Γρήγορη μετάβαση

Υπογραφή σύμβασης από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την εκπόνηση μελέτης Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας

Υπεγράφη εχθές, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στα γραφεία του Διαζώματος, η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Ολοκληρωμένος αναπτυξιακός στρατηγικός σχεδιασμός για τον πολιτισμό», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την εταιρεία «ΕΤΑΜ Ανώνυμη Εταιρεία Συμβουλευτικών και Μελετητικών Υπηρεσιών», η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο εν λόγω θεματικό πεδίο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κ. Σταύρος Μπένος, σε συνέχεια της παρουσίασης του Προγράμματος που έκανε στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο, ανέλαβε την ευθύνη να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης από ιδιωτικές δωρεές και να ολοκληρωθεί η υπογραφή τους έως το τέλος του Οκτωβρίου 2021. Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, συμμετέχουν ενεργά τα Εταιρικά Μέλη του Διαζώματος, τα οποία έχουν καλύψει τη χρηματοδότηση του κυρίως  όγκου των μελετών.

Το σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας διαρθρώνεται μέσα από δέκα θεματικές μελέτες, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής  αναγέννησης της περιοχής (βλ. εδώ) και μία από τις βασικότερες μελέτες του, είναι η μελέτη για τον Πολιτισμό. 

Η Βόρεια Εύβοια είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία και διαθέτει ακόμη μια ζώσα τοπική παράδοση, και μια ενδιαφέρουσα προοπτική για την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας, η οποία θεωρείται η ανερχόμενη κινητήρια δύναμη της αναγέννησης των κοινοτήτων σήμερα.

Η αξιοποίηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα της Βόρειας Εύβοιας, μπορεί συνεπώς να λειτουργήσει ως η ανεξάντλητη «δεξαμενή πόρων και ιδεών» για την οικονομική αναζωογόνησή της, τη διέγερση των τοπικών δυνάμεών της,  τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής, και την παραγωγή εν τέλει πολιτισμικού κεφαλαίου ακόμη και σε ένα περιβάλλον κρίσης.

Μέσα από ορθή διαχείριση του υλικού και άυλου, δηλαδή, πολιτιστικού αποθέματος  της Βόρειας Εύβοιας, ο Πολιτισμός, θα μετατραπεί σε «όχημα» προόδου και αναγέννησης, και τα μνημεία της θα εισέλθουν στο «κέντρο της ζωής των πολιτών και της οικονομίας» ως φορείς αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η μελέτη επίσης θα περιέχει τη σύνδεση με τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα με το σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Τα σχολεία υιοθετούν – Η κοινωνία αγκαλιάζει», το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της Βόρειας Εύβοιας. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για τις δυνατότητες του τόπου τους και να τον συστήσουν σε όλους όσοι δεν τον γνωρίζουν.

Στη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης θα υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο στη συνέχεια η μελέτη θα προσφερθεί ως δωρεά.

Η ΕΤΑΜ  θα εκπονήσει τη μελέτη για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πολιτισμού σε διάστημα δέκα μηνών και το κόστος εκπόνησής της ύψους 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) θα διαθέσει ο Όμιλος INTERAMERICAN, που είναι Εταιρικό Μέλος του Διαζώματος.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά τον Όμιλο ΙNTERAMERICAN για τη συμβολή του στην εκπόνηση της παραπάνω μελέτης, που θα αποτελέσει τον οδηγό για την υλοποίηση του κοινού μας οραματικού στόχου για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πρότυπης αναπτυξιακής πολιτιστικής πολιτικής στη Βόρεια Εύβοια.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους όρους της σύμβασης, εδώ.

  • Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης

Η παρουσίαση της προόδου της μελέτης – Χρ. Παγκάλου ΕΤΑΜ Α.Ε. / Δεκέμβριος 2021