Γρήγορη μετάβαση

Ημερίδα για την αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου Αβδήρων

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: http://www.avdera.gr

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης σε συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, την Παρασκευή 7 Μαϊου 2010 στην άιθουσα του Ξενοδοχείου ΕΛΙΣΣΩ, με θέμα “Η αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου Αβδήρων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρυσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων,  ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Νίκος Ζλάτκος, ο Αντινομάρχης κ. Δ. Παναγιωτάκης, ο κ. Χρήστος Πούλιος, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι. Παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σημαντικές εισηγήσεις καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με την Γεωφυσική επισκόπηση του χώρου του Αρχαίου Θεάτρου, που πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Νομαρχης κ. Γέωργιος Παυλίδης στον χερετισμό ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί από την Νομαρχία το ποσό των  30.000,00 ευρώ για την πραγματοποίηση της πρώτης ανασκαφικής τομής στο αρχαίο θέατρο που θα φέρει στο φως τα πρώτα ευρήματα.

Η Δήμαρχος Αβδήρων κ. Εύα Τσακίρη στην ομιλία της με θέμα «Η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ανάδειξη των μνημείων μας» ανέφερε:

Είμαι συγκινημένη και υπερήφανη,  που μετά από πολλές προσπάθειες πραγματοποιείται μια τόσο σημαντική εκδήλωση για την ανάδειξη και την αναβίωση του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων. Γι’ αυτό, ευχαριστώ   τον Νομάρχη  που στήριξε αυτή την  προσπάθεια, αλλά κυρίως τον Πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ αγαπητό κο Σταύρο Μπένο, που του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη πρωτοβουλία  να ιδρύσει το ΔΙΑΖΩΜΑ, έναν μοναδικό φορέα πολιτισμού, δράσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την προβολή και αναβίωση των Αρχαίων Θεάτρων της χώρας μας. Ο τόπος μας έχει πραγματικά  ανάγκη από τέτοιες δυναμικές πρωτοβουλίες.

Αυτό που ξεχωρίζει στο ΔΙΑΖΩΜΑ, Κ.Κ.,  είναι ότι για την επίτευξη των στόχων του στηρίζεται στους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες και στις δικές τους ενέργειες.

Η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής  μας κληρονομιάς, για την ανάδειξη των μνημείων μας  και για την πολιτιστική δημιουργία ευρύτερα, είναι πρωταρχικής σημασίας. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι χωρίς τη δράση και στήριξη κάθε πολίτη ξεχωριστά δεν υπάρχει ελπίδα σε τέτοια εγχειρήματα. Η εγρήγορση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών είναι το μεγάλο στοίχημα. Γι’ αυτό βασικός σκοπός της κεντρικής εξουσίας και ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πιο κοντινού στον πολίτη θεσμού, είναι η ενημέρωση, η  ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών.  Πρέπει να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα και ερεθίσματα για τον πολιτιστικό εθελοντισμό, να εισάγουμε στην καθημερινότητα των πολιτών τα ιστορικά και πολιτιστικά μας μνημεία, να περάσουμε στην συνείδηση όλων ότι κάθε μνημείο της χώρας μας ανήκει στον καθένα μας και πρέπει να το αγαπούμε και να το προστατεύουμε σαν το σπίτι μας, πρέπει να δώσουμε αξία στην αγάπη και την προσφορά  κάθε πολίτη.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή των Αβδήρων, από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων μας στον νεοσύστατο τότε Δήμο μας, θέσαμε σε προτεραιότητα την προβολή και ανάδειξη των σπουδαίων ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας. Αρχικό μας μέλημα ήταν η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία της Ευρώπης και έχει φιλοξενήσει πολλές χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το 2001, με πρωτοβουλία του Δήμου και με την στήριξη πολλών αξιόλογων   ανθρώπων της τέχνης, της πολιτικής, των γραμμάτων αλλά και απλών πολιτών, συστήσαμε τον  ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ, με σκοπό την  ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το «ξεχασμένο»  πραγματικά Αρχαίο Θέατρο Αβδήρων.

Ήταν συγκινητική η προθυμία και το ενδιαφέρον των πολιτών. Δυστυχώς αυτός ο Σύλλογος δεν προχώρησε όπως αναμέναμε, ήταν μια, …θα έλεγα,  άσχημη περίοδος …κανείς από τους αρμόδιους   δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στην πρωτοβουλία μας…μάλλον ακουγόμασταν τότε παραπάνω γραφικοί,  ρομαντικοί ή και ονειροπόλοι. Το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων θεωρούνταν χαμένη υπόθεση ..Σήμερα  δικαιωνόμαστε και γι’ αυτό η χαρά μας είναι διπλή. Κανείς δεν μπορεί να  στερήσει το όραμα για πολιτισμό και Δημιουργία.

Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζονται και να προχωρούν πρωτοβουλίες που αγκαλιάζονται από τους πολίτες. Τα μνημεία του τόπου μας από τα αρχαιότερα μέχρι και αυτά της νεότερης εποχής έχουν ανάγκη από την αγάπη όλων μας.

Τα Άβδηρα, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι στην πραγματικότητα ένας ζωντανός υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος, με σπουδαία Αρχαιολογικά, Βυζαντινά και νεότερα μνημεία. Το Πολύστυλο, η Βυζαντινή Ακρόπολη των Αβδήρων, έδρα Επισκοπής, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, με ιστορική και θρησκευτική αξία, που δυστυχώς μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ήταν άγνωστο σε πολλούς ακόμη και σε κατοίκους των Αβδήρων. Ήταν πραγματικά θαμμένο στα χόρτα μέχρι το 2000, που με την πολύτιμη και αμέριστη στήριξη και αγάπη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας, (που όλοι φυσικά γνωρίζουμε το σπουδαίο έργο του για την διαφύλαξη της ιστορικής και θρησκευτικής  κληρονομιάς του τόπου μας), καθιερώθηκε και τελείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Δημοκριτείων,  ο Υπαίθριος Εσπερινός, στα ερείπια του Ναού. Με αυτή την πρωτοβουλία οι πολίτες γνώρισαν το Πολύστυλο, το αγκάλιασαν, το ένιωσαν δικό τους, το αγάπησαν. Αγωνιούν και προσπαθούν για την προβολή και την ανάδειξη του.

