Γρήγορη μετάβαση

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος μιλάει αποκλειστικά στην Μαρία Καράπα για όλους και για όλα! (Α΄Μέρος)

Πηγή: 90fm.gr

Καραγεώργη Σερβίας 6, πλατεία Συντάγματος, Πέμπτη μεσημέρι. Μετά από αρκετά τηλέφωνα και συνεννοήσεις ανέβαινα στον 3 όροφο, στο γραφείο του Χρ. Τριαντόπουλου.
Μου είχαν πει συνομιλητές του από την κυβέρνηση και όχι μόνο, ότι είναι ακριβής στα λόγια του και στην ώρα του. «Οn Time» και «to the point». Άλλωστε το είχα διαπιστώσει και δια ζώσης στις κατά καιρούς και πολλές περιοδείες του στην Εύβοια.

Μπήκα στο γραφείο του για την συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που δίνει για πρώτη φορά σε ΜΜΕ όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και στην Στερεά Ελλάδα . Απάντησε χωρίς φόβο, αλλά με ειλικρίνεια και ευθύτητα για το τι αντίκρισε την πρώτη φορά στην Εύβοια, τι έκανε η κυβέρνηση, πως αισθάνεται για τους Ευβοιώτες, τα έργα αποκατάστασης, τα χρήματα που έχουν δοθεί, το συνεχές ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον επικεφαλής της ανασυγκρότησης Σταύρο Μπένο, για τους συναδέλφους του υφυπουργούς, τους δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, για τις εκλογές.

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αλλά και για το πως αντιμετωπίζει η οικογένεια του την απουσία του και την παρουσία του ανά την Ελλάδα.
Η ματιά μου πέφτει πάνω στο γραφείο του, όπου υπάρχουν δεκάδες κίτρινοι φάκελοι που επεξεργάζεται λεπτομερώς. Τα τεκταινόμενα για την αποκατάσταση διάφορων περιοχών της Ελλάδος, που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα.

«Έχουμε μια ώρα», μου είπε. Πράγματι ήταν μια ώρα, τη εξαιρέσει αρκετών λεπτών αθροιστικά, που μιλούσε στα τηλέφωνα για τις πληγείσες περιοχές ανά την χώρα.
Εξηγούσε και κατηύθυνε τους συνομιλητές του, με μια απίστευτη ηρεμία όπως πρέπει, για κάποιον που κάνει διαχείριση κρίσης αλλά και αποκατάστασης, όπως για το όμορφο νησί μας, που δείχνει και στην πράξη ότι δικαίως του αποδίδεται το «εύσημο» δημότης της Εύβοιας.

Μαρία Καράπα: Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές έχετε έρθει στην Εύβοια;

Χρήστος Τριαντόπουλος: Τις πρώτες ημέρες ερχόμουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Κατόπιν έγινε σε εβδομαδιαία βάση. Όταν είχα και το ατύχημα είχα ακυρώσει και κάποιες προγραμματισμένες δράσεις. Συνεπώς αν το υπολογίζουμε είναι αρκετές δεκάδες φορές. Πλέον ξέρω και τα σημεία συνάντησης! Ξέρω τα χωριά, τους ανθρώπους που έχουν τα καταστήματα σταματάω στον φούρνο στη Στροφυλιά να πάρω κάτι να φάω.. Θέλω να σας πω ότι τον έχω γνωρίσει τον τόπο και με έχει γνωρίσει ο τόπος.

Μαρία Καράπα: Σας θυμάμαι στις 10 Οκτωβρίου Κυριακή πρωί που με εντολή του Κ. Μητσοτακη βρεθήκατε στην Εύβοια, όπου είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες. Ποια ήταν τα συναισθήματα σας εκείνη τη στιγμή ;

 Χρήστος Τριαντόπουλος: Από την πρώτη στιγμή μετά τις πυρκαγιές είχαμε βρεθεί στην Β. Εύβοια και είχαν ξεκινήσει με μεγάλες ταχύτητες πρωτοφανείς για τα μέχρι τότε δεδομένα οι διαδικασίες και για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Εκείνο το πρωινό βρεθήκαμε σε περιοχές που είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ήταν περιοχές με διαχρονικές παθογένειες. Σε τέτοιες στιγμές όπως και σε άλλες αντίστοιχες που πλήττονται περιουσίες πολιτών, τα συναισθήματα είναι στενάχωρα.  Όμως κυρίαρχο ήταν το συναίσθημα της ευθύνης ανταπόκρισης του κράτους και αυτό κάναμε με άμεση ανταπόκριση και προώθηση έκτακτης χρηματοδότησης.

