Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους στόχους και τις πρώτες κινήσεις του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανακοίνωσαν ο πρόεδρός του κ. Σταύρος Μπένος και οι κύριοι Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Πέτρος Θέμελης και Γιώργος Κουρουπός εκ μέρους του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου.
Στη συνέντευξη τύπου που έγινε στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ήταν παρόντα πολλά από τα 275 ιδρυτικά του μέλη, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται κορυφαίοι εκπρόσωποι από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι Κίνηση Πολιτών από όλη την Ελλάδα, που στόχο τους έχουν να έλθουν δυναμικοί και αποτελεσματικοί αρωγοί των αρμόδιων φορέων στην έρευνα, μελέτη, προστασία ανάδειξη και, όπου αυτό είναι εφικτό και επιτρεπτό, στη χρήση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θέατρα, αμφιθέατρα, στάδια, ωδεία) και στην ένταξή τους στην πολιτιστική καθημερινότητα.
Στην Ελλάδα, της οποίας γέννημα και θρέμμα είναι το αρχαίο θέατρο είτε ως αρχιτεκτόνημα είτε ως τέχνη, έχουν μέχρι πρότινος (1995) καταγραφεί από τους αρχιτέκτονες και μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του Σωματείου κυρίους Κωνσταντίνο Μπολέτη και Μιχάλη Πιτένη 134 αρχαία θέατρα. Από αυτά σε 30 γίνεται συστηματική ή ευκαιριακή χρήση για πολιτιστικές εκδηλώσεις, 76 είναι, επίσης, αρχαιολογικοί χώροι και δεν χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και 28 είναι χώροι γνωστοί από πηγές ή/και μη εντοπισμένα ακόμη θέατρα.
«Ονειρό μας είναι να βοηθήσουμε, ακόμη και να πιέσουμε εποικοδομητικά, το Κράτος στην υπόθεση των αρχαίων θεάτρων» τονίζει ο κ. Σταύρος Μπένος και διευκρινίζει ότι το «ΔΙΑΖΩΜΑ» σκοπεύει να αναζητήσει και να προσανατολίσει οικονομικές δυνάμεις του τόπου στην υιοθεσία αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης και να κινητοποιήσει και ευαισθητοποιήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες στην κατεύθυνση της ανάδειξης και της ένταξης των μνημείων με τον κατάλληλο κατά περίπτωση τρόπο στην πολιτιστική καθημερινότητά τους.
«Ο κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι τα μνημεία δεν είναι κάτι απόμακρο. Είναι κάτι που τον αφορά, που έχει σχέση με την καθημερινότητά του. Αυτό θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του, την αισθητική και τον τρόπο συμπεριφοράς του σε κάθε εκδήλωση της ζωής του» τόνισε ο κ. Μπένος.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία της ίδρυσης δικτύου αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, προκειμένου να επιτευχθεί μεγιστοποίηση των ωφελειών, συνεργασία και συνέργια δράσεων. Ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων) έχει προχωρήσει στη δημιουργία του δικτυακού τόπου του Σωματείου, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλήθος πληροφοριών για τα αρχαία θέατρα, αμφιθέατρα, στάδια, ωδεία. Καρδιά αυτού του δικτυακού τόπου θα είναι η βάση δεδομένων για τα αρχαία θέατρα.
Τέλος, με αντικείμενο τη δημιουργία εμβλήματος/λογότυπου του Σωματείου, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προκηρύσσει διαγωνισμό με τρία βραβεία και τέσσερις επαίνους, που θα συνοδεύονται και από χρηματικά έπαθλα. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν άτομα, ομάδες ή νομικά πρόσωπα. Το φυλλάδιο με τους όρους συμμετοχής, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 11 Ιουνίου 2008, μπορεί να προμηθευτεί ο κάθε ενδιαφερόμενος στα γραφεία του Σωματείου, στην οδό Μπουμπουλίνας 30, Εξάρχεια, τηλ. 2108254256-2108254257, fax 210 8254258, e-mail: [email protected]. Πληροφορίες Αννα Δερβένη.
Η επιλογή θα γίνει από εννεαμελή Κριτική Επιτροπή απαρτιζόμενη από τους κ.κ. Πέτρο Θέμελη, Μανώλη Κορρέ, Χρήστο Λάζο, Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Κωνσταντίνο Μπολέτη, Ζάφο Ξαγοράρη, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Λίλυ Πεζανού και Παύλο Τσίμα.