ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Ηλεκτρονική εφημερίδα “κρητών περιφέρεια”
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2011
Με αυτή τη φράση περιέγραψε τις εντυπώσεις του στο «Κρητών Περιφέρεια» για το Μεγαλύτερο Θέατρο της Ρωμαϊοκρατίας…
στον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το Μεγάλο Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νυν πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος που βρίσκεται από χθες στην Κρήτη στα πλαίσια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε ως επίκεντρο τις ανασκαφές που διεξάγονται στο Μεγάλο Θέατρο της Αρχαίας Γόρτυνας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με δηλώσεις του στο Κρητών Περιφέρεια κάνει γνωστό ότι μέσα στο 2012 θα υπάρχει θεαματική αποκάλυψη του μνημείου και τα χρήματα για τη μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας θα τα καλύψει ο κουμπαράς του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»
Μάλιστα, ο κ. Μπένος μαζί με τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και την Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Αθανασία Κάντα ενημέρωσαν χθες το Δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη για το πλάνο που υπάρχει σχετικά με το αρχαίο μνημείο που επανέρχεται και πάλι στο φως.
Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αποκάλυψη του μνημείου αλλά και από το εκπληκτικό συνεργείο ανασκαφών όπως το χαρακτήρισε.
«Είδα μια απίστευτη οργάνωση που ξεκινάει από την κα Κάντα και τους τρεις σπουδαίους αρχαιολόγους που δουλεύουν αλλά και τους εργατοτεχνίτες και ένα μείγμα εκπληκτικής ταχύτητας χωρίς να θυσιάζει καθόλου την ποιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει εντυπωσιακά στην αποκάλυψη του μνημείου και από εδώ και πέρα τα ευρήματα αναμένεται να είναι ακόμα εντυπωσιακότερα .
Κάτοψη του Θεάτρου
«Μέσα στο 2012 θα έχει προχωρήσει θεαματικά η αποκάλυψη του μνημείου και στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης που θα μας οδηγήσει και στην αναγνωρισιμότητα του μνημείου και θα μπορούμε να το βλέπουμε όπως ήταν στην αρχαιότητα.» επισημαίνει στο «Κρητών Περιφέρεια» ο κ.Μπένος.
Μάλιστα ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα χρήματα για τη μελέτη αποκατάστασης θα τα καλύψει ο «κουμπαράς» του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τέως Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη είχε προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για τις εργασίες ανασκαφής και τώρα συνεχίζεται από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Πρόκειται για 400.000 ευρώ .Τα 200 χιλιάδες ευρώ για το 2011 και τα υπόλοιπα για το 2012.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μπορούμε να μιλάμε καθόλου για ανακατασκευές .Μέσα στο 2012 θα αναζητήσουμε τη βέλτιστη λύση όχι μόνο για την ανάδειξη και την επισκεψιμότητα αλλά και για τη χρήση ,σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ θα αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης και για το Αρχαίο Θέατρο Χερσονήσου μέσω του κουμπαρά του ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από ξενοδόχους της περιοχής να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και στη συνέχεια να δούμε τη χρήση του επεσήμανε ο κ.Μπένος.
«ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
Όπως αποκάλυψε κ. Μπένος ,σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθεί μια κίνηση πολιτών με την επωνυμία «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», που θα έχει ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων, μέσω ειδικού «κουμπαρά», τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας. Μάλιστα την πρωτοβουλία έχει αναλάβει η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη που πλαισιώνεται από ενεργούς πολίτες .
Σήμερα, όπως έκανε γνωστό ο κ.Μπένος κατατέθηκε το καταστατικό που αναμένεται να εγκριθεί πολύ σύντομα και από εκεί και πέρα θα αρχίσει να απλώνεται με την αγάπη και τη δύναμη των πολιτών σε όλη την περιοχή προκειμένου να δώσουν εθελοντικά ένα χέρι βοηθείας στη γενικότερη προσπάθεια για την ανάδειξη του αρχαίου Mεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας.