Μαρία Καράπα: Μετά από αρκετές μέρες ακολούθησα το κλιμάκιο που αποτελείτο από εσάς, τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου, τον Περιφερειάρχη Φανή Σπανό, όπου επισκεφθήκατε εκ νέου τις πληγείσες περιοχές.

Χρήστος Τριαντόπουλος: Κοιτάξτε αυτό που διακατέχει όχι μόνο εμένα σε κάθε επόμενη μέρα μιας φυσικής καταστροφής, αλλά αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η μεγάλη ανησυχία του κόσμου. Μία ανησυχία που εκφράζεται πολλές φορές με οργή, με θυμό, έχουνε χάσει το βιός τους, το σπίτι τους, τη δουλειά τους, τα ζώα τους όταν μιλάμε για κτηνοτρόφους. Οπότε είναι μία έντονη και εύλογη αντίδραση η οποία σίγουρα δεν είναι δυσπιστία, γιατί πρώτη φορά συναντιόμαστε ως Πολιτεία μαζί τους εκείνοι είναι αντιμέτωποι με μία φυσική καταστροφή και εμείς ερχόμαστε να διαμορφώσουν ένα νέο μηχανισμό αντιμετώπισης, αλλά κυρίως μία νέα φιλοσοφία αντιμετώπισης των πραγμάτων. Τους το λέω κιόλας πως είμαστε εκεί για να τους εκπλήξουμε ευχάριστα!

Μαρία Καράπα: Αυτό ηχεί ευχάριστα στα αυτιά τον πολιτών. Όμως δυστυχώς στο παρελθόν είχαμε υποσχέσεις στην Εύβοια σε παρόμοιες περιπτώσεις που παρέμειναν υποσχέσεις !

Χρήστος Τριαντόπουλος: Ακριβώς αυτές τις δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος θέλουμε να αλλάξουμε κα Καράπα. Αυτή είναι η μεγάλη μας μάχη, να αντιστραφεί αυτή η δυσπιστία – η οποία είναι εύλογη – γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν δυστυχώς πάρα πολλά παραδείγματα που τροφοδοτούσαν αυτή την εικόνα .Εμείς το αλλάξαμε αυτό, αλλάζοντας κυρίως την φιλοσοφία αντιμετώπισης του πολίτη που θέλει να είναι δίπλα του το κράτος ! Μια φιλοσοφία που εκπορεύεται κεντρικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει ενσταλάξει σε όλους μας τον τρόπο σκέψης που τον διέπει ως άνθρωπο, αλλά και ως πολιτική φιλοσοφία . Μια φιλοσοφία που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο τον Έλληνα πολίτη.

Μαρία Καράπα: Πως αποτυπώνεται πρακτικά αυτή η φιλοσοφία ;

Χρήστος Τριαντόπουλος: Με την άμεση και φυσική παρουσία, τις αυτοψίες, την άμεση υλοποίηση των σχεδίων δράσης της κυβέρνησης, όχι της μόνο τις ημέρες που είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας και των ΜΜΕ, αλλά και το επόμενο διάστημα .
Γι΄αυτό στο πλαίσιο των εντολών και της φιλοσοφίας της κυβέρνησής μας η συντριπτική πλειοψηφία των επισκέψεων μου στο νησί στην Εύβοια και δει στην βόρεια Εύβοια, είναι εκτός κάμερας εκτός δελτίων τύπου εκτός μιας πεπατημένης μόνο θεσμικής επίσκεψής μας.
Θέλουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη, να βλέπουμε το πρόβλημα και αφού του εξηγήσουμε πως θα δρομολογηθεί η στήριξη του, να διαμορφώσουμε για κάποια συγκεκριμένα μέτρα που έχει ανάγκη λόγω των ιδιαιτεροτήτων του.

Μαρία Καράπα: Κύριε Τριαντοπούλε ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα και πως αποτιμάται αυτό σε οικονομικό όφελος για τους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας.

Χρήστος Τριαντόπουλος: Από την πρώτη στιγμή, όπως και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές ενεργοποιήσαμε την διαδικασία της πρώτης αρωγής έτσι ώστε να στηριχθεί μία πρώτη αρωγή, εν είδει προκαταβολής. Τη στεγαστική συνδρομή για τα σπίτια που καταστράφηκαν από τη φωτιά, έχει αποζημιωθεί η οικοσκευή και φυσικά να στηριχτούν οι επιχειρήσεις.

