Γρήγορη μετάβαση

Το Μπουλούκι: Έναρξη του συμμετοχικού έργου ΄Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22′

Σχετικά Θέατρα

Έναρξη του συμμετοχικού έργου ΄Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22′.  

Φέτος, το Μπουλούκι ταξιδεύει στις Κυκλάδες για το έργο “Κατω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22”. Στο επίκεντρο του εγχειρήματος τίθεται η ξεχασμένη τοπική γνώση γύρω από τα θηραϊκά κονιάματα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γλώσσα των υποσκάφων οικισμών και η αφηγηματική δύναμη του πολιτισμικού τοπίου της Θηρασιάς και της Θήρας.

Το συμμετοχικό έργο “Κάτω από το Τοπίο” εκκινεί την έμπρακτη επαφή με τις παραδοσιακές οικοδομικές τεχνικές της Θηρασιάς και την τοπική μαστορική γνώση ενώ διερευνά τις πολλαπλές διαστάσεις του τόπου και τοπίου της, μέσα από σύγχρονες εναλλακτικές προσεγγίσεις ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς και διάδοσης της γνώσης.

Το έργο συνίσταται:

  • στην επιδιόρθωση συνολικά 200 τ.μ του κεντρικού ξερολιθικού καλντεριμιού της Αγριλιάς, από την είσοδο του οικισμού εώς το ύψος που οδηγεί στην Παναγία των Εισοδίων της Θεοτόκου που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού και ένα τοπόσημο για τους κατοίκους διαχρονικά.
  • σε εργασίες συντήρησης δύο υπόσκαφων στερνών συλλογής όμβριων υδάτων που βρίσκονται ενσωματωμένες στη διαδρομή του καλντεριμιού και σε άμεση λειτουργική σχέση με αυτό για την αποθήκευση του νερού.

Οι παραπάνω εργασίες αποκατάστασης θα υλοποιηθούν σε πέντε (5) εβδομάδες, έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Παράλληλα, για 2 εβδομάδες (6-17 Σεπτεμβρίου) νέοι φοιτητές  και επαγγελματίες θα έρθουν σε επαφή με τα θηραΪκά ηφαιστειακά υλικά και τη χρήσης τους μέσω δύο κατευθύνσεων:

  • Παραδοσιακές τεχνικές Δόμησης: Είκοσι (20) νέοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, φοιτητές και επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και επιλεγμένοι φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ-Zurich) θα υποστηρίξουν το συμμετοχικό έργο αποκατάστασης στην Αγριλιά και θα εμβαθύνουν εμπράκτως στην οικοδομική τέχνη και τα υλικά του τόπου, τις εναλλακτικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις και τις σύγχρονες μορφές διαχείρισης της κληρονομιάς.
  • Σύγχρονη Γλυπτική: Στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου, δίπλα σε ανασκαφή σημαντικής προϊστορικής θέσης, δέκα (10) φοιτητές της Καλών Τεχνών θα εργαστούν επιτόπου για να δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις με τη θηραϊκή γη, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και με εκκίνηση τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης.

Τέλος, στο πλαίσιο του συμμετοχικού έργου, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις για τους κατοίκους της Θήρας και της Θηρασιάς, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Ακόμη, θα υπάρχει η δυνατότητα για  τους κατοίκους να ενημερωθούν για το συμμετοχικό έργο και να συμμετέχουν στις εργασίες του. 

Μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα Διαλέξεων, εδώ:

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Crowfunding που είναι σε εξέλιξη για το συμμετοχικό πρόγραμμα, εδώ.

Λίγα λόγια για το Μπουλούκι:

Το Μπουλούκι είναι μία διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης. Η λέξη «μπουλούκι» αναφέρεται στα σινάφια των μαστόρων που μετακινούνταν ιστορικά από τόπο σε τόπο σε αναζήτηση εργασίας. Στόχος της ομάδας είναι να εντοπίσει και να καταγράψει τη γνώση των κοινοτήτων, των ομάδων ή και των μεμονωμένων ατόμων σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τα υλικά, να μελετήσει και να αναδείξει τη γνώση αυτή μέσω εργαστηρίων και ολοκληρωμένων κατασκευαστικών έργων που οργανώνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Στις εργασίες της ομάδας συγκαταλέγονται η διεξαγωγή έρευνας, η διοργάνωση εργαστηρίων, συμποσίων και εν γένει πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, καθώς και η υλοποίηση κατασκευαστικών έργων σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μέχρι σήμερα, το Μπουλούκι έχει εργαστεί κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, όπου έζησαν και έδρασαν σημαντικοί τεχνίτες, αλλά και συνυφάνθηκαν διάφοροι πολιτισμοί των Βαλκανίων. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε βιωματικά την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από τις διαδικασίες της δημιουργίας, της επισκευής και της δόμησης, προκειμένου να συνεισφέρουμε στη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών, ως ένα ζωντανό πεδίο γνώσης προσανατολισμένο στις σύγχρονες οικοδομικές πρακτικές, πέραν της συντήρησης και της τεκμηρίωσης.

Για την επίτευξη των στόχων του, το Μπουλούκι έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών, όπως σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα ―το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων― αλλά και καταξιωμένους καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και επαγγελματίες στους τομείς της αποκατάστασης και της διαχείρισης της κληρονομιάς, οι οποίοι έχουν δώσει διαλέξεις και έχουν παρουσιάσει το έργο τους στο πλαίσιο των δράσεων του Μπουλουκιού.

Από τον Μάιο του 2018, το Μπουλούκι δραστηριοποιείται ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.