Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Υπεγράφη στις 15 Μαΐου 2014 προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 70.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο «Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ζέας».
Στόχος του προγράμματος της παρούσας σύμβασης είναι η εκπόνηση της μελέτης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ζέας. Για την ανάδειξη και την προστασία του μνημείου είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και συντήρησης, ώστε να καταστεί επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί ως χώρος τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η γειτνίασή του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και με το παραλιακό μέτωπο της Ακτής Μουτσοπούλου θα βοηθήσει στην αισθητική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Παράλληλα η εν λόγω μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη μετατροπή του οικοδομικού τετραγώνου, όπου εντάσσεται το θέατρο, σε αρχαιολογικό πάρκο.
Η εν λόγω μελέτη αποτελείται από δύο φάσεις:
Α) Προπαρασκευαστικές εργασίες για την εκπόνηση της μελέτης
Β) Μελέτες.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες εργασιών:
1. Ανασκαφή μικρής κλίμακας κα μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών.
2. Τοπογραφική αποτύπωση.
3. Λήψη δειγμάτων και ανάλυση των δομικών υλικών του μνημείου.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες εργασιών:
1. Αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Ζέας.
2. Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου θεάτρου Ζέας και σύνδεσής του με το παλαιό και νέο αρχαιολογικό μουσείο καθώς και με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.
3. Σύμβουλος πολιτικός μηχανικός.
4. Μελέτη κατάστασης διατήρησης – καταγραφή φθορών – προτάσεις συντήρησης του σωζόμενου υλικού του αρχαίου θεάτρου Πειραιώς.
5. Μελέτη Η/Μ και μελέτη φωτισμού ανάδειξης του μνημείου.
Τη χρηματοδότηση για το παραπάνω πρόγραμμα διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά μέσω της παραπάνω Προγραμματικής Σύμβασης. Η διάρκειά της είναι 18 μήνες. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το Διάζωμα ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συμβολή τους τον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Ιωάννη Σγουρό, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πειραιά, κο Στέφανο Χρήστου, την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, κα Λιλίκα Βασιλείου, την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την προϊσταμένη της, κα Στυλιανή Χρυσουλάκη, αλλά και όλους όσους συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ζέας.