Γρήγορη μετάβαση

«VoluntUp»: Ψηφιακή εφαρμογή για τον εθελοντισμό

Δελτίο τύπου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Δεκαοκτώ μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του ομίλου επιχειρηματικότητας του Σχολείου τους δημιούργησαν μια εφαρμογή για την υποστήριξη εθελοντικών δράσεων, την «VoluntUp».

Αφορμή για τη δημιουργία της εφαρμογής αποτέλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, και κυρίως τη Β. Εύβοια, το καλοκαίρι του 2021. Τότε, εκτός από το Πυροσβεστικό Σώμα βοήθησαν και αρκετοί εθελοντές, ωστόσο υπήρχαν αρκετοί ακόμα που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην όλη προσπάθεια λόγω δυσκολίας στον συντονισμό και στην επικοινωνία. Επίσης, δεν υπήρχε άμεση ενημέρωση για τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας, με αποτέλεσμα να αποστέλλεται λάθος βοήθεια σε πολλά επίπεδα!

Η «VoluntUp» έχει διπλό στόχο: 1) να δίνει τη δυνατότητα σε φορείς να συντονίζουν εθελοντικές δράσεις και να βρίσκουν εθελοντές μέσω της εφαρμογής και 2) να ενημερώνει εν δυνάμει εθελοντές για δράσεις και έκτακτες ανάγκες, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και να παρέχουν βοήθεια.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;

  • Από την μεριά του φορέα: Ένας φορέας μπαίνοντας στην εφαρμογή “Voluntup” θα δημιουργεί έναν λογαριασμό με τα στοιχεία του και θα επιλέγει τη/ις περιοχή/ές στην οποία επιθυμεί να εμφανιστεί η δράση. Έπειτα, ο φορέας θα πρέπει να επιλέξει την κατηγορία που ανήκει η δράση και να γράψει μια σύντομη περιγραφή της, όπως επίσης να καταχωρήσει ημερομηνία, ώρα, μέρος, προαπαιτούμενες δεξιότητες των εθελοντών (εάν χρειάζεται), μέσα επικοινωνίας κ.τ.λ. Επίσης, ο φορέας θα συμπληρώνει τον αριθμό των εθελοντών που είναι απαραίτητος για την δράση και όταν αυτός συμπληρωθεί η δράση θα «κλειδώνει» αυτόματα. Όταν η δράση τελειώσει, ο φορέας θα μπορεί να αξιολογεί τους εθελοντές εάν αυτό κρίνεται εφικτό και σκόπιμο! Εννοείται, πώς για να κοινοποιηθεί μια δράση στην εφαρμογή θα παίρνει πρώτα την έγκρισή μας.
  • Από την μεριά του εθελοντή: Μπαίνοντας στην εφαρμογή την πρώτη φορά ο εν δυνάμει εθελοντής θα πρέπει να δημιουργήσει έναν λογαριασμό-φόρμα με τα στοιχεία του(π.χ. ονοματεπώνυμο, τόπο διαμονής, τηλέφωνο κ.λ.π.). Στη συνέχεια, θα εμφανίζονται κατηγορίες με βάση το περιεχόμενο των δράσεων, οι οποίες θα ενημερώνονται άμεσα. Ο εθελοντής κάνοντας κλικ σε μια δράση, θα μπορεί να μάθει την περιοχή, την ημέρα και την ώρα που θα λάβει χώρα η δράση, τον χρόνο απασχόλησής τους, τις πιθανές ικανότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση της δράσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό, αν υπάρχει. Ακόμα, στους χρήστες της εφαρμογής μας θα εμφανίζεται σε κάθε δράση ο αριθμός των εθελοντών που χρειάζεται και ο αριθμός των εθελοντών που έχουν δηλώσει. Αν μία δράση ενδιαφέρει τον χρήστη και υπάρχει θέση, θα μπορεί να κάνει κλικ στο “Join”. Επίσης, μπορεί κάποιος να ενημερώσει την εφαρμογή για τι δράσεις ενδιαφέρεται και σε ποιες περιοχές και να ενημερώνεται αυτόματα ώστε να δηλώνει συμμετοχή. Βέβαια, η εφαρμογή μας θα έχει και άλλες λειτουργιές! Κατά τη διάρκεια της δράσης θα φαίνεται το στίγμα των εθελοντών και των φορέων ώστε η διάδραση και επικοινωνία μεταξύ τους να είναι η μέγιστη. Επίσης, θα υπάρχει ημερολόγιο δράσεων και συμμετοχών αλλά και κίνητρα για τους εθελοντές και τους διοργανωτές όπως τιμητικοί τίτλοι, δώρα, παροχές δωρεάν προώθησης μιας δράσης κ.α.

 

Μια μικρή επίδειξη της εφαρμογής:

https://xd.adobe.com/view/b56e3f46-f711-4e16-801a-18a4be168501-e03d/?fullscreen&hints=off

 

Για να τελειοποιήσουμε την «VoluntUp», ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε Φορέας ή Εθελοντής να την κατεβάζει και να τη χρησιμοποιεί ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, ζητάμε  χρηματοδότηση μέσω της πλατφόρμας:  

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Bouga-Ekpedeftiria-Kalamata

Στόχος μας είναι να Έτσι, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, θα βάλουμε το λιθαράκι μας στην ανάπτυξη του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ!

VoluntUp

it΄s up to us….it΄s app to you

Νάγια Βορβίλα – Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων (μαθήτρια Α΄ Λυκείου)

Μάρθα Μπουγά – Υπεύθυνη τμήματος Χορηγιών (μαθήτρια Α΄ Λυκείου)

Συντονίστρια προγράμματος: κ. Κόκκαλη Σταυρούλα

email: [email protected]