Γρήγορη μετάβαση

Στ. Μπένος στο Insider.gr: Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Πηγή: insider.gr

Σύνταξη: Πένη Χαλάτση

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρουσιάζει το όραμά του για μια ολότελα αναγεννημένη περιοχή σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό και κοινωνικό με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρωποκεντρικά κριτήρια τα οποία θα συντελέσουν στην γοργή επαναφορά στην κανονικότητα της ζωής στις πληγείσες περιοχές. Μέχρι το 2023, 100 διαφορετικά έργα θα έχουν αρχίσει να «τρέχουν» με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και χορηγίες και την ενεργή συμμετοχή των ιδιωτών. Όπως σημειώνει ο κ. Μπένος, τα έργα και οι δράσεις προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί επιδόσεις-ρεκόρ ενώ παρά αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αλυσιδωτές συνέπειες που επιφέρουν στην οικονομία, δεν αναμένεται κάποια καθυστέρηση ή δυστοκία στην αξιοποίηση των πόρων για την υλοποίηση των έργων.
Aυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση προκειμένου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να παραδοθούν στην τελική τους μορφή όλες οι μελέτες και το master plan ώστε μέχρι το τέλος του 2022 να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ήδη τα πρώτα έργα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις στους τομείς του τουρισμού, της διοίκησης, της αγροτικής παραγωγής ενώ βασική προτεραιότητα είναι η αναγέννηση του δάσους και η στήριξη των ρητινοπαραγωγών μέσα από το έργο «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά ο κ. Μπένος μιλώντας στο Insider.gr.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μπένος στο Insider.gr:

1.Κύριε Μπένο, έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από όταν αναλάβατε επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Αδρομερώς, σε ποια φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις αρχές του 2023 όταν – σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό – θα έχουν αρχίσει να τρέχουν 100 διαφορετικά έργα;
Είμαστε στην πιο ενδιαφέρουσα και πιο κρίσιμη φάση του προγράμματος. Ήδη πριν από λίγες ημέρες κάναμε στην Αγία Άννα, η οποία όπως ξέρετε έχει χτυπηθεί πάρα πολύ από την πυρκαγιά, την παρουσίαση όλων των προμελετών, της πρώτης φάσης δηλαδή των μελετών της ανασυγκρότησης. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο χρονικό ορόσημο. Και ήταν και ένα ρεκόρ ξέρετε, γιατί εγώ ανέλαβα στις 12 Αυγούστου και είχα κάνει ένα χρονοδιάγραμμα όπου προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχουν ανατεθεί όλες οι μελέτες – μιλάμε για 14 μεγάλες μελέτες του προγράμματος που καλύπτουν όλο το φάσμα και τις δράσεις που έχουν σχέση με το δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων εκεί – κάτι που έγινε και μάλιστα όχι με πόρους του δημοσίου αλλά με χορηγικούς πόρους που προέρχονται από το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τα εταιρικά του μέλη. Η δεύτερη μεγάλη στιγμή ήταν οι αρχές του Μάρτη όπου είχαμε πει ότι θα τελειώσει η πρώτη φάση των μελετών, πράγμα που επίσης έγινε. Τώρα λοιπόν, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση διότι γίνονται κάποια πράγματα ταυτόχρονα, το ένα είναι η οικοδόμηση του προγράμματος, το οποίο είναι μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, το δεύτερο προδιαγράφει ότι όποια έργα και δράσεις έχουν τις προϋποθέσεις μπαίνουν κατευθείαν στη διαδικασία παραγωγής και υλοποίησης.
Και βέβαια, το τρίτο θέμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, από 1η Μαρτίου έως 1η Σεπτεμβρίου, είναι μια εκτεταμένη, βαθιά και πολύπλευρη δημόσια διαβούλευση, την οποία εμείς οι ίδιοι επιδιώκουμε. Έχουμε την ιστοσελίδα (https://evoia-meta.gov.gr/) και αυτοί που θα παρακολουθήσουν τη συνομιλία θα καταθέσουν την άποψή τους σε όλα τα θεματικά πεδία των δράσεων και των μελετών, προκειμένου να γίνουν αντικείμενο πολύ εκτεταμένης διαβούλευσης για να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Την 1η Σεπτεμβρίου το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα παραδοθούν στην τελική τους μορφή όλες οι μελέτες αλλά και το πρόγραμμα συνολικά, δηλαδή η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ή αλλιώς το master plan) και θα χρειαστούμε περίπου ένα τετράμηνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022, για να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

2. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;
Είναι τέσσερις προϋποθέσεις, οι δύο είναι πολιτικές και οι άλλες δύο είναι τεχνοκρατικές. Οι πολιτικές προϋποθέσεις συνίστανται στο να είναι πρόταση της τοπικής κοινωνίας και να γίνεται αποδεκτή αυτή η πρόταση από την κυβέρνηση και, εάν είναι δυνατόν, και από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Οι άλλες δύο, οι τεχνοκρατικές συνίστανται στο να συνάδουν τα έργα με τη στρατηγική του προγράμματος και άρα να αναφέρονται σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ο πρωθυπουργός μας έχει δώσει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της χώρας). Η τέταρτη προϋπόθεση είναι το έργο να έχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Τα έργα που με αυτό τον πρόωρο τρόπο εντάσσονται, τα ονομάζουμε συμβολικά «φωτοδότες» γιατί δίνουν την εικόνα του μέλλοντος που την έχουμε ανάγκη τόσο εμείς που σχεδιάζουμε το πρόγραμμα και πολύ περισσότερο οι πολίτες της περιοχής γιατί πρέπει να κατανοήσουν τι είναι το πρόγραμμα αυτό και πως σχεδιάζεται το μέλλον τους. Όλοι χρειαζόμαστε ανάσες, τις πιο πολλές ανάσες, όμως, τις χρειάζονται οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι έχουν υποστεί μια τεράστια καταστροφή και πρέπει να τους έχουμε κοντά μας σε όλο αυτό το ωραίο ταξίδι.

3. Επομένως, όσον αφορά στα 100 έργα, ήδη από το 2022 κάποια θα αρχίσουν τα τρέχουν;
Μέσα στο 2022 υπολογίζουμε ότι 30 έργα και δράσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται και από το 2022 έως το 2023 θα ενεργοποιηθούν και όλα τα υπόλοιπα δηλαδή τα 100 συνολικά έργα και δράσεις του προγράμματος.

4. Όταν λέτε ότι για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας παρέχονται όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης τι εννοείτε; Μπορείτε να εξειδικεύσετε;
Τα δύο κορυφαία προγράμματα είναι ευρωπαϊκά, το ΕΣΠΑ 2021-2027, που πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το άλλο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά είναι τα δύο ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά υπάρχουν και άλλα, εγχώρια χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις χορηγίες κ.λπ. Συνεπώς έχουμε μια μεγάλη βεντάλια που μπορούμε να τοποθετήσουμε το κάθε έργο εκεί που του ταιριάζει.

5. Τι ύψους είναι η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους;
Tα ακριβή νούμερα θα τα έχουμε το Σεπτέμβριο, αλλά υπολογίζω ότι όλο τα πρόγραμμα θα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

6. Επειδή υπάρχει και μια δυστοκία στην έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας περιόδου (2021-2027) που υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση το 2021, θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων;
Σε εμάς δεν θα υπάρχει δυστοκία, γιατί εμείς έχουμε μηχανισμούς γρήγορης ωρίμανσης. Έχουμε, δηλαδή, δύο εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία μέσα στις 14 μελέτες, τα οποία θα κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Θα παίρνουν το κάθε έργο και την κάθε δράση και θα τα εξειδικεύουν ταχύτατα για να μπορούν γρήγορα να εντάσσονται και να προκηρύσσονται τα σχετικά έργα και οι δράσεις.

7. Η κρατική μηχανή πρέπει πλέον πέρα από την πανδημία να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιστεύετε πως αυτές οι έκτακτες συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την πορεία των σχεδιασμών σας;
Μόνο θετικά, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Είναι μια μεγάλη κρίση αυτό που συμβαίνει τώρα με τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Αυτό, όμως, ευαισθητοποιεί περισσότερο και σε μια περιοχή που έχει πάθει αυτή τη μεγάλη βλάβη, η ευαισθητοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη άρα και η ένταση της δουλειάς όλων μας. Συνεπώς, παρά το ότι μιλάμε για ένα γεγονός θλιβερό και ανήκουστο, όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας, τα οποία δεν περιμέναμε να συμβούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρ’ όλα αυτά για την περιοχή αυτή επειδή έχουμε πάρει το δίδαγμα από τη φυσική καταστροφή, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

