Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Η Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου

Σχετικά Θέατρα

Η «Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου» είναι το πιλοτικό παράδειγμα Πολιτιστικής Διαδρομής  που προτείνει το ΔΙΑΖΩΜΑ για την νησιωτική Ελλάδα.

Η Νάξος,  αποτελεί ιδανικό τόπο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος πολιτιστικού τουρισμού, καθώς συγκεντρώνει με μοναδικό τρόπο την ιστορική μνήμη όλων των εποχών, με μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων που αποτυπώνουν την ιστορία της, έχει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και φημίζεται για τα τοπικά της προϊόντα και τον πλούσιο πρωτογενή τομέα της. Επιπλέον, η Νάξος είναι ένας αναπτυσσόμενος τουριστικός πόλος, διαθέτει μια αναδυόμενη καινοτομική επιχειρηματικότητα και αποτελεί έναν από τους κατεξοχήν πρωτοπόρους στην ανάδειξη και διαχείριση των πολιτιστικών χώρων, χάρη στο πολυετές έργο του Ομοτ. Καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας και Γενικού Γραμματέα του Διαζώματος, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη.

Το ΔΙΑΖΩΜΑ σε πλήρη συμπόρευση με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τους αρμόδιους φορείς και με την οικονομική συνδρομή της AEGEAN Airlines και της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, ανέθεσε τον Ιούνιο του 2019 τη μελέτη «Αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing για την Πολιτιστική Διαδρομή στο νησί της Νάξου». Η ανάθεση έγινε στο μελετητικό γραφείο ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε. και στον Δρ Δημήτριο Κούτουλα, Σύμβουλο Τουριστικής Ανάπτυξης και Επίκουρο Καθηγητή Τουριστικού Management στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η παραπάνω μελέτη έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση προγραμματικού κειμένου για την ανάλυση, τεκμηρίωση και τον προσδιορισμό της Χωρικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη διαμόρφωση της Πολιτιστικής Διαδρομής προκειμένου να αποτελέσει ώριμο έργο προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρόνως προσφέρει ένα στοχευμένο Σχέδιο Μάρκετινγκ για την προώθηση και εφαρμογή της.   (βλ. εδώ)

Τον Σεπτέμβρη του 2019, το ΔΙΑΖΩΜΑ επέλεξε την Νάξο για την 12η Γενική Συνέλευσή του, στο πλαίσιο ενημέρωσης και προώθησης του Προγράμματος της Νάξου. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης 450 μέλη και φίλοι του Διαζώματος επισκέφθηκαν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον νησί της Νάξου (Ναό του Απόλλωνα, Κάστρο και Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιερό της Δήμητρας στο Σαγκρί, το Ιερό του Διονύσου στα Ύρια, αρχαίο λατομείο και το άγαλμα του Διονύσου στον Απόλλωνα, Μουσεία στην Απείρανθο), διανύοντας νοερά μέρος της Διαδρομής που σχεδιάζεται. Το κύριο μέρος των εργασιών της Συνέλευσης του Διαζώματος έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νάξου. Το Α΄ μέρος των εργασιών ήταν αφιερωμένο στην Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου και στη συνέχεια παρουσιάστηκε  το πρώτο στάδιο μελέτης του αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing για τη διαδρομή από τους μελετητές κα Β. Καρακίτσου και Δ. Κούτουλα (βλ. εδώ)

Η πανδημία δεν εμπόδισε την πορεία του προγράμματος και έτσι τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου για το Masterplan  και  το Μarketing της  Πολιτιστικής Διαδρομής στο νησί της Νάξου, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η  παραλαβή του Παραδοτέου Β του έργου. Το Β παραδοτέο της μελέτης περιλαμβάνει
α) τη διαμόρφωση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής, β) το σχέδιο δράσης: προτεινόμενες κατηγορίες δράσεων, χρηματοδοτικό σχέδιο, εμπλεκόμενοι φορείς,
δικαιούχοι, σχέδιο ωριμότητας των δράσεων και προϋποθέσεις – χρονοδιάγραμμα.
και γ) την πρόταση διακυβέρνησης, δηλαδή τον προτεινόμενο Φορέα Λειτουργίας της διαδρομής και το προτεινόμενο «μητρώο» δυνητικών εταίρων της διαδρομής.  (βλ. εδώ).

Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου

«Μια ματιά σε ένα προϊστορικό ναξιακό ειδώλιο αρκεί για να καταλάβεις ότι ο τόπος αυτός έχει ταυτότητα. Αυτή αναδεικνύει η Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου, ενώνοντας αρχαία μνημεία με βυζαντινά, παραδοσιακές μεσόγειες με πιο σύγχρονες παράλιες όψεις, αποτυπώνοντας τη διαχρονική πορεία ενός νησιού με απέραντες προοπτικές ανάπτυξης».

Περιγραφή

Το Σωματείο Διάζωμα βοηθά το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο σχεδιασμό μιας Πολιτιστικής Διαδρομής στο νησί της Νάξου, με σκοπό να προετοιμαστεί ένα ώριμο έργο για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, σύμφωνα με τις απαιτήσεις είτε του «εργαλείου» της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), είτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου. Ο σχεδιασμός της Διαδρομής ενοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, αποτυπώνει τη διαχρονική του ιστορία και δίνει έμφαση στην ενδοχώρα του νησιού, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το τουριστικό νοτιοδυτικό παραλιακό μέτωπο.

Πόλοι

Οι προτεινόμενοι πόλοι της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο είναι

  • Αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα (ή την Πορτάρα),
    • Αρχαίο Ιερό του Διονύσου στα Ύρια,
    • Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας στο Γύρουλα,
    • πεδιάδα της Τραγαίας,
    • τα ιδιαίτερα Μουσεία και τις συλλογές της Απειράνθου,
    • η περιοχή των Σμυριδορυχείων με το Μουσείο,
    • το αρχαίο λατομείο μαρμάρου και τον κούρο του Απόλλωνα,
    • η περιοχή του Φλεριού με το ιερό των πηγών και τον Κούρο στις Μέλανες.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της διαδρομής στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό:

  • Ομιλία του προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου και του Καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος (Σεπτέμβριος 2019)
  • Στιγμιότυπα από την παρουσίαση των μελετητών κας Β. Καρακίτσου και κ. Δ. Κούτουλα
  • Οι πόλοι της διαδρομής
  • O χάρτης με τους πόλους της Πολιτιστικής Διαδρομής