Γρήγορη μετάβαση

Η ανασυγκρότηση της Εύβοιας στο επίκεντρο της συνάντησης Μπένου-Χατζηθεοδοσίου

Πηγή: www.euro2day.gr

Η συνάντηση έγινε την Τρίτη 31/8/2021, ενώ είχε προηγηθεί η περιοδεία του κ. Χατζηθεοδοσίου στις πληγείσες περιοχές και οι συζητήσεις του με τους Προέδρους των τοπικών Επιμελητηρίων, βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων

Για τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τον Σταύρο Μπένο, υπεύθυνο για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, τονίζοντας την ανάγκη ανάληψης άμεσων δράσεων με στόχο την στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων.

Η συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παύλος Ραβάνης, έγινε την Τρίτη 31/8/2021, ενώ είχε προηγηθεί η περιοδεία του κ. Χατζηθεοδοσίου στις πληγείσες περιοχές και οι συζητήσεις του με τους Προέδρους των τοπικών Επιμελητηρίων, βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων.

Όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου στον κ. Μπένο, απαιτούνται στοχευμένα μέτρα μακράς πνοής προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες μέχρι να επανέλθει κάποια κανονικότητα στην περιοχή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει εσωτερική μετανάστευση των ανθρώπων που θα αναζητούν μία εργασία, κάτι που θα οδηγήσει στην ερημοποίηση των περιοχών που έπληξαν οι πυρκαγιές.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕ ζήτησε επίσης τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την στήριξη κάποιων κλάδων στην Εύβοια, να ισχύσουν για τους αντίστοιχους κλάδους και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές (πχ ότι αποφασισθεί για τους ελαιοπαραγωγούς της Εύβοιας να εφαρμοστεί και για τους συναδέλφους τους σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, κλπ.). Παράλληλα ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την ανάγκη της ταχύτερης υλοποίησης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων καταστροφών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ορισμένα από τα μέτρα που ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΕ ως αναγκαία για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, είναι η χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων για την ταχύτερη επαναλειτουργία των πληγεισών επιχειρήσεων, διαγραφή μέρους των οφειλών, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιδότηση ενοικίου των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, παράταση του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ τουλάχιστον για ένα χρόνο, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΕ στον κ. Μπένο, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες και σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια, θα αγωνιστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανασυγκρότηση των περιοχών τους.

Η επόμενη συνάντηση του κ. Χατζηθεοδοσίου με τον κ. Μπένο αναμένεται να γίνει στις 8/9/2021, στο Μαντούδι της Εύβοιας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.