8. Να περάσουμε στα έργα αυτά καθαυτά. Από όσο γνωρίζουμε, έχει ήδη ξεκινήσει το εκτεταμένο πρόγραμμα των παρεμβάσεων στη Βόρεια Εύβοια…
Ένα μέρος έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται, όπως οι φωτοδότες που είναι έργα τα οποία ωριμάζουν πολύ γρήγορα, καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε και τα ρίχνουμε κατευθείαν στην υλοποίηση και την παραγωγή. Πρόκειται για τα μικρότερα έργα, ξεκινήσαμε από τα έργα που δίνουν το διαφορετικό χρώμα, που δίνουν ανάσες και ελπίδες στους ανθρώπους και αυτά είναι τα έργα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Το πρώτο έργο που εγκρίθηκε είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στηρίζουμε Βόρεια Εύβοια». Εδώ και τέσσερις μήνες η κ. Κεραμέως το έχει εγκρίνει και δεν αφορά μόνο στα σχολεία της Βόρειας Εύβοιας, αλλά σε όλα τα σχολεία της χώρας. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου, του λυκείου τα οποία εν μέσω δύσκολων συνθηκών καλούνται να αναμετρηθούν. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει θέσει στο επίκεντρο το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και το τι θα κάνουν για το μέλλον του χωριού τους, της πόλης τους και της περιοχής συνολικά.

9. Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα με τις εκδρομές;
Αυτό ακριβώς, το οποίο επιδοτείται από την Πολιτεία. Ήδη πολλά σχολεία έχουν αρχίσει να πηγαίνουν εκδρομές και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα δώσει και μια τόνωση στην περιοχή. Ακόμη, έχουμε κάποια σπουδαία έργα πολιτισμού στα οποία έχουν εμπλακεί τρεις κορυφαίοι θεσμοί της χώρας μας. Πρώτον, η Λυρική Σκηνή όπου ο κ. Κουμεντάκης είχε την υπέροχη ιδέα να δημιουργήσει ένα δρώμενο, το οποίο θα έχει ως γενικό τίτλο «Οι ήχοι του δάσους», και το οποίο με τη σειρά του θα μας οδηγήσει σε ένα δρώμενο, το οποίο θα απολαύσουμε και στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Λυρική Σκηνή, αλλά και επί τόπου.
Δεύτερον, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, επίσης, έχει ξεκινήσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει και ένα τμήμα αγοράς ταινιών. Το παράρτημα που θα αφορά τις περιβαλλοντικές ταινίες και τα ντοκιμαντέρ μετακινείται στη Βόρεια Εύβοια και μάλιστα τον Ιούνιο 2022 θα έχουμε, ένα πολύ μεγάλο γεγονός, την πρώτη αγορά ταινιών.
Επιπλέον, έχουμε και το Μέγαρο Μουσικής, σε ένα πρόγραμμα, το οποίο επιβλέπει ο κ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος και περιλαμβάνει πολλά έργα και μαθήματα στα σχολεία, αλλά σε αυτή τη δράση εντάσσεται και η προσφορά πολλών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα μας έρθουν από το φθινόπωρο (καθώς στόχος είναι το πρόγραμμα να διαρκέσει όλο το χρόνο), με απλά μέσα, με την κιθάρα τους, για παίξουν σε μια πλατεία ή σε ένα καφενείο. Κάποια πρώτα ονόματα που έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Δήμητρα Γαλάνη. Σας έδωσα ένα δείγμα γραφής. Τώρα ετοιμάζεται και το πρόγραμμα προβολής, το οποίο θα έχουμε πολύ σύντομα, ένα ειδικό πρόγραμμα για το 2022 για το πως θα κινηθούν τα τουριστικά καταλύματα και όλο το φάσμα της αγροδιατροφής και του τουρισμού για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι στην περιοχή. Και είναι βεβαίως και πολλές άλλες δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει μέσα στο δάσος.

