Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης

Σχετικά Θέατρα

Όταν ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφτηκε τη Σπάρτη τον 2ο αι. μ.Χ. συνάντησε πλήθος ιερών, μνημείων και δημοσίων κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και της Αγοράς, ανάμεσα τους και το θέατρο της πόλης στο οποίο αναφέρεται ως « …θέατρον, λίθου λευκού, θέας άξιον». Το θέατρο βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης και διασώζει στοιχεία από πολλές διαφορετικές φάσεις. Η κατασκευή που σώζεται σήμερα ανάγεται στα ύστερα Ελληνιστικά χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα επί μέρους στοιχεία που χρονολογούνται μέχρι και το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης ξεκίνησε το Μάρτιο του  2009,  όταν ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Λακωνίας. Στη διάρκεια της περιοδείας αυτής, ο κ. Μπένος  συναντήθηκε με τοπικούς φορείς με στόχο τη δρομολόγηση της ανάδειξης του θεάτρου. Τον πρόεδρο του Διαζώματος συνόδευαν ο κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, ιδρυτικό μέλος του σωματείου και  η σκηνοθέτης και τακτικό μέλος κα Λουκία Ρικάκη. Συναντήσεις έγιναν με την τότε Προϊσταμένη της  Ε’ ΕΠΚΑ κα Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, τον αρχιτέκτονα και μέλος του Διαζώματος, κ. Γιώργο Γιαξόγλου και τον τότε νομάρχη Λακωνίας κ. Κων/νο Φούρκα. Στο Αρχαίο Θέατρο παραβρέθηκαν επίσης, το ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος, κα. Μεταξία Παπαποστόλου, φιλόλογος και δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης και ο κ. Στάθης Μπεκιάρης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γητιάδος. (βλ. εδώ)

  • Στιγμιότυπα από τις συναντήσεις.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» αμέσως μετά προχώρησε σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. (βλ. εδώ) (βλ. εδώ)

Τον Αύγουστο του 2012 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης στην κορυφή του λόφου του αρχαιολογικού χώρου του θεάτρου. Η εκδήλωση έγινε από τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», το Σύνδεσμο Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ» και την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (πλέον ΕΦΑΛΑΚ), σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα». Η εκδήλωση περιελάβανε μια σύντομη παρουσίαση της υπό εξέλιξη μελέτης του Αρχαίου θεάτρου Σπάρτης και ομιλία του κ. Παρασκευά Ματάλα, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης και η νεώτερη πόλη: μία μοιραία σχέση και το τοπίο της». (βλ. εδώ)

To Μάιο του 2014 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προχώρησε στην ανάθεση τοπογραφικής μελέτης για το έργο «Σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος γηπέδου ιδιοκτησίας Δημοσθένη Ματάλα εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Σπάρτης, νότια του αρχαίου θεάτρου». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος και ο κος Ιωάννης Γιαξόγλου, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός. Η ανάθεση πραγματοποιήθηκε μετά τη δωρεά οικοπέδου από τον κο Δημοσθένη Ματάλα, τέως Δήμαρχο Σπαρτιατών προς το Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Σπάρτης, νότια του αρχαίου θεάτρου.

Τον χειμώνα του 2017 το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» απέκτησε την πρώτη του πρέσβειρα για Αρχαίο Θέατρο της χώρας. Η κα Δάφνη Martin Ελληνίδα με καταγωγή από τη Σπάρτη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α., τότε φοιτήτρια του τμήματος Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου Γέιλ, και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του ιδρύματος, ανέλαβε την προβολή και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης στις Η.Π.Α. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου της προγράμματος με τίτλο «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη» (“Embracing Our Monuments in Sparta”), σύντομα θα ανακοινωθεί μια νέα και πολύ καινοτόμα δράση για την κοινωνικοποίηση του έργου ανάδειξης του θεάτρου.

  • Στιγμιότυπο από την εκπαιδευτική δράση «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη»

Η μέριμνα του Διαζώματος για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης εκδηλώθηκε μέσα από ποικίλες ενέργειες και δράσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2019 ανακηρύχθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ως «Έτος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης». Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο διοργάνωσε στην πόλη της Σπάρτης την 6η Συνάντηση των Εταιρικών των Μελών. Το κεντρικό θέμα της συνάντησης υπήρξε «Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος». Στη συνάντηση και στις εκδηλώσεις συμμετείχαν τα Εταιρικά Μέλη του Διαζώματος και οι κ.κ. Ευαγγελία Πάντου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, John Bennet, Διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Will Reynolds, Ρrogram Director Heritage Conservation του JM KAPLAN Fund κ.α. Η παραπάνω συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη των μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης. (βλ. εδώ)

  • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης (2019)

Στις 18 Ιουνίου 2021 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για το έργο της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου. Η  χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκ. ευρώ προέρχεται απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορά στην «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)», συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 € – και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) (βλ. εδώ).  Φορέας υλοποίησης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Στην πρώτη φάση εργασιών  προβλέπεται να γίνει η διευθέτηση των κλίσεων του κοίλου με την εξομάλυνση των κατακόρυφων πρανών, η αποκατάσταση της ορχήστρας, του εύριπου, της προεδρίας και των κατώτερων σειρών εδωλίων του θεάτρου και ακόμη η αποκατάσταση του αναλήμματος της ανατολικής παρόδου.

Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2021 η απόφαση της  ΓΔΑΠΚ του Υπουργείου Πολιτισμού  που ενέκρινε την εκτέλεση εργασιών του Υποέργου 1 ‘‘Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Σπάρτης’’ του Έργου ‘’Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Σπάρτης’’. Η απόφαση προέβλεπε τις παραπάνω εργασίες, αλλά και την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.

Στην παραπάνω εξέλιξη συνέβαλαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund που χρηματοδότησαν τις αναγκαίες μελέτες για την αποκατάσταση του μνημείου μέσω χορηγίας που διέθεσαν στο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διέθεσε το ποσό των 111.000,00€ προκειμένου ο αρχιτέκτονας – μηχανικός, κ. Γουλιέλμος Ορεστίδης και η ομάδα του, να εκπονήσουν τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου. Η μελέτη περιλάμβανε επίσης τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις του μνημείου, την καταγραφή της παθολογίας του, την έρευνα αρχείου και τη συλλογή φωτογραφικού υλικού και λοιπών τεκμηρίων για τις ανασκαφικές έρευνες, την καταγραφή και τη διερεύνηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών και τέλος τις προτάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου (βλ. εδώ).

Βλ. σχετικό βίντεο: <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/9fu-eyhXh7U” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Επίσης, το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, διέθεσε το 2018 στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» χορηγία ύψους 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης – αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού. (βλ. εδώ)

Δείτε την πρόοδο εργασιών που έχει γίνει στο θέατρο με τη συμβολή του Διαζώματος:

