ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Η σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ της μαθητικής κοινότητας και του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με στόχο οι μικροί δημότες να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν το ιστορικό αυτό μνημείο.
Έτσι η διοργάνωση του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση που χάραξαν από κοινού ο Δήμος Γόρτυνας, η Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ» και οι διευθύνσεις των σχολείων.
Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου θα ξεκινήσει στις 19:30 το απόγευμα στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς του Αρχαιολογικού χώρο της Γόρτυνας και διοργανώνεται από τον Δήμο Γόρτυνας σε συνεργασία με την ΚΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει θεατρικά & μουσικά δρώμενα από μαθητές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα προέρχονται από σχολικές μονάδες όχι μόνο του Δήμου Γόρτυνας, αλλά και του όμορου Δήμου Φαιστού. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν μαθητές από τα σχολεία των Αγίων Δέκα, της Αγίας Βαρβάρας, της Βαγιωνίας, του Αγίου Θωμά και της Πόμπιας.
Τα θεατρικά δρώμενα περιλαμβάνουν παραστάσεις, με κύριο θέμα τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων που θα συμμετέχουν θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από κωμωδίες του Αριστοφάνη αλλά και θεματικές παραστάσεις με μύθους της Αρχαίας Ελλάδος.
Κατόπιν θα πάρουν τη σκυτάλη οι μεγαλύτεροι ηλικιακά μαθητές, αυτοί των Γυμνασίων και των Λυκείων, με μουσικά δρώμενα που θα περιλαμβάνουν συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και έντεχνου τραγουδιού.
Στόχος των διοργανωτών είναι το συγκεκριμένο μαθητικό Φεστιβάλ, να εξελιχθεί σε θεσμό και τα επόμενα χρόνια να λαμβάνουν μέρος σχολεία όχι μόνο από το Δήμο Γόρτυνας και την Κρήτη, αλλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο οι αρχαιότητες της Γόρτυνας και ειδικά το Μεγάλο Θέατρο, θα μπορέσουν να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να καταξιωθούν στην συνείδηση των πολιτών.
Επίσης, με την προσπάθεια αυτή οι μαθητές θα λειτουργούν στα πλαίσια της ομαδικότητας και της συνεργασίας σε δράσεις αξιόλογες, οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις διάσωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου.
Άλλωστε η Υιοθεσία και Διάσωση του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα του Μαθητικού Φεστιβάλ. Έτσι κάθε χρόνο, μαθητές απ’ όλη τη χώρα, θα έχουν την δυνατότητα μέσα από αυτήν την εκδήλωση να γνωρίζουν και κατόπιν να υιοθετούν το Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας, ώστε να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στις εργασίες που γίνονται για την αναστήλωσή του. Παράλληλα οι μαθητές, μέσω των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα υποκινούν τους θεατές να συνεισφέρουν οικονομικά στον “κουμπαρά” που έχει θεσμοθετηθεί για το Αρχαίο Θέατρο, ώστε να στηριχθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, τόνισε πως ο Δήμος είναι αρωγός και στηρίζει τέτοιες ανιδιοτελείς πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ως σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστική κληρονομιάς του τόπου.
«Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια, το «ΔΙΑΖΩΜΑ», την αρχαιολογική υπηρεσία και τα σχολεία του Δήμου μας κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια για την αποκάλυψη και αναστήλωση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, ενός από τα κορυφαία Ρωμαϊκά Θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Ο Δήμος Γόρτυνας καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν με την παρουσία τους στο Φεστιβάλ την προσπάθεια των μαθητών και παράλληλα να υιοθετήσουν το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας, καταθέτοντας στον ειδικό κουμπαρά όποιο χρηματικό ποσό μπορούν. Πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι αυτοί την προσπάθεια και να συνδράμουμε με κάθε μέσο, ώστε η πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης.