Γρήγορη μετάβαση

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ένας πολύτιμος αρωγός στις προσπάθειες ανα-συγκρότησης, ανα-δημιουργίας και ανά-πλασης των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας

Αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 στη Βόρεια Εύβοια και στην Αρχαία Ολυμπία, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και ο πρόεδρός του, κ. Πάνος Λασκαρίδης στήριξαν με παραδειγματικό τρόπο τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, αναδημιουργίας και ανάπλασης των πυρόπληκτων περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το μεγάλο χορηγικό πρόγραμμα «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» με την άμεση δωρεά 1.100.000 ευρώ με έμφαση στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους νέους των περιοχών. Το πρόγραμμα  δημιουργήθηκε για την καλύτερη καταγραφή των ζημιών, και κυρίως την ορθή και δίκαιη κατανομή  της δωρεάς ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και των κατοίκων της. Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης όλες οι δράσεις και οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δωρεάς, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε από την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό:ana-pnoi.laskaridisfoundation.org.

Επίσης, το Ίδρυμα έχει ήδη δρομολογήσει την προμήθεια εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού αξίας 200.000 ευρώ που θα διατεθούν στις σχολικές μονάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα  δρομολογείται μια σειρά από σημαντικές δράσεις για μαθητές, όπως εκδρομές, εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης κ.α.

Στο Πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Σταύρος Μπένος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στη χορηγία της μελέτης  με τίτλο «Στρατηγική μελέτη υποδομών της Νήσου Ευβοίας», που ανατέθηκε από το  Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ στην εταιρεία «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε.» με χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ. Η μελέτη αυτή καλείται να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα υποδομών της Εύβοιας και θα  δημιουργήσει αναμφισβήτητα το πλαίσιο για νέες προοπτικές ανάπτυξης στην Νήσο Εύβοια, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Το Ίδρυμα Αικατερινής Λασκαρίδη, προχώρησε επίσης σε μια σειρά από συγκεκριμένες παρεμβάσεις – έργα στις τοπικές κοινωνίες με στόχο την ανακούφιση των πολιτών και την υποστήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Συγκεκριμένα, στην ορεινή κοινότητα της Κοκκινομηλιάς, του Δήμου Ιστιαίας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στην χορήγηση γεννητριών, συμβάλοντας στην ηλεκτροδότηση περιοχών, καθώς και στη δωρεά εργαλείων (αλυσοπρίονα) αλλά και container σε αντικατάσταση αποθήκης που καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά. Επίσης, το Ίδρυμα ανέλαβε τη χρηματοδότηση εργασιών καθαρισμού και καλλωπισμού της περιοχής. Στο πλαίσιο υποστήριξης του έργου της πολιτείας για την αναγέννηση της περιοχής, το Ίδρυμα πρόκειται ακόμη να προχωρήσει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην εκπόνηση μελέτης για τη φύτευση της συγκεκριμένης περιοχής.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του Ιδρύματος και στην ανακούφιση των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, όπου το Ίδρυμα δώρισε ερπυστριοφόρα τσάπα Catarpillar 325 CLN (2017) ύψους 40.000 ευρώ, εξαρτήματα για τα αυτοκίνητα που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές (λάστιχα, ζάντες) και ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους του δήμου.

Επίσης, το Ίδρυμα ολοκλήρωσε την αποκατάσταση και επισκευή των καμένων στάβλων και υδραυλικών εγκαταστάσεων στο παράρτημα του φιλοζωικού σωματείου Rancheros στην Αγία Άννα.  Σκοπός του σωματείου είναι η περίθαλψη εγκαταλελειμμένων ιπποειδών (άλογα και γαϊδουράκια) και η διάσωση των κακοποιημένων. Κυρίως, όμως αποστολή του σωματείου είναι η μετάδοση του φιλοζωικού μηνύματος μέσα από ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις, που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη σπουδαία του συμβολή στην αναγέννηση των περιοχών που υπέστησαν τις δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι. Εύχεται τέλος, η δράση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη να αποτελέσει φωτοδότη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στο πεδίο της άσκησης κοινωφελών πολιτικών από πολιτιστικούς φορείς της χώρας.