  • Την Τετάρτη 04 Μαρτίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Σπάρτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Λακωνίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. (βλ. εδώ) (βλ. εδώ)
  • Με χορηγία, ύψους 111.000,00€ που διέθεσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε στον αρχιτέκτονα -μηχανικό, κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη και την ομάδα του, τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, η οποία περιλάμβανε τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις του μνημείου, την καταγραφή της παθολογίας του, την έρευνα αρχείου και τη συλλογή φωτογραφικού υλικού και λοιπών τεκμηρίων για τις ανασκαφικές έρευνες, την καταγραφή και τη διερεύνηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών και τέλος τις προτάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης στο πλάτωμα νοτιοδυτικά της Δεξαμενής, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του αρχαιολογικού χώρου του θεάτρου. Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, που υλοποιεί το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ» και η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα». (βλ. εδώ)
  • Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ο μελετητής, αρχιτέκτων – μηχανικός, κος Γουλιέλμος Ορεστίδης, παρουσίασε στα μέλη του συμβουλίου τη μελέτη που εκπόνησε με αντικείμενο την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
  • Η μελέτη αφού παρελήφθη από ειδική επιτροπή του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» διαβιβάστηκε προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
  • Στις 04 Νοεμβρίου 2013 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξένησε στα γραφεία του το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση της μελέτης της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης από τον κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη. Στην παρουσίαση ανάμεσα στους ομιλητές και ο τέως υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε και ως «ηθικός αυτουργός» της κίνησης, αφού επί υπουργίας του στο Αμύνης αναζήτησε τους τρόπους για να αναδειχτεί το ετοιμόρροπο αρχαίο θέατρο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσέγγισε το Ίδρυμα Νιάρχος, το οποίο αποδέχτηκε την πρότασή του να στηρίξει οικονομικά τη μελέτη. (βλ. εδώ) / (βλ. εδώ)
  • Την Πέμπτη 08 Μαΐου 2014 υπεγράφη στα γραφεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»η σύμβαση για την ανάθεση τοπογραφικής μελέτης για το έργο «Σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος γηπέδου ιδιοκτησίας Δημοσθένη Ματάλα εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Σπάρτης, νότια του αρχαίου θεάτρου». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κος Σταύρος Μπένος και ο κος Ιωάννης Γιαξόγλου, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός. Η ανάθεση της παραπάνω τοπογραφικής μελέτης πραγματοποιήθηκε μετά τη σπουδαία δωρεά οικοπέδου προς το Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία προέβη ο κος Δημοσθένης Ματάλας,  τέως Δήμαρχος Σπαρτιατών. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χωρου της Ακρόπολης Σπάρτης, νότια του αρχαίου θεάτρου.
  • Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή συνάντηση στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», με την κ. Δάφνη Martin και τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρο Μπένο. Η κ. Martin, είναι μια νέα Ελληνίδα, με καταγωγή από τη Σπάρτη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Το διάστημα εκείνο η κα Μάρτιν ήταν φοιτήτρια του τμήματος Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου Γέιλ, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του ιδρύματος. Η κα Μάρτιν εξέφρασε την επιθυμία της να συμβάλει στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. Σε συνέχεια της συζήτησης η κα Δάφνη Martin ορίστηκε  πρέσβειρα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την προβολή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης στις Η.Π.Α., αλλά και αγωγός επικοινωνίας με την Αμερική, τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο χορηγικό κομμάτι. (βλ. εδώ)
  • Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, διέθεσε ως χορηγία στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» το ποσό των 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης – αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. (βλ. εδώ)
  • Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη το εθελοντικό πρόγραμμα «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη» (“Embracing Our Monuments in Sparta”) από μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α. Η Δάφνη Μάρτιν, φοιτήτρια Κλασσικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ) και πρέσβειρα του Διαζώματος για το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης συνέλαβε την αρχική ιδέα και ηγήθηκε της υλοποίησης των δράσεων του εθελοντικού προγράμματος.(βλ. εδώ)
  • Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Σπάρτης, κο Ευάγγελο Βαλιώτη. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το θέμα της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κος Γεώργιος Γιαξόγλου, αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου, ο κος Ευστάθιος Μπεκιάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ», συνεργάτες του Σωματείου και ο Αντιδήμαρχος κος Παναγιώτης Αργυρόπουλος. (βλ. εδώ)
  • Το έτος 2019 ανακηρύχθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ως «Έτος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης», με αφορμή την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της πόλης. (βλ. εδώ)
  • Το τριήμερο από Παρασκευή 5 έως και Κυριακή 7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη της Σπάρτης και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» η 6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη. Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος». Στο πρώτο μέρος της συνάντησης οι κ.κ. Ευαγγελία Πάντου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, John Bennet, Διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ο κ. Will Reynolds, Ρrogram Director Heritage Conservation του JM KAPLAN Fund ξεδίπλωσαν το όραμα τους και την «επόμενη ημέρα» ώστε να ξανά ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. Η παραπάνω συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη των μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. (βλ. εδώ)
  • Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση της Α΄ φάσης των εργασιών ανάδειξης – αποκατάστασης στο μνημείο, με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund, με επιβλέποντες την κα Χαρά Γιαννακάκη, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Λακωνίας και τον κ. Ορεστίδη Γουλιέλμο, αρχιτέκτονα-μηχανικό. Έχουν γίνει ανασκαφικές – διερευνητικές τομές στην ορχήστρα, στην ράμπα πρόσβασης από την ανατολική πάροδο και στη θέση του αγωγού απορροής ομβρίων ανατολικά του σκηνικού οικοδομήματος. Στα σημεία όπου αποκαλύφθηκε ο αγωγός λήφθηκαν άμεσα μέτρα προστασίας, προκειμένου τα ανυψωτικά και χωματουργικά μηχανήματα να εισέρχονται με ασφάλεια στην ορχήστρα. Η θέση των τομών αποτυπώθηκε και αυτές επιχωματώθηκαν, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν στην ορχήστρα αρχαία κατάλοιπα που να κινδυνεύουν λόγω της κίνησης οχημάτων κατά τη διάρκεια του έργου. Το σύνολο των αρχιτεκτονικών μελών στο κέντρο της ορχήστρας αποτυπώθηκε φωτογραμμετρικά και σχεδιαστικά με μεγάλη ακρίβεια (κλ. 1:20) και τα μέλη αναγνωρίστηκαν και ταυτίστηκαν με τα καταγεγραμμένα στη βιβλιογραφία, ώστε να είναι έτοιμα προς μεταφορά και διευθέτηση σε νέα θέση που προκαθορίστηκε στην ανατολική πάροδο.
  • Το Νοέμβριο του 2020 το έργο «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης» εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)» της Περιφέρειας Πελοποννήσουμε συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
  • Ολοκλήρωση της Α΄ φάσης των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου (χρηματοδότηση από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund). Έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης στο Ε.Σ.Π.Α. με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.
  • Ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου 2021 οι πρώτες εργασίες για το έργο της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, στην περιοχή της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Το  έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου) με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.(ΣΤΙΓΜΑ)
  • Παρακολούθηση εργασιών (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ).

Επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου, εδώ.