μορφή, όπως και ο περιμετρικός διάδρομος (διάζωμα) μεταξύ του κάτω και του μεσαίου τμήματος του κοίλου. Ο διάδρομος διατηρείται σε εντυπωσιακό βαθμό. Σώζεται πολύ καλά, επίσης, και ο τοίχος που στήριζε το διαδρόμου και ο αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων. Οι εργασίες στο ρωμαϊκό θέατρο της Γόρτυνας χρηματοδοτούνται με το ποσό των 400.000 € από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου Κρήτης. Η προγραμματική αυτή σύμβαση πρόκειται να τροποποιηθεί, ώστε με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 50.000 ευρώ να καλυφθεί και το κόστος της ανάθεσης των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του μνημείου.
Στο ρωμαϊκό θέατρο της Χερσονήσου τους περίμεναν οι κ.κ. Αθανασία Κάντα, προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Στέλλα Μανδαλάκη, αρχαιολόγος της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ζαχαρίας Δοηαστάκης, δήμαρχος Γόρτυνας. Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται και εδώ με θεαματικά αποτελέσματα. Σε βαθιά τομή που διεξήχθη εκεί αποκαλύφθηκε το δάπεδο της ορχήστρας του θεάτρου. Οι εργασίες στο ρωμαϊκό θέατρο Χερσονήσου χρηματοδοτούνται από την Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 50.000,00 ευρώ που υπέγραψε ο Δήμος Χερσονήσου με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η προγραμματική αυτή σύμβαση πρόκειται να τροποποιηθεί, ώστε με αύξηση του υπάρχοντα προϋπολογισμού κατά 15.000 ευρώ και αλλαγή του χρονοδιαγράμματος και του αντικειμένου της σύμβασης να καλυφθεί και η ανάθεση των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του μνημείου.
Ακολούθησε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το σχεδιασμό των επόμενων δράσεων, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στην τροποποίηση των ήδη υπογεγραμμένων προγραμματικών συμβάσεων. Στόχος και για τα δύο μνημεία είναι η ένταξη των εργασιών αποκατάστασής τους σε προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από το Ε.Σ.Π.Α.
Την Τρίτη 06 Νοεμβρίου οι κ.κ. Σταύρος Μπένος, Πέτρος Θέμελης και Νίκος Παππάς επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο νομό Χανίων, όπου τους περίμεναν οι κ.κ. Βουλγαράκης Απόστολος, αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, δήμαρχος Χανίων, Αναστασία Τζιγκουνάκη, προϊσταμένη της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βάνα Νινιού, αρχαιολόγος της Εφορείας και υπεύθυνη για τις ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο, Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων και αναστηλωτής του μνημείου και όλη η ανασκαφική ομάδα. Οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας άρχισαν τον Ιούλιο του 2008 με βάση την εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ. μελέτη και χρηματοδότηση, ύψους 900.450 ευρώ από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης – Π.Ε.Π. Κρήτης. Ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου, έως το τέλος του 2008 στον απαλλοτριωμένο αγρό και συνεχίστηκαν το 2009 στο ανατολικό τμήμα του κοίλου, της σκηνής και του προσκηνίου τα οποία βρίσκονται στην όμορη ιδιοκτησία και η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο απαλλοτρίωσης. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α., με ύψος χρηματοδότησης 2.475.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης – αναστήλωσης του μνημείου. Η μελέτη αποκατάστασης αφορά κυρίως την αποκατάσταση του κοίλου και της σκηνής, ενώ για τις παρόδους η οριστική μελέτη αναστήλωσης θα ακολουθήσει, αφού προηγηθεί η περισυλλογή των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών. Σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες και επικεντρώνονται κυρίως στο σκηνικό οικοδόμημα.