Με τέτοιες πρωτοβουλίες που μπορεί να ακούγονται μικρές πετυχαίνονται τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα.

Κ.κ. Πρέπει  να δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα για την κινητοποίηση των πολιτών. Σας αναφέρω επίσης χαρακτηριστικά, από την προσωπική μου εμπειρία, όταν ξεκινήσαμε την ανάδειξη του Ιστορικού Ναού της Αγίας Παρασκευής, την αναπαλαίωση παραδοσιακών κτιρίων στα Άβδηρα, του παλιού υδραγωγείου, της  κεντρικής  μας πλατεία κ.α. λίγοι από τους κατοίκους έδειξαν ενδιαφέρον. Σήμερα όμως, βλέποντας να ζωντανεύει μπροστά τους η ιστορία πολλών χρόνων,  νιώθουν ξεχωριστή υπερηφάνεια για καθένα από αυτά τα μνημεία και μεριμνούν οι ίδιοι πολλές φορές για την προστασία τους. Παράλληλα πολλοί από αυτούς παρακινούνται και αναπαλαιώνουν τα ιδιόκτητα παραδοσιακά τους σπίτια, που καθένα από αυτά αποτελεί ένα μικρό μνημείο. Αυτό είναι η ζωντανή απόδειξη της δυναμικής ενεργοποίησης και προσφοράς κάθε πολίτη.

Χρειαζόμαστε την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των πολιτιστικών και επαγγελματικών  φορέων, των Συλλόγων, των εθελοντικών ομάδων, των δραστήριων και ανήσυχων ανθρώπων, των ομάδων πρωτοβουλίας, που θα ακολουθήσουν το όραμα μας και θα ενδυναμώσουν τις προσπάθειες μας για  πολιτιστική δημιουργία και πρόοδο.

Οι πολίτες είναι οι δέκτες των μηνυμάτων που εμείς στέλνουμε. Πρωτοβουλίες όπως η σύσταση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αποτελούν σίγουρα ένα δυνατό μήνυμα κινητοποίησης προς όλους. Μόνο μέσα από τέτοιες οργανωμένες δράσεις που στοχεύουν στην πληροφόρηση των πολιτών και στην προβολή των ιστορικών και πολιτιστικών μας μνημείων, θα πετύχουμε την ουσιαστική ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού τους τόπου μας. Η σύσταση ενεργών ομάδων ή φορέων, η έκδοση πληροφορικών εντύπων για κάθε μνημείο, η διοργάνωση ειδικών θεματικών συνεδρίων, η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, η οργάνωση συνεχών επισκέψεων και ξεναγήσεων, είναι μερικές από τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.  Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι οι ιστορικοί χώροι και οι χώροι πολιτισμού ανήκουν σε όλους και όχι μόνο στους Αρχαιολόγους.

Με το ΔΙΑΖΩΜΑ, που είναι μια κίνηση πολιτών, δημιουργήθηκε μια μεγάλη αγκαλιά γύρω από τα Αρχαία θέατρα της πατρίδας μας. Με την σημερινή εκδήλωση η αγκαλιά αυτή φτάνει μέχρι τα Άβδηρα. Χαίρομαι που είστε δίπλα μας σ’ αυτή τη δημιουργική πορεία. Χαίρομαι και συγκινούμαι βαθιά που ένα μεγάλο προσωπικό όνειρο παίρνει σάρκα και οστά. Μαζί ξεκινάμε την αναβίωση του   Αρχαίου Θεάτρου των Αβδήρων και  τη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου που θα φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Τα Άβδηρα, ως κορυφαία πόλη της αρχαιότητας, η Ξάνθη, η Θράκη αξίζουν να έχουν έναν τέτοιον χώρο. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι, ο καθένας από την θέση του. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, της ΙΣΤΟΡΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  που κληρονομήσαμε από τους προγόνους  μας, έχουμε χρέος να τον διατηρήσουμε, να τον αναδείξουμε αλλά…..και να τον αξιοποιήσουμε για την ευρύτερη βιωσιμή ανάπτυξη μας.

 Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω   τον Νομάρχη Ξάνθης για την σημερινή εκδήλωση,  την κα Πέπη Στάντζιου και την κα Ασπασία Γαργάλα, και φυσικά όλους εσάς για την παρουσία σας. Εσείς μας δίνετε τη δύναμη και την έμπνευση  να συνεχίσουμε. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο κο Σταύρο Μπενο, που εμείς οι Θρακιώτες νιώθουμε  δικό μας άνθρωπο και κάθε φορά που έρχεται κοντά μας μας δίνει ελπίδα για να προχωρήσουμε. Και γι’ αυτό σήμερα σ’ αυτήν την ιδιαίτερη μέρα θέλω να του προσφέρω μια αναμνηστική τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη προσφορά του στην αναβίωση του αρχαίου θεάτρου Αβδήρων.

 

  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ στην Ξάνθη με θέμα «Η αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου Αβδήρων». Στο βήμα ο τότε Νομάρχης, κος Γιώργος Παυλίδης (Μάιος 2010)

 

Δείτε το πρόγραμμα, εδώ.