Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Εφημερίδα “Ο ΧΡΟΝΟΣ”
Δήμος Μπακιρτζάκης
15 Φεβρουαρίου 2014
Ολοκληρωμένη σύγχρονη περιηγητική διαδρομή, στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού, η οποία θα επισκέπτεται τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας, με πυρήνα τα αρχαία θέατρα της Μαρώνειας, των Φιλίππων και της Θάσου.
Το πρόγραμμα θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω μίας ολοκληρωμένης εδαφικής επένδυσης
Μια καινοτόμο πρόταση για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού παρέδωσε στον περιφερειάρχη ΑΜΘ ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα. Τον Ιούνιο του 2013 βρέθηκε στην περιοχή μας και είχε την ευκαιρία να περιοδεύσει σε αρχαιολογικούς χώρους, να κάνει προτάσεις για την αξιοποίηση τους και να ανακοινώσει τα σχέδια του σωματείου Διάζωμα. Βρέθηκε και πάλι στην περιοχής μας, αυτή την εβδομάδα ως μέλος της Πρωτοβουλίας των «58» για μία πολιτική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη. Αξιοποίησε την ευκαιρία και συναντήθηκε με τον Άρη Γιαννακίδη για να του παρουσιάσει το σχέδιο του «Διαζώματος» για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού, που προτάθηκε από το μέλος του σωματείου Γιάννη Λασκαράκη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι προϊστάμενοι των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Θράκης, αντιπεριφερειάρχες, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΑΜΘ.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»
Η δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης σύγχρονης περιηγητικής διαδρομής, στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού, είναι η ουσία της πρότασης. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα υλοποιείται ήδη από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με το Διάζωμα. Με την πρόταση επιδιώκεται η εξασφάλιση των υποδομών για τη δημιουργία μιας αξιόλογης περιηγητικής διαδρομής των κυριότερων αρχαιολογικών χώρων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα μπορούσε να δώσει μια μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της Περιφέρειας, ενόψει μάλιστα και της κατάργησης της θεώρησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και για τους εκ βορά ερχόμενους, με στόχο την προσέλκυση υψηλού οικονομικού και πολιτιστικού επιπέδου τουριστών.Το πρόγραμμα θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω μίας ολοκληρωμένης εδαφικής επένδυσης η οποία αποτελεί ένα από τα εργαλεία εφαρμογής της ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης.
Ο Σταύρος Μπένος στην τελευταία του επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, τον Ιούνιο του 2013
Η πρόταση στάλθηκε για επεξεργασία στο Σωματείο Διάζωμα, ώστε να προταθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-1016. Το εγχείρημα θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά μία ολοκληρωμένη σύγχρονη περιηγητική διαδρομή, στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού, η οποία θα επισκέπτεται τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας, με πυρήνα τα αρχαία θέατρα της Μαρώνειας, των Φιλίππων και της Θάσου, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους, της Δοξιπάρας, της Τραϊανούπολης, της Ζώνης Μεσημβρίας, των Αβδήρων, των Φιλίππων και της Θάσου.Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η διαδρομή θα έχει τρεις εισόδους από την Τουρκία: Μια από τις Καστανιές- Αδριανούπολη, μια από τους Κήπους –Κωνσταντινούπολη, και μια τρίτη ακτοπλοϊκώς ή και με υδροπλάνα, από την Τροία –Τσανάκαλε και στη συνέχεια στην Ίμβρο, στη Σαμοθράκη και στην Αλεξανδρούπολη. Δεδομένου μάλιστα ότι η παρακείμενη παραθαλάσσια αρχαία Ζώνη ήταν η κυριότερη πόλη των Κικόνων, τότε η διαδρομή Τροίας – Ζώνης θα μπορούσε να αναπαριστά το μοναδικό τμήμα της διαδρομής του Οδυσσέα που θεωρείται δεδομένο.
