Γρήγορη μετάβαση

Μεταμφιέσεις… από το αρχαίο θέατρο στο σύγχρονο καρναβάλι

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας γιορτάζουμε τις Απόκριες με τα έθιμά τους, που έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο. Από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου, θεού του κρασιού και του γλεντιού, στη γένεση του αρχαίου δράματος και στο καρναβάλι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ένα «μαγικό» ταξίδι στο χρόνο με συνεπιβάτες την έκφραση και τη διασκέδαση!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

Ώρα 10.30 π.μ.:

Σατυροκαμώματα…

Οι Σάτυροι, ακόλουθοι του θεού Διονύσου, στη διάρκεια της γιορτής προς τιμήν του μάλλον υπερέβαλαν! Ήπιαν τόσο πολύ κρασί και έτσι ζαλισμένοι όπως ήταν… έκαναν απίστευτες σκανταλιές! Κάπως έτσι, λοιπόν, μπέρδεψαν και τις λεζάντες του Μουσείου και προκάλεσαν πανικό στους αρχαιολόγους! Βοηθήστε μας να συγκεντρώσουμε τις λεζάντες και να τις βάλουμε στη σωστή τους θέση ώστε να αποκατασταθεί η τάξη…

Εσύ τι θα ντυθείς φέτος τις Απόκριες;

Αν δεν αποφάσισες ακόμη τι θα ντυθείς φέτος, σου έχουμε τη λύση: Μεταμορφώσου σε … ηθοποιό αρχαίου δράματος. Φτιάξε μαζί μας τη μάσκα σου στο Μουσείο… πρόσθεσε ένα άσπρο ύφασμα… και παίξε το ρόλο της ζωής σου!!!

(H δράση και το εργαστήρι κατασκευής μάσκας αρχαίου δράματος απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών)

Ώρα 12.00 μ.μ. :

Παρουσίαση κατασκευής παραδοσιακής μάσκας από τον κ. Κώστα Κωνσταντίνου, ερασιτέχνη σκευοποιό (για παιδιά 10 ετών & άνω και για ενήλικες)
Ο κ. Κωνσταντίνου με πάθος και μεράκι στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με την κατασκευή παραδοσιακών μασκών, μια τέχνη που σταδιακά χάνεται, αλλά είναι στενά συνδεδεμένη με την παράδοση. Με την εμπειρία που έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή του αυτή, θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους τα στάδια και τον τρόπο κατασκευής των χαρακτηριστικών αποκριάτικων προσωπείων που φορούν οι χορευτές στο γνωστό σε όλους «γαϊτανάκι».

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν και θα γίνεται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 26810.24636, εσωτερικό 33 (κ. Β. Γαλάνη, αρχαιολόγος).

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων για το παιχνίδι «Σατυροκαμώματα» και το εργαστήρι κατασκευής μάσκας αρχαίου δράματος ανά ημέρα 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Άρτας
Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος