Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: To Ρωμαϊκό Ωδείο στο Δίον Πιερίας

Σχετικά Θέατρα

Το Ρωμαϊκό Ωδείο του Δίου, είναι ένα από τα 10 ωδεία που φιλοξενεί η ιστοσελίδα του Διαζώματος. Το Ωδείο του Δίου ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα των μεγάλων Θερμών, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα, σε μια περίοδο που τα κτίρια αυτά, πέρα από την ειδική τους χρήση, αποτελούσαν για την αστική τάξη των αυτοκρατορικών χρόνων ένα νέο πυρήνα δημόσιας ζωής.

Πρόκειται για μία στεγασμένη θεατρική αίθουσα 400 περίπου θεατών στην οποία μπορούσαν να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως απαγγελία, μουσική, χορός, μικρές παραστάσεις, παντομίμα, διδασκαλία. Στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς ακόμη να θαυμάσει το ελληνιστικό και το ρωμαϊκό θέατρο του Δίου.

Η πρώτη γνωριμία του Διαζώματος με τον αρχαιολογικό χώρο έγινε τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος, πραγματοποίησε περιοδεία στους χώρους θέασης και ακρόασης της Βορείου Ελλάδας. Τη δεύτερη ημέρα του οδοιπορικού, στις 6 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπένος συνοδευόμενος από τους καθηγητές κ.κ. Καραδέδο Γιώργο, Σεμέλη Πηνγιάτογλου  – υπεύθυνους για την επιμέλεια του χώρου -, τους τότε Νομάρχη Νομού Πιερίας κ. Γιώργο Παπαστεργίου και Δήμαρχο Δίου κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο, τους καθηγητές κ.κ. Στέλλα Δρούγου,  Γιάννη Μυλόπουλο, Αναστασία Τσώμου, την κα Διονυσία Τσίρου και τον δρ. τοπογράφο – μηχανικό και μέλος του Διαζώματος, Κων/νο Νέδα, επισκέφτηκε το Δίον την ιερή πόλη των Μακεδόνων. Αν και οι δεινές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την επίσκεψη στο ωδείο, ο κ. Καραδέδος πραγματοποίησε μια εξαιρετική ξενάγηση στον υπόλοιπο χώρο και τους ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών. Σε ό,τι αφορά το ωδείο για τη συντήρηση – αποκατάσταση και μερική επανάχρησή του είχε συνταχθεί μελέτη και είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για την έγκρισή της από το ΚΑΣ για την υλοποίησή της (βλ. εδώ).

Το έργο “Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου. Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση” με προϋπολογισμό 828.520 ευρώ και φορέα υλοποίησης την ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εντάχθηκε  τον Απρίλιο του 2011 στο ΕΣΠΑ “Μακεδονίας- Θράκης 2007 – 2013” με απόφαση του τ. γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιου Σώκου (βλ. εδώ)

Τον Σεπτέμβριο του 2012, το ΔΙΑΖΩΜΑ δημιούργησε έκδοση (υπ’ αρ. 3) για τα Αρχαία Θέατρα της Μακεδονίας. Στην έκδοση περιγράφεται το ιστορικό της έναρξης της θεατρικής ζωής στη Μακεδονία, που αποδίδεται στις πνευματικές ανησυχίες του βασιλιά Αρχελάου (414-399 π.Χ), και ακολουθεί περιγραφή όλων των χώρων θέασης και ακρόασης της Μακεδονίας από σπουδαίους επιστήμονες της χώρας.  Για το Ωδείο στο Δίον, έγραψε ο καθηγητής, κ. Γιώργος Καραδέδος (βλ. εδώ, σελ. 91 κ.ε.)

Το ΔΙΑΖΩΜΑ το διάστημα από τις 3 έως 8 Ιουνίου 2013 πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στα αρχαία θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο Ωδείο του Δίου, αντίκρισε ένα πραγματικό εργοτάξιο που προωθούσε με απόλυτη συνέπεια τις εργασίες που είχαν ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α (βλ. εδώ).

