Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Θήρας

Περιγραφή
Πολυμέσα
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το Αρχαίο Θέατρο της Θήρας ήταν κτισμένο κοντά στην αγορά, στο πυκνά δομημένο κέντρο της πόλης και χρησίμευε, σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, και ως βουλευτήριο. Παρά το μικρό μέγεθος και τη λιτή αρχιτεκτονική μορφή του, ανήκε στα επιβλητικότερα οικοδομήματα της ελληνιστικής – ρωμαϊκής πόλης. Στη θέση του πιθανώς προϋπήρχε μία απλούστερη κατασκευή για συγκεντρώσεις. Το θέατρο φαίνεται ότι κατασκευάστηκε τμηματικά τον 2ο αι. π.Χ.

Το κοίλο του θεάτρου είναι χτισμένο σε φυσική πλαγιά και είναι εγγεγραμμένο σε ορθογώνιο, το οποίο στηρίζουν τέσσερις αναλημματικοί τοίχοι. Χωρίζεται με έξι κλίμακες σε πέντε κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν 1.500 θεατές. Η πρώτη σκηνή του θεάτρου ήταν ξύλινη. Στον 1ο αι. μ.Χ. κατασκευάστηκε ρωμαϊκού τύπου σκηνικό κτήριο με προσκήνιο, διακοσμημένο με αγάλματα της αυτοκρατορικής οικογένειας, το οποίο κατέλαβε τμήμα της ορχήστρας. Κάτω από το κοίλο, μία μεγάλη δεξαμενή συγκέντρωνε τα νερά της βροχής. Ταυτόχρονα με το κοίλο κτίστηκε το επίμηκες κτήριο δυτικά του θεάτρου, για το οποίο, όμως, παραμένει άγνωστο εάν συνδεόταν εσωτερικά με το θέατρο ή είχε άλλη δημόσια χρήση.

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ 13/12/2017100.00
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 100.00
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ100.00
ΜΕΛΙΤΙΝΗ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ 100.00
Σύνολο
€400.00
Υπόλοιπο
€400.00
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Συμπληρωματικές εργασίες10.000.0010.000.00

Το ποσό αυτό θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες που θα προκύψουν.

Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
100.000

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

”Τεκμηρίωση και ανάδειξη του μνημείου”.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εγκρίνει το ποσό των 100.000,00 €.

H Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη υπογραφεί.

  • Στις 18 Ιανουαρίου του 2012 υπεγράφη, με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΚΑ΄ Ε.Π.Κ.Α.), ύψους 100.000,00 ευρώ.
  • Η χρηματοδότηση των 100.000,00 ευρώ, που θα διαθέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για ανασκαφικές, στερεωτικές εργασίες, καθώς και αποτυπώσεις, τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές, οι οποίες θα μας δώσουν πολύτιμο υλικό για την ανάθεση εν συνεχεία της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου.
  • Η παραπάνω σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε και το μνημείο βρίσκεται σε ακινησία. Απαιτείται η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο μνημείο, η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασής του και η έναρξη των εργασιών αποκατάστασής του.
  • Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 ο πρόεδρος του «Διαζώματος», κος Σταύρος Μπένος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο αρχαίο θέατρο της Θήρας. Σε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Θήρας και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Αθανασούλης Δημήτριος, ο πρόεδρος του «Διαζώματος», κος Σταύρος Μπένος, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς, Αργυρός Τάσος, η αρχαιολόγος της Εφορείας, κα Ευστάθιου Μάγια, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Πελέκης Ηλίας, καθώς και το τακτικό μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κα Βούλα Διδώνη, συζητήθηκε η ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου. Κατά τη διάρκεια αυτής αποφασίστηκε η προώθηση νέας Προγραμματικής Σύμβασης για το αρχαίο θέατρο της Θήρας, με την οποία θα διατεθεί από το Δήμο Θήρας και σε χρονικό διάστημα δύο ετών το ποσό των 100.000 ευρώ για την ανασκαφική έρευνα του μνημείου και για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασής του. (βλ. εδώ) Η σύμβαση δεν προχώρησε. Τέλος, συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μιας Πολιτιστικής Διαδρομής στη νήσο Θήρα που θα χρηματοδοτείται από το νέο Ε.Σ.Π.Α.
  • Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 υπεγράφη στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» η ανάθεση του έργου: «Βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας στους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της νήσου Θήρας» στην Εταιρεία «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε.». Το κόστος ανάθεσης της μελέτης καλύπτει με τη χορηγία της η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.
  • Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 υπεγράφη στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» η σύμβαση για την ανάθεση του έργου «ΕΚΠΟΝΗΣΗ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» μεταξύ του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και του οικονομολόγου, κ. Νίκου Schmidt.Τη χρηματοδότηση του κόστους ανάθεσης της μελέτης κάλυψε η Εταιρεία AEGEAN AIRLINES, Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
  • Οι δύο παραπάνω μελέτες ανατέθηκαν για το σχεδιασμό μιας «Πολιτιστικής Διαδρομής στη Θήρα», ως ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα διαφοροποιεί τα δεδομένα του νησιού, όχι μόνο χρονικά (επέκταση της υπάρχουσας τουριστικής σεζόν σε 12μηνο), αλλά και θεματικά και χωρικά (διεύρυνση του φάσματος και των σημείων ενδιαφέροντος του νησιού). Οι προτεινόμενοι πόλοι της Πολιτιστικής Διαδρομής της Σαντορίνης είναι ο παραδοσιακός οικισμός Οίας, το Aρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας, ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου.
  •  Προωθείται η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Θήρας και Υπουργείου Πολιτισμού για την ανασκαφική έρευνα και την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου (ΣΤΙΓΜΑ).
  •  Ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας του θεάτρου και εκπόνηση μελετών αποκατάστασης μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης. Αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ένταξη του έργου αποκατάστασης του θεάτρου της Θήρας. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Χορηγοί Θεάτρων