Γρήγορη μετάβαση

Τηλεδιάσκεψη με την Yπουργό Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη Αττικής για την ένταξη έργων και δράσεων στο Πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής»

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς φορείς και τους μελετητές του Προγράμματος «Τριλογία της Αττικής». Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση για την πρόοδο σχεδιασμού του Προγράμματος και η δρομολόγηση των απαραίτητων βημάτων για την προετοιμασία και ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.).

Η τριλογία είναι μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας. Βασικός άξονας του προγράμματος θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που θα αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος ως ενός ολοκληρωμένου προϊόντος Πολιτιστικού Τουρισμού υπολογίζεται ότι θα ευνοήσει τον τουρισμό της Αττικής, όχι μόνο χρονικά (επέκταση-σταθεροποίηση της τουριστικής περιόδου σε 12μηνο), αλλά και θεματικά (διαφοροποίηση ζήτησης, αύξηση του τμήματος ζήτησης πολιτιστικού τουρισμού) και χωρικά (διεύρυνση του φάσματος και των σημείων ενδιαφέροντος της Αττικής και των επί μέρους προορισμών της και διάχυση επισκεπτών σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Αττικής).

Καθώς σε όλη τη διάρκεια σχεδιασμού του Προγράμματος «Τριλογία της Αττικής» το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη και με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής – μάλιστα το Πρόγραμμα έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη νέα Προγραμματική Περίοδο – πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μια διεξοδική παρουσίαση από τους μελετητές της Στρατηγικής Μελέτης-Masterplan του Προγράμματος , κ.κ, Τόμας Γκρέβε και Νίκο Σμίτ.

Ακολούθησε μια σε βάθος προπαρασκευαστική συζήτηση για την επιλογή των έργων (αρχαιολογικών, λειτουργικών)  και δράσεων (marketing, ψηφιακές εφαρμογές) που θα ενταχθούν στην Ο.Χ.Ε. Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ανάθεση της μελέτης του branding του προγράμματος «Τριλογία της Αττικής» (σε συνέχεια του  Στρατηγικού Σχεδίου Μarketing), η οποία μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη θα γίνει μέσω ανοιχτού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Αττικής με τη συμβολή του Διαζώματος. Τέλος, διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον ορισμό του  Φορέα Λειτουργίας του Προορισμού (DMO) της Διαδρομής.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας, συμμετείχαν:

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: η κα Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, η κα Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, η κα Νικολέττα Διβάρη Βαλάκου, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, πρόεδρος Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), ο κ. Παναγιώτης Νταής, στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, μέλος Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), ο κ. Ιωάννης Μυλωνάς, προϊστάμενος Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού, η κα Λία Μπαλόγλου, συνεργάτης Υπουργού Πολιτισμού, η κα Σταυρούλα Μπαρμπουνάκη, συνεργάτης Υπουργού Πολιτισμού.

Από την Περιφέρεια Αττικής : ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος,  Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, η κα Αθηνά Κολυβά, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Άγγελος Σπηλιώτης, Προϊστάμενος της Μονάδας Α΄ Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής.

Από τους Μελετητές: η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού και συντονίστρια όλων των μελετητικών ομάδων, ο κ. Τόμας Γκρέβε, μελετητής του Masterplan, ο κ. Νικόλας Σμιτ, μελετητής του Masterplan, η κα Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, CEO Marketing Greece/μελετήτρια, ο κ. Χρήστος Χιώτης, μελετητής ψηφιακών δράσεων, ο κ. Γιώργος Νέλλας , συγκοινωνιολόγος-μελετητής,  ο κ. Δημήτρης Τσάμης, μελετητής, η κα Βάλια Καρακίτσου, αρχαιολόγος, μελετήτρια της ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε.

Τέλος, από πλευράς του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»: ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, συντονιστής προγραμμάτων Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η κα Μαρία Σοφικίτου, αρχαιολόγος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η κα Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Η συμβολή του Διαζώματος στο σχεδιασμό της «Τριλογίας της Αττικής»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Τριλογία της Αττικής» το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» δημιούργησε ένα «καλάθι» χορηγών και δωρητών, και ανέθεσε τις απαιτούμενες πέντε μελέτες για το σχεδιασμό του προγράμματος Ο.Χ.Ε. ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, της οποίες και διαθέτει δωρεάν:

  • «Εκπόνηση Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα- Ελευσίνα (Τριλογία Της Αττικής)» στην εταιρία «PLAN E.E. Τόμας Μπ. Γκρέβε και ΣΙΑ» (Μάιος 2020). Τη μελέτη χρηματοδοτούν με χορηγία, ύψους 20.000 ευρώ, τα Εταιρικά Μέλη του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ Α.Ε.» και ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β΄ παραδοτέο της μελέτης.
  • Μελέτη για την «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, ως Οδηγός για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του Πολιτισμού», στην εταιρεία «Χρ. Χιώτης», με αντικείμενο τη δημιουργία ηλεκτρονικής ιστοσελίδας (website) για την Πολιτιστική Διαδρομή, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο cluster επιχειρήσεων της διαδρομής με στόχο το σχεδιασμό και τη δημιουργία βασικών ιστοσελίδων, την περιγραφή του φυσικού αντικειμένου για τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης της διαδρομής (Ιανουάριος 2021). Στο πλαίσιο αυτής, ακολούθησε ανάθεση σε ειδική κειμενογράφο, την κα Ευαγγελία Παπαδοπούλου, της επιμέλειας των ενημερωτικών κειμένων που θα εμπλουτίσουν τις ψηφιακές δράσεις του προγράμματος. Τη μελέτη χρηματοδοτεί με χορηγία του, ύψους 20.000 ευρώ, το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Η μελέτη αυτή είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα ενημερωτικά κείμενα.
  • Μελέτη «Στρατηγικού σχεδιασμού marketing για την τουριστική ανάδειξη της Πολιτιστικής Διαδρομής Λαύριο – Αθήνα – Ελευσίνα» στην εταιρεία Marketing Greece (Φεβρουάριος 2021). Το κόστος ανάθεσης της παραπάνω μελέτης χρηματοδοτήθηκε από χορηγία που διέθεσε το Ίδρυμα J.M. Kaplan στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης έχει ήδη ολοκληρωθεί.
  • «Συγκοινωνιακή Μελέτη Πολιτιστικής Διαδρομής “Τριλογία της Αττικής ”» στην Εταιρεία «ΑΒΑΡΙΣ» και το συγκοινωνιολόγο, κ. Νέλλα Γιώργο (Μάιος 2021). Το κόστος ανάθεσης της παραπάνω μελέτης θα χρηματοδοτηθεί από δωρεά που διαθέτει το Ίδρυμα J.M. Kaplan στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου το Α΄ παραδοτέο της μελέτης αυτής.
  • «Παροχή τεχνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του  προγράμματος “Τριλογία της Αττικής”», στην Εταιρεία ΗΡΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Ο.Ε. Το κόστος ανάθεσης της παραπάνω μελέτης χρηματοδοτήθηκε από χορηγία που διέθεσε το Ίδρυμα J.M. Kaplan στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Αντικείμενο του παραπάνω έργου είναι να υποστηριχθεί το έργο του Διαζώματος για την προετοιμασία ένταξης της Πολιτιστικής Διαδρομής της Τριλογία της Αττικής στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027 με χρήση εργαλείων Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μετά την εκπόνηση όλων των προαναφερθέντων μελετών.