Γρήγορη μετάβαση

Αναγνώριση του σπουδαίου έργου του Πέτρου Θέμελη στη γενική συνέλευση του “Διαζώματος”

Πηγή: eleftheria online.gr

Ευεργέτη της Μεσσηνίας και της Ελλάδας χαρακτήρισε τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, για το σπουδαίο έργο ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στον χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση του “Διαζώματος”, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο κ. Νίκας τόνισε ότι “στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα έχουμε έναν πολύ μεγάλο ευεργέτη, τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη” κι επεσήμανε πως “διαφήμισε και πρόβαλε την Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσηνία στην Ελλάδα και στον κόσμο”.

Λίγη ώρα νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της ομιλίας του “Το πνευματικό και βιωματικό μου ταξίδι στην Αρχαία Μεσσήνη”, ο Πέτρος Θέμελης γνώρισε το παρατεταμένο και ζωηρό χειροκρότημα των παρισταμένων, τη αποθέωση. Ηταν το μεγάλο ευχαριστώ, η αναγνώριση, η επιβράβευση του σπουδαίου έργου αναστήλωσης και ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, προβολής και διαφήμισης του χώρου και της Μεσσηνίας, όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι “ο Πέτρος Θέμελης κατόρθωσε ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης να μην είναι ένα μουσείο, αλλά να είναι ζωντανός, να χρησιμοποιείται και σήμερα σε ένα ονειρικό περιβάλλον”. Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε τον ευεργέτη και του ζήτησε συγγνώμη για το αν τον έχουμε στενοχωρήσει.

Ο περιφερειάρχης παρατήρησε πως “δένουν οι στόχοι του «Διαζώματος» και ο αγώνας του Θέμελη” και παραδέχθηκε ότι “αν μιλούσαν, θα μας έλεγαν πολλά παράπονα για το κράτος, το υπουργείο Πολιτισμού και για μας”. Ολοκληρώνοντας, την ομιλία του ευχαρίστησε τον αγωνιστή Σταύρο Μπένο, που έκανε το “Διάζωμα” πανελλήνια και παγκόσμια γνωστό, με την πρωτοποριακή του ενέργεια και δράση.

Νωρίτερα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει η πρωτεύουσα χώρα του πολιτισμού στην Ευρώπη κι ενημέρωσε πως διατέθηκε κονδύλι για τη βελτίωση της πρόσβασης στην Αρχαία Μεσσήνη και πως θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ ο δρόμος κόμβος Αρφαρών – Λάμπαινα, που μελετάται, ενώ υπενθύμισε και τη μελέτη που γίνεται για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ”

“Για να αναλύσω αυτό το ταξίδι πρέπει να γράψω ένα βιβλίο”, σημείωσε ο Π. Θέμελης και παρουσίασε μέσα από φωτογραφίες πώς ήταν πριν και πώς είναι σήμερα ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, μετά από το σπουδαίο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο.

Αρχικά αναφέρθηκε στον σεισμό που έγινε το 365 μ.Χ. μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και έγινε αισθητός και στην Κύπρο, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Παρατήρησε ότι η Αρχαία Μεσσήνη ήταν απόλυτος ερειπιώνας και διευκρίνισε πως “δεν ήταν μόνο ο σεισμός που απέφερε την καταστροφή. Είχε αρχίσει να καταρρέει το κέντρο, η Κωνσταντινούπολη. Είχε καταστραφεί από τον 4ο, 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. Ηταν τα απομεινάρια των λίγων φτωχών ανθρώπων, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, που έμεναν σε καλύβες γύρω από το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Για να ζήσουν γκρέμιζαν τα τεράστια δημόσια οικοδομήματα. Αρχισαν να αφαιρούν σίδερα, κάνανε αγροτικά εργαλεία για να ζήσουν”.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ημιερειπωμένο Ασκληπιείο και στο Μουσείο Σεφιδών που είχε διαλυθεί σε 1.400 κομμάτια.

Στάθηκε στις ανασκαφές και αναστηλώσεις που άλλαξαν την εικόνα, καθώς και στην απόφασή του να ανασυνθέσει ολόκληρη την Αρχαία Μεσσήνη.

Εξάροντας τον ρόλο των εθελοντών επεσήμανε ότι “οι αναστηλωτικές επεμβάσεις έγιναν με πολύ κόπο με συνεργάτες από ξένες χώρες, εθελοντές. Με εθελοντές έγινε η αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης”. Αποκάλυψε ότι “η Κυπαρισσία ήταν το μεγάλο λιμάνι της εποχής, εξαγωγικό προς την Ιταλία” πως το θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη χρησιμοποιείτο και για πολιτικές συγκεντρώσεις.

“Και σήμερα κύριε περιφερειάρχα μπορείτε να κάνετε ομιλία με 3.500 ανθρώπους να κάθονται”, παρατήρησε ο καθηγητής.

Αναλυτικά παρουσίασε φωτογραφίες, από αγάλματα, το θέατρο, το στάδιο, την παλαίστρα (σήμερα μπορούν να γίνουν εκεί διεθνείς αγώνες πάλης), το θησαυροφυλάκιο, τον ναό της Μεσσάνας, το εκκλησιαστήριο, την κρήνη Αρσινόη, τη βόρεια στοά της αγοράς.

Ο καθηγητής σημείωσε ιδιαίτερα το άνοιγμα του χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης στο κοινό, την κοινωνικοποίηση των μνημείων, το διεθνές φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου που γίνεται κάθε χρόνο και τις εκθέσεις ακόμα και μοντέρνας τέχνης που οργανώνονται εκεί.

* Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του “Διαζώματος” στη Μεσσηνία ξεκίνησαν την Παρασκευή με τα εγκαίνια της έκθεσης “Αενάως στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η οποία μέσα από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό ταξιδεύει τους επισκέπτες στο πολυετές ταξίδι του Πέτρου Θέμελη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.