Μέχρι τώρα το ύψος των οικονομικών αποζημιώσεων έχει φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ . Όσοι δικαιούχοι είχαν μπει στην πλατφόρμα, έχουν λάβει την στήριξή τους και φυσικά τώρα δρομολογούμε τις επόμενες ημέρες να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να γίνει μία σειρά από διορθώσεις και προσαρμογές.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν όλα τα μέτρα εκείνα τα οποία αφορούν τη στεγαστική συνδρομή για να καλυφθούν οι πολίτες, που τα σπίτια τους είχαν υποστεί κάποια ζημιά. Υπάρχει μία δέσμευση, το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, το οποίο ουσιαστικά θα έρθει να καλύψει αρκετά εκατομμύρια.

 Μαρία Καράπα: Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση ;

Χρήστος Τριαντόπουλος: Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο ΕΛΓΑ και έδωσε χρήματα για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Πολλά από τα μέτρα αυτά, αφορούν και άλλες πυρόπληκτες περιοχές. Στην στήριξη που κάνουμε στους ελαιοπαραγωγούς μέσα από την διαδικασία της κρατικής αρωγής όπου συνεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον ΕΛΓΑ, βγήκε μία πρόσφατη ανακοίνωση αφού πέρασε από την Κυβερνητική Επιτροπή κρατικής Αρωγής και έγινε αποδεκτή από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου θα δοθεί μία πρώτη πληρωμή εν είδει προκαταβολής στο ύψος των 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο. Για τους κτηνοτρόφους διαμορφώνεται ένα ειδικό σχήμα επιπλέον ενίσχυσης όπου ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν άμεσα. Επίσης υπάρχει μία διάκριση στο καθεστώς των κτηνοτρόφων σε αυτούς που επλήγησαν άμεσα και έμμεσα. Εκείνος που επλήγη έμμεσα θα πάρει 20 ευρώ ανά ζώο.

Μαρία Καράπα: Έχουμε όμως και του ρητινοκαλλιεργητές που ζουν πολλές οικογένειες και δίνουν και ζωή στην Β. Εύβοια

Χρήστος Τριαντόπουλος: Διαμορφώσαμε από την πρώτη στιγμή, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που πρόσφατα πέρασε και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο . Απομένει να βγει η υπουργική απόφαση. Συνεργαζόμαστε με τους δασικούς συνεταιρισμούς, έτσι ώστε οι δικαιούχοι των δασικών συνεταιρισμών να μπορούν να συμμετέχουν στο επταετές πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης μέσα στο δάσος για την ανάπτυξη του δάσους, όπου θα έχουν καθαρές απολαβές 800 ευρώ. Αυτό αφορά τους ρητινοκαλλιεργητές οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχασαν το μέσον του βιοπορισμού τους αφού ζούσαν μέσα από το δάσος.

Αυτό το πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης που αφορά τους ρητινοκαλλιεργητές Σε βάθος χρόνου δεκαπενταετίας. Πολλοί από αυτούς τα πρώτα χρόνια θα μπορούν να δουλέψουν στα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στο δάσος .
Θυμίζω ότι τα έργα αποκατάστασης με τα κορμοδεματα και τα κορμοφράγματα, τα αντιπλημμυρικά έργα, ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα απασχόλησης το κάναμε σε κύκλους ούτως ώστε κάποιος αν δεν μπορεί να μην μπει το 2022 να μπορεί να μπεί το 2023.

Μαρία Καράπα: Ποιος ο ρόλος των δασικών συνεταιρισμών ; Θα ενισχυθούν ;

Χρήστος Τριαντόπουλος: Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο που διαδραματίζουν, αφού συμμετέχουν κατά προτεραιότητα σε όλα τα έργα. Δρομολογήσαμε πρόγραμμα στήριξης των δασικών Συνεταιρισμών. Ήδη υπάρχει μία ενίσχυση 650 χιλιάδων ευρώ προς τους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και από ιδιώτες, αλλά κυρίως από το Πράσινο Ταμείο. Συνεχίζουμε φυσικά να τους στηρίζουμε με διάφορους τρόπους, καθώς είναι μεταξύ των παραγωγικών ομάδων που επλήγησαν περισσότερο.
Παράλληλα στην περιφέρεια έχουμε διαθέσει ένα κονδύλι της χρηματοδότησης κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει από την πλευρά της σε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις οδοποιίας που είναι σημαντικές.

Μαρία Καράπα: Τα έργα αυτά πότε θα ξεκινήσουν;

Χρήστος Τριαντόπουλος: ‘Εχουμε δώσει κατεύθυνση προς την περιφέρεια να ξεκινήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί ένα πράγμα που βλέπει κάποιος μέσα από την επίσκεψη στην περιοχή, είναι ακριβώς οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, τόσο στο κεντρικό, αλλά όμως και στο υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Έχουν δοθεί επίσης στους δήμους και στην περιφέρεια μία σειρά από έκτακτες χρηματοδοτήσεις για έργα που ξεπερνούν τα δεκατρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντιπλημμυρικά έργα συνολικής αξίας κοντά στα 50 εκατομμύρια έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την περιφέρεια και με τους δύο δήμους. Οπότε έτσι θα γίνουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις αστικές περιοχές στα χωριά στους οικισμούς και όχι μόνο στα δάση. Στα δάση έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, πριν από λίγες ημέρες ήμασταν εκεί μαζί με τον Πάνο τον Αμυρα, και τον Σιμο Κεδίκογλου . Βαριά αντιπλημμυρικά έργα είναι μικρά φράγματα, με τσιμέντα που θα κρατάνε το νερό, έτσι ώστε να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που κατοικούν πολίτες και ήδη έχουμε περάσει μέχρι τώρα από δύο-τρεις περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων όπου έδειξαν τις αντοχές τους.

Μαρία Καράπα: Μπορείτε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα για την μέχρι τώρα υλοποίηση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης αλλά και τα κονδύλια που έχουν διατεθεί προς τους ΟΤΑ ;

Χρήστος Τριαντόπουλος: Ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του σχεδιασμού της αποκατάστασης, αλλά και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Βόρειας Εύβοιας, καλύπτοντας δομικά κενά, υστερήσεις και παθογένειες του παρελθόντος.
Μετά από εντατικές ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και δη του Υφυπουργού, κ. Ιωάννη Τσακίρη, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριου Σκάλκου, εγκρίθηκε η ένταξη προς χρηματοδότηση των τελευταίων τριών (3) έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης από το πακέτο των συνολικά πέντε (5) συν ένα (1) έργων για τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 48.885.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα είναι:

• Το έργο «κατεπείγουσα ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της δημοτικής κοινότητας Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού μετά την εκδήλωση την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τον Αύγουστο του 2021», ύψους 15.950.000 ευρώ.Σημειώνεται, επίσης, ότι και άλλο συμπληρωματικό έργο για τον εν λόγω Δήμο, ύψους 11.000.000 ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο του 2021.

• Το έργο «επείγουσες παρεμβάσεις στους οικισμούς Μετόχι και Σπαθάρι της δημοτικής ενότητας Κηρέως [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 2.487.000 ευρώ.

• Το έργο «επείγουσας παρεμβάσεις εντός των οικισμών Αγκάλης (παραλίας Αγίας Άννας) και Ροβιών [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 15.368.000 ευρώ.

• Το έργο «αντιπλημμυρικά έργα στον οικισμό Φραγκάκη [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας]», ύψους 2.860.000 ευρώ.

• Το έργο «αποκατάσταση ζημιών και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της κοινότητας Λίμνης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021», ύψους 1.220.000 ευρώ.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό πακέτο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και έργων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο συμπληρώνει (α) το ενταγμένο -από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- πακέτο έργων αποκατάστασης οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Βόρειας Εύβοιας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ύψους 39.700.000 ευρώ, και (β) την έκτακτη χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφέρεια και τους Δήμους για τη Βόρεια Εύβοια, ύψους 13.630.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο μέρος η έκτακτη χρηματοδότηση κατανέμεται ως εξής:
Προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5.050.000 ευρώ.
• Προς το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (συμπεριλαμβάνοντας και τη ΔΕΥΑ) έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5.970.000 ευρώ.
• Προς το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2.610.000 ευρώ.

Μαρία Καράπα: Συνολικά τα χρήματα που έχουν διατεθεί σε τι ύψος φτάνουν προς Δήμους και Περιφέρεια για τη Βόρεια Εύβοια;

Χρήστος Τριαντόπουλος: Εάν συνυπολογιστεί και η έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια και τους Δήμους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, το σύνολο της χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια και τους δύο Δήμους για τη Βόρεια Εύβοια έχει διαμορφωθεί στα 102 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη χρηματοδότηση αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχει χορηγηθεί σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για μία συγκεκριμένη, οριοθετημένη, περιοχή. Η Κυβέρνηση, συνεπώς, συνεχίζει με συνέπεια και εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή του σχεδίου της για τη Βόρεια Εύβοια. Η υλοποίηση του οποίου πραγματοποιείται από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιδεικνύει από την πρώτη στιγμή προσωπικό ενδιαφέρον για την πορεία της ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας .

ΑΥΡΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