Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου του 2013 η προγραμματική σύμβαση, ύψους 20.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Διονύσου για το έργο «Εργασίες Διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου». Τη χρηματοδότηση διαθέτει ο Δήμος Διονύσου.
Η σύμβαση έχει ως στόχο τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου του Ικάριου του Δήμου Διονύσου Αττικής και ειδικότερα την τακτοποίηση και ταξινόμηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, τη διενέργεια διερευνητικών τομών στον χώρο και την κατασκευή πινακίδων πληροφόρησης.
Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης θα είναι 24 μήνες:
Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος θα είναι η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το «Διάζωμα» ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συμβολή τους το Δήμαρχο Διονύσου, κο Ιωάννη Καλαφατέλη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την προϊσταμένη της Εφορείας, κα Ελένη Ανδρίκου, καθώς και την αρχαιολόγο της Β΄ Ε.Π.Κ.Α., κα Χατζηδημητρίου Αθηνά.
Τέλος, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη στη μνεία στη μαθητική κοινότητα των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης και των σχολείων του Δήμου Διονύσου, στους καθηγητές των παιδιών, αλλά και στον κο Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοικο Διονύσου, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Διονύσου στον αρχαίο αττικό Δήμο της Ικαρίας.
Λίγα λόγια για τη σημασία του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου στον αρχαίο δήμο Ικαρίας Αττικής
Κατά την αρχαιότητα στη θέση του σύγχρονου οικισμού του Διονύσου, εκτεινόταν ο αρχαίος δήμος του Ικάριου, ο οποίος οφείλει το όνομά του στον επώνυμο ήρωα Ικάριο. Κατά τη μυθολογία, ο θεός Διόνυσος για να ευχαριστήσει τον Ικάριο και την κόρη του Ηριγόνη για τη θερμή φιλοξενία, τους χάρισε το αμπέλι και δίδαξε στον Ικάριο την τέχνη της οινοποιίας. Έτσι, σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, εδραιώθηκε στην περιοχή αυτή η λατρεία του θεού Διονύσου κατά την αρχαϊκή περίοδο (6ος αι. π.Χ.). Από τις τελετές προς τιμήν του Διονύσου και τους χορούς που αυτές περιλάμβαναν, γεννήθηκε μια από τις πιο δημιουργικές πνευματικές δραστηριότητες του αρχαίου, αλλά και του σημερινού ανθρώπου: το θέατρο. Οι αρχαίοι Ικαριώτες διηγούνταν ότι τον 6ο π.Χ. αι., ο συντοπίτης τους ποιητής Θέσπις, σκέφθηκε να βάλει κάποιον από αυτούς που εκτελούσαν τον χορό στη γιορτή του Διονύσου, να μιμείται με μάσκα, ένα ή περισσότερα πρόσωπα και να κάνει διάλογο με τους υπόλοιπους. Αυτή ήταν η αρχή της τραγωδίας, του δράματος, και γενικότερα του θεάτρου.