Η διαδρομή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος των νεότερων χρόνων, όπως τα οθωμανικά τεμένη σε Διδυμότειχο (Βογιατζίτ) Κομοτηνή και Ξάνθη, το Ιμαρέτ, την κατοικία και το άγαλμα του Μωχάμετ Άλη, το Κάστρο και το Υδραγωγείο (καμάρες) στην Καβάλα κλπ. Αντίστοιχα θα λειτουργήσουν και οι άλλες είσοδοι από Βουλγαρία, ενώ βάρος θα δοθεί και στην ενδοπεριφερειακή κινητικότητα και περιήγηση, με μια καμπάνια «γνωρίστε τα μνημεία της Περιφέρειάς μας», παράλληλα με την ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης.
Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπορεί κανείς να φανταστεί στα μελλοντικά πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων να είναι και τα βαζάκια των ντόπιων παραγωγών» αναρωτήθηκε ο κ. Μπένος μιλώντας στο «Χ». Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή είναι η φιλοσοφία της πρότασης που κατέθεσε το Διάζωμα, να συνδέσει τον αρχαιολογικό πλούτο με την τοπική οικονομία και τους πολίτες της. «Πάμε δηλαδή στην τοπική γαστρονομία μέσω ενός συμφώνου ποιότητας και κάποιων προδιαγραφών, όσοι θέλουν να συμμετέχουν και να έρθουν σε επαφή με τους τουρίστες που θα έρχονται να επισκεφτούν τη διαδρομή. Να έχουν ωραίες ταβέρνες και εστιατόρια, το λαϊκό πολιτισμό, τη σύγχρονη δημιουργία».
Η πρόταση σύμφωνα με τον κ. Μπένο μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από όλα τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. «Μπορούν για παράδειγμα να εκπαιδευτούν οι ξεναγοί, οι φύλακες γιατί φιλοδοξούμε αυτός ο τομέας να καταλαμβάνει αν όχι ολόκληρο το 24ωρο, ένα μεγάλο μέρος της μέρας, γιατί θέλουμε να είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι αυτοί οι χώροι».
Για την πραγματοποίηση της πρότασης προτείνονται αναβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και ορισμένων υποδομών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι κτηριακές υποδομές και η οργάνωση των τελωνείων Κήπων και Καστανιών, ώστε να ανταπεξέλθουν στην πολλαπλάσια αναμενομένη είσοδο τουριστών. Να επαναλειτουργήσει επίσης το τελωνείο Σαμοθράκης. Στον τομέα των μεταφορών να γίνει διασύνδεση των μνημείων, μεταξύ των οποίων και της μόνιμης θαλάσσιας σύνδεσης Τσανάκαλε – Ίμβρου- Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης ή και η χρήση υδροπλάνων και σκαφών αναψυχής για ειδικές περιπτώσεις τουριστικών προσφορών υψηλής ποιότητας. Απαραίτητη η κατασκευή μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ
Για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου απαιτείται, σύμφωνα με τους εμπνευστές, να βρεθεί ο καταλληλότερος φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του εγχειρήματος αυτού. Για το θέμα αυτό η τελική πρόταση θα πρέπει να περιγράφει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του φορέα, τον προϋπολογισμό της λειτουργίας του και τις πιθανές πηγές εσόδων. Ο φορέας θα είναι υπεύθυνος και για την εξασφάλιση του απολύτως απαραιτήτου προσωπικού φύλαξης, το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένο. Επιπλέον θα πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες προβολής και προώθησης. Να δημιουργηθούν εφαρμογές πληροφορικής στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στη Τουρκία.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου είναι η καταγραφή γενικών παρεμβάσεων που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, είπε ο κ. Μπένος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αντίστοιχη πρόταση που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση. «Εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο. Είναι το πρώτο έργο της χώρας και άρεσε πάρα πολύ στους Ευρωπαίους γιατί συνδέει την κληρονομιά μας με τη σύγχρονη ζωή», ανέφερε.