Γρήγορη μετάβαση

Ενοποιείται ο Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης και αποκτά σύγχρονη είσοδο η πόλη της Πρέβεζας

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: Περιφέρεια Ηπείρου

Ένα έργο το οποίο αποτελεί αίτημα δεκαετιών για τους κατοίκους της Πρέβεζας παίρνει πλέον οριστικά το «δρόμο» του. Πρόκειται για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης, το οποίο έχει πολλαπλή σημασία, για το οποίο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου κατακύρωσε το διαγωνισμό του, με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα € 15.252.000 και με ανάδοχο την εταιρεία   «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ INTEPKAT».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφερόμενος στη σημερινή κατάληξη του διαγωνισμού σημείωσε: «Η παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, είναι έργο συγκοινωνιακό, καθώς πλέον η πόλη της Πρέβεζας θα αποκτήσει σύγχρονη οδική είσοδο, αλλά και Πολιτισμού  καθώς θα καταστεί δυνατή η ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου.

Η  κατασκευή της παράκαμψης ήταν ένα από τα έργα που είχε θέσει σε προτεραιότητα η Περιφερειακή Αρχή. Η διαδικασία ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολη,   καθώς απαιτούσε ειδικές μελέτες, απαλλοτριώσεις και αδειοδοτήσεις, αφού το έργο πρόκειται να εκτελεστεί  σε περιοχή στην οποία έχει αποφασιστικό και βαρύνοντα λόγο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με επακόλουθο  αρκετές φορές χρειάστηκε να εξετάσει και να εγκρίνει τις μελέτες το Κ.Α.Σ. Ήταν ο ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης, ενώ στην πορεία ανέκυψαν και άλλα προβλήματα με τη μεταφορά του δικτύου ύδρευσης και τη διακοπή λειτουργίας-  λόγω του κορωνοϊού- των δικαστηρίων που έπρεπε να καθορίσουν τις τιμές απαλλοτρίωσης.

Για να φθάσουμε στο σημερινό αίσιο αποτέλεσμα χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αλλά και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».

  • Tο ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης μετά την αποκατάστασή του. Φωτορεαλιστική απεικόνιση. Αρχείο κ. Θεμιστοκλή Μπιλή.

Δείτε ακόμη:

Αναδείχθηκε ανάδοχος για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης στο https://www.atpreveza.gr/