Τον Αύγουστο του 2014, το Ρωμαϊκό Ωδείο άνοιξε ξανά τις πύλες του.  Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου είχαν ολοκληρωθεί ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο για το κοινό. Για τις εργασίες χρησιμοποιήθηκαν λίθινες πλάκες και αργολιθοδομή, συμπληρώθηκε η τρίτη βαθμίδα του κοίλου με πλίνθους και αναστηλώθηκαν τέσσερις ολόσωμοι κίονες του προσκήνιου στην αρχική τους θέση πάνω στο πόδιο.
Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ., Γιώργος Καραδέδος
(βλ. εδώ και εδώ)

Στις 29 Νοεμβρίου 2015 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησαν εκδήλωση για την προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος» με θέμα τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Το ντοκιμαντέρ, ήταν συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπότσου και της Εταιρείας Capri productions. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια διδακτική ξενάγηση στις μεγάλες πόλεις και τα μνημεία θέασης κι ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας ανάμεσα στα οποία και του Δίου. Το σενάριο έγραψε η Πολυξένη Αδάμ -Βελένη, αρχαιολόγος/ θεατρολόγος, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η οποία είχε και την επιστημονική επιμέλεια μαζί με τον Γιώργο Καραδέδο, αρχιτέκτονα, αρχαιολόγο, ομότιμο καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να το απολαύσετε, εδώ.

Το Ωδείο σύντομα μπορεί να αποκτήσει μια νέα ακόμη ταυτότητα, μέσα από την  Πολιτιστική Διαδρομή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», την πρόταση του Διαζώματος για το σχεδιασμό ενός επώνυμου, ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα  έχει στο επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους – αρχαίες πόλεις που συνδέονται με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κεντρική Μακεδονία. Βασικός πόλος της διαδρομής, είναι το Δίον.

Το μνημείο είναι στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Δείτε στη συνέχεια την πρόοδο εργασιών στο ρωμαϊκό ωδείο Δίου

  • Το Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2008 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το ρωμαϊκό ωδείο του Δίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Βόρειας Ελλάδας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου.
  • Τον Απρίλιο του 2011 το έργο «Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου, Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση» εντάχθηκε στο Ε.Π. «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013».
  • Στόχος των εργασιών ήταν η συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου για την καλύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής δομής του και η ανάδειξή του. Η καταπολέμηση της βλάστησης επιτεύχθηκε με αποψιλώσεις και εφαρμογή βιοκτόνων. Οι εργασίες συντήρησης και προστασίας περιελάμβαναν το επιμελημένο αρμολόγημα των τοιχοδομών και τη συμπλήρωση των τοίχων με τρεις τουλάχιστον σειρές λίθων ή πλίνθων. Οι σφηνοειδείς καμάρες ανακτήθηκαν μερικώς, έτσι ώστε να γίνει συμπλήρωση της τρίτης βαθμίδας του κοίλου. Στα τμήματα των τοιχοποιιών που έχουν γίνει παλαιότερα επεμβάσεις με τσιμεντοκονίαμα έγινε απομάκρυνση των συμπληρώσεων και ανάκτηση με νέο κονίαμα. Το πόδιο του προσκηνίου συμπληρώθηκε μέχρι το αρχικό ύψος και δύο κίονες αναστηλώθηκαν στην αρχική τους θέση μετά τον έλεγχο στατικής επάρκειας, σε βάσεις που κατασκευάσθηκαν από φυσικό λίθο. Για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων εκπονήθηκε μελέτη και όλοι οι χώροι καθαρίσθηκαν, έγινε απομάκρυνση όλων των φερτών και συσσωρευμένων υλικών και οι επιφάνειες των δαπέδων καλύφθηκαν με ξηρά υλικά. Για την πρόσβαση επισκεπτών και ΑΜΕΑ στο μνημείο κατασκευάσθηκε διαδρομή, μετά την εκπόνηση μελέτης. Οργανώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εκδόθηκε τεύχος και ενημερωτικό φυλλάδιο (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) και τοποθετήθηκε δίγλωσση ενημερωτική πινακίδα και πληροφοριακό υλικό σε γραφή Braille.
  • Τον Αύγουστο του 2014 το έργο της αποκατάστασης του Ωδείου του Δίου ολοκληρώθηκε. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Λειτουργική σύνδεση με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου στην ιστοσελίδα του Διαζώματος, εδώ!

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό:

  • Το ωδείο το 2011
  • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο ρωμαϊκό ωδείο το 2013.
  • Το Ρωμαϊκό Ωδείο του Δίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης (2014, πηγή: http://anaskafi.blogspot.com)