Μεταλλική κατασκευή πάνω από το Θέατρο ώστε κάποια στιγμή να μπορεί το κοινό να δει ακόμα και παραστάσεις
Μια μεταλλική ανοξείδωτη κατασκευή θα προτείνει ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Θέμελης πάνω από το Αρχαίο θέατρο το οποίο θα έχει τις κλίσεις και θα λειτουργεί ως ένα αρχαίο θέατρο πάνω στο οποίο θα μπορεί να περνάει ο κόσμος ,να κάθεται και να παρακολουθεί παραστάσεις.
«Ακόμα και αν το αναστηλώναμε δεν θα μπορούσαμε να αφήνουμε τους επισκέπτες να πατάνε πάνω στις αρχαίς πέτρες. Θα έπρεπε να κάνουμε από πάνω του μία κατασκευή .Το έχω στο νου μου και θα το προτείνω» δηλώνει στο «Κρητών Περιφέρεια» ο κ.Θέμελης.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας τόνισε ότι το Αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας είναι από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ρωμαιοκρατίας αν όχι το μεγαλύτερο τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο που παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί στη διάρκεια των αιώνων εντούτοις θα μπορούσε μετά την πλήρη αποκάλυψη δηλαδή το Καλοκαίρι του 2012 όπου θα έχει τελειώσει η ανασκαφή και εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση να προχωρήσουν στην μελέτη αποκατάστασης .
Μετά την πλήρη αποκάλυψη θα χρειαστούν όπως είπε ο κ. Καθηγητής , αποτυπώσεις σχεδιάσεις, αεροφωτογραφίες ώστε με βάση αυτά τα σχέδια να προχωρήσουν στη μελέτη αποκατάστασης του Θεάτρου.
Δηλαδή να συντηρηθούν οι πέτρες και τα σημεία που πάσχουν .Επίσης να αποκατασταθούν ορισμένα ελλείποντα κομμάτια από τα πλευρά του κοίλου.
Αυτό που βλέπω είναι να κατασκευάζεται μια μεταλλική κατασκευή πάνω σε αυτό το θέατρο τόνισε ο κ.Θέμελης.
Εντυπωσιασμένοι από τις εργασίες των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι έμειναν οι κύριοι Μπένος και Θέμελης από τους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησαν στο Αμφιθέατρο του Λυκείου στο πλαίσιο του προγράμματος.
«Οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου υιοθετούν το αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας». Μάλιστα ο κ.Μπένος κάλεσε τους μαθητές να γίνουν αυτοί οι ξεναγοί του Αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας και να προσκαλέσουν και άλλα σχολεία να τα ξεναγήσουν στο μνημείο.
Από την πλευρά του ο κ. Θέμελης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την παρουσίαση των εργασιών των παιδιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την ατμόσφαιρα δεν την συνάντησα πουθενά.Μου χαρίσατε μία όμορφη μέρα.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωσε προλόγισε ο Διευθυντής κ. Δημήτριος Καλυκάκης, ενώ η φιλόλογος κ. Ελένη Νικολιδάκη μίλησε για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το σχολείο. Ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών για το πρόγραμμα και προβλήθηκε πολυμεσική παρουσίαση για τις ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας και την εμπειρία των μαθητών από την επίσκεψή τους στο χώρο χτες 9/11. Στη συνέχεια ο ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης ανέπτυξε το θέμα Οι εντυπώσεις μου από τα πρώτα βήματα της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας. Η ομάδα των αρχαιολόγων του ανασκαφικού έργου της Γόρτυνας, κ.κ. Αθανασία Κάντα, Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μαρία Νικολούδη, αρχαιολόγος της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ανδρέας Λυριτζής, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου και Μαρία Σηφάκη, πρόβαλαν κατόπιν το ντοκιμαντέρ Μια μέρα ανασκαφής στο Θέατρο της Γόρτυνας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Προέδρου του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Σταύρου Μπενού με θέμα Αρχαίο θέατρο Γόρτυνας: Ένα μνημείο που αξίζει τη φροντίδα μας. Τέλος, η Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αθανασία Κάντα μίλησε για την μαγεία της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Γόρτυνας.