Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Πηγή: https://www.pireaspiraeus.com
Το πανέμορφο αρχαίο θέατρο της Ζέας που είχε κατασκευαστεί, με πρότυπο το διονυσιακό της Αθήνας, ένα στολίδι για τον αρχαίο Πειραιά, σώζεται σήμερα σχεδόν σε ίχνη.
Δεν έχουν παραμείνει σήμερα παραμόνο μερικά υποπόδια από τις προεδρίες (τα καθίσματα των επωνύμων στην πρώτη σειρά) κάποιες θέσεις καθώς και χαράγματα στον βράχο, που υποδηλούν σημεία των κερκίδων.Ομως παραμένει το μόνο δημόσιο κτήριο που σώζεται σχεδόν ακέραιο ως προς την κάτοψή του και για αυτο το λόγο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και το υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισαν απο κοινού την ανακατασκευή του , με εναν δικό τους πιο συγχρονο τρόπο
Εχθές Τρίτη 29/11, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε χθες αναλυτικά την προμελέτη για την αποκατάστασή του, η οποία βασίζεται κυρίως στην «αναπαράσταση» του κοίλου του μέσω μιας μεταλλικής κατασκευής η οποία θα στηριχθεί στα αρχαία κατάλοιπα. Σε κάποια μέρη αυτά θα είναι ορατά, ενώ τα σύγχρονα καθίσματα θα είναι από ξύλο.
«Έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Περιφέρεια και τον Δήμο, καθώς και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που έχει ζητήσει την επανάχρηση του Αρχαίου Θεάτρου Ζέας για να χρησιμοποιείται τα καλοκαίρια σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος και σοβαρής μουσικής» δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη.Στόχος είναι η χρήση του θεάτρου στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το αρχαίο δράμα που θα γίνουν σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο και με το δημοτικό θέατρο.
Το πρόγραμμα ελπίζει βασίμως σε ένταξη στο ΕΣΠΑ. Εχει και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας. Εφόσον ενταχθεί, το θέατρο θα είναι έτοιμο τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών. Το παλιό μουσείο θα χρησιμοποιηθεί για περιοδικές εκθέσεις, όπως λέει η κα Χρυσουλάκη, και επίσης θα γίνει εκεί καφέ που θα λειτουργεί και ώρες που το μουσείο δεν θα είναι ανοιχτό.
Όπως αναφέρθηκε στο ΚΑΣ, προβλέπεται η πεζοδρόμηση της κεντρικής λεωφόρου που διέρχεται από το θέατρο και η σύνδεση του παλιού λιμανιού με το λιμάνι της Ζέας, ενώ το κέντρο πολιτισμού θα αποτελεί την αφετηρία όλων των πολιτιστικών διαδρομών του Πειραιά. Διαδρομές που θα ενώνουν μνημεία της πόλης, η οποία σήμερα στερείται επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.
Η ιστορία του Θεάτρου
Το αρχαίο θέατρο της Ζέας κατασκευάστηκε τον 2ο αι. π.Χ. όταν έφυγαν οι Μακεδόνες από την Αθήνα και εκείνη ανέκτησε την Δήλο. Έχει βρεθεί ενεπίγραφη στήλη με δωρητές, χρονολογούμενη εκείνη την περίοδο. Από την ανωδομή του σώζονται ελάχιστα στοιχεία, κυρίως περιμετρικά ίχνη από ισχυρές κατασκευές επί των οποίων εδράστηκε, ενώ κάπως περισσότερα είναι τα στοιχεία της ορχήστρας και κάποιων κερκίδων, που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Ανασκάφηκε το 1881 οπότε αποκαλύφθηκαν 13 κερκίδες και 14 κλίμακες. Ό,τι βλέπουμε σήμερα, είναι κυρίως το υπόβαθρο του θεάτρου (λαξεύσεις επί των οποίων είχαν τοποθετηθεί τα εδώλια) που είχε διάμετρο 66,6 μ. η σκηνή του ήταν 180 τετραγωνικά μέτρα (36 επί 5).
Μαλιστα το μεταλλικό πλέγμα για την κατασκευή των θέσεων θα τοποθετηθεί σε έξι σειρές, αντί για οκτώ όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά και η χωρητικότητα του μνημείου θα είναι 600 θεατές (αντί 800 που είχε ζητηθεί). Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι απολύτως αναστρέψιμες.