Γρήγορη μετάβαση

«ΑΚΟΥΩ – ΑΓΓΙΖΩ –ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ»: ένα Mουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης στο Ζαγόρι

Δελτίο Τύπου

Οικομουσείο Ζαγορίου

«ΑΚΟΥΩ – ΑΓΓΙΖΩ –ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ»: ένα Mουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης στο Ζαγόρι

Κυριακή 06 Ιουνίου 2021

Στις 10:00 π. μ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Οικομουσείο Ζαγορίου,  με έδρα τα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής για το έτος 2020 – 2021, σας προσκαλεί στο μουσειοπαιδαγωγικό περίπατο «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι», ο οποίος απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης και θα πραγματοποιηθεί στο Ζαγόρι. Η δράση υλοποιείται με την ευγενή υποστήριξη και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ως ημέρα διεξαγωγής του πρώτου εκπαιδευτικού περιπάτου επιλέχθηκε η 6η Ιουνίου με σκοπό να συμβάλλουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η έννοια του Οικομουσείου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την προστασία και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Επίσης, ένας από τους θεμελιώδεις στόχους του Οικομουσείου Ζαγορίου είναι η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτό επιτυγχάνεται και μέσω του εκπαιδευτικού περιπάτου «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι».

 Πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι» απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια ξενάγηση ερμηνείας που συμπεριλαμβάνει έναν ηχοπερίπατο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στα «in situ» πολιτισμικά και φυσικά τοπία του Ζαγορίου. Ως αντικείμενο της έρευνας και δράσης του προγράμματος επιλέχθηκαν τρία πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου (Γεφύρι Κόκκορου, Γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα και το Γεφύρι του Μύλου στους Κήπους), εύκολα προσβάσιμα στα άτομα με προβλήματα όρασης. Οι 3D απεικονίσεις της γεωμορφολογίας της διαδρομής και των γεφυριών θα λειτουργήσουν ενισχυτικά, δίνοντας τη δυνατότητα μέσω της αφής, να γίνουν αντιληπτά στα άτομα με προβλήματα όρασης τα μεγάλης κλίμακας μνημεία.

Φορείς υλοποίησης του Προγράμματος

Το Οικομουσείο Ζαγορίου για την υλοποίηση  αυτού του προγράμματος συνεργάζεται με τους παρακάτω φορείς:

  • Την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας που επιμελήθηκε την Φωτογραμμετρική – Φωτορεαλιστική μοντελοποίηση και απεικόνιση των αντιπροσωπευτικών γεφυριών.
  • Το Κέντρο Καινοτομίας Fab-Lab Ιωαννίνων που ανέλαβε την τρισδιάστατη εκτύπωση των μακετών των γεφυριών με την τεχνολογία 3D printing.
  • Τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου που αναλαμβάνει την ερμηνευτική ξενάγηση σε θέματα περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας.
  • Δημήτρης Καραγεώργος μουσικοσυνθέτης-Ερευνητής-Μέλος της Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας.

Ποιοι είμαστε;

Το Οικομουσείο Ζαγορίου υφίσταται από το φθινόπωρο του 2014 και αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο, γεωγραφικά προσδιορισμένο και κοινωνικά προσανατολισμένο με κύριο στόχο τη διατήρηση, μελέτη και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Ζαγορίου μέσα από συμμετοχικές και κοινωνικές δράσεις, που προσανατολίζονται στην ενδογενή και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Το Οικομουσείο Ζαγορίου μέσα από τις δράσεις του συμβάλλει δυναμικά στην πολιτισμική επικοινωνία, την προσβασιμότητα και ιδιαίτερα στην προσέλκυση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/12Z-smRRXewbq9u2pTansBIyBE4aQnPtoh-55rrpUh5w/edit

Για την ασφάλεια όλων, ο εκπαιδευτικός περίπατος θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα με προβλήματα όρασης και 10 συνοδούς. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Το Οικομουσείο Ζαγορίου ακολουθεί όλες τις οδηγίες που ισχύουν βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.