10. Ένας σημαντικός πυλώνας της ανάπλασης είναι η μελέτη «Μένουμε στον Τόπο μας», η οποία θέτει στο επίκεντρο το δάσος και τους ρητινοπαραγωγούς και μελισσοκόμους. Σε τι φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός και πότε θα αναμένουμε τις πρώτες σημαντικές εξελίξεις;
Έχουν προχωρήσει πάρα πολλές μελέτες για το δάσος που αναφέρονται τόσο στην προστασία του δάσους, δηλαδή στις αντιπυρικές ζώνες, στις δεξαμενές νερού για να αντιμετωπίζονται μελλοντικά φαινόμενα πυρκαγιών, στις μεθόδους, ώστε να εξασφαλίσουμε καλές αραιώσεις, αλλά δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Θα δημιουργήσουμε και ωραία μονοπάτια μέσα στο δάσος, θα ιδρύσουμε μια ενεργειακή κοινότητα για να αξιοποιήσει τη βιομάζα του δάσους και θα δημιουργήσουμε και μελισσοκομικά πάρκα για τους μελισσοκόμους και κτηνοτροφικές δομές για τους κτηνοτρόφους. Το πιο σημαντικό όμως – και αυτό είναι κάτι που το ακούτε για πρώτη φορά γιατί δεν το έχω ανακοινώσει ακόμη – είναι το πρόγραμμα «Φροντίδα», το οποίο θα αφορά ειδικά στους ρετσινάδες, για τους ρητινοσυλλέκτες που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες βλάβες και συνέπειες από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά, γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους για τουλάχιστον 30 χρόνια. Η Πολιτεία έχει δώσει μια ισχυρή επιδότηση για επτά χρόνια με 800 ευρώ το μήνα για διάφορες εργασίες μέσα στο δάσος, εμείς όμως θέλουμε να πάμε τα πράγματα πιο πέρα. Θα κάνουμε έναν εξατομικευμένο φάκελο για τον κάθε ρητινοσυλλέκτη, προκειμένου να φροντίζουμε τον καθένα ανάλογα με τις δεξιότητες, αλλά και τις επιθυμίες του.
Όνειρό μου είναι, σε βάθος επταετίας, ο κάθε ρητινοσυλλέκτης να βρει ένα σχέδιο για τη ζωή του. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να θέλει να γίνει μελισσοκόμος ή οδηγός βουνού ή να εμπλακεί σε ενεργειακή κοινότητα ή να θέλει να κάνει μια μικρή αγροτουριστική επένδυση…. Εμείς θα είμαστε εκεί να τον βοηθήσουμε.

11. Εκτός από τα έργα μικρότερης κλίμακας τα οποία θα υλοποιηθούν πιο γρήγορα και θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση αλλαγής, υπάρχουν και τα έργα μεγαλύτερης κλίμακας…
Από τα έργα μεγαλύτερης κλίμακας, το κορυφαίο είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος, τον οποίον ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ήδη τελειώνει το master plan και πρόκειται μέσα στο Μάιο να ανατεθούν και οι σχετικές μελέτες προκειμένου σε 2-3 χρόνια το πολύ να αρχίσει να κατασκευάζεται ο δρόμος. Θα ξεκινά από τη Χαλκίδα και θα καταλήγει στην Ιστιαία και στην Αιδηψό. Και βεβαίως, οι πιο σημαντικές μελέτες του προγράμματος είναι οι μελέτες για την αναγέννηση του δάσους. Είναι πάρα πολλές μελέτες και πάρα πολλές παρεμβάσεις μέσα στο δάσος. Για παράδειγμα, η πιο αντιπροσωπευτική από όλες είναι οι πυρίμαχες ζώνες που θα γίνουν γύρω από τους οικισμούς δηλαδή να μη γειτονεύει η χαλέπιος πεύκη που είναι πολύ εύφλεκτη με τα σπίτια, αλλά υπάρχουν ζώνες πυρίμαχων δέντρων μάλιστα και δένδρων που μπορούν να δώσουν και εισόδημα σε άπορες οικογένειες όπως είναι οι καρυδιές ή οι καστανιές. Θα υπάρχουν τέτοιες ζώνες γύρω από τους οικισμούς που θα είναι μια προστασία των οικισμών, οικολογικά θα είναι πολύ όμορφο, αλλά θα δίνουν και εισόδημα.

12. Υπάρχουν προβλέψεις για ενίσχυση της πρωτογενούς καλλιέργειας ή ακόμη και για ανάπτυξη τομέων σε εντελώς νέες βάσεις με πρωτοβουλίες που θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται ίσως και για τομείς που δεν είχαν αναπτυχθεί ορθά ούτε πριν από την καταστροφική πυρκαγιά. Μιλάμε για μία νέα Εύβοια, η οποία θα μπορούσε μέχρι κάποιο βαθμό να είναι και αυτάρκης;
Μιλάμε καταρχήν για ένα κύμα μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν κυρίως στον τομέα της διοίκησης και της υγείας, θα αναβαθμίσουμε τα ΚΕΠ, θα τα κάνουμε πλήρη υποκαταστήματα του κράτους, θα εγκαταστήσουμε την τηλεϊατρική, θα εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα «Yγεία στο σπίτι» με γιατρούς που θα πηγαίνουν μέχρι και το τελευταίο σπίτι της Βόρειας Εύβοιας με τη φιλοδοξία αυτοί να γίνουν και εθνικοί θεσμοί σιγά σιγά. Αλλά, όμως, θα κάνουμε και πολύ καινοτόμα πράγματα τόσο στον τουρισμό, όσο και στην αγροδιατροφή. Ήδη συνεργαζόμαστε με τις εφοδιαστικές αλυσίδες για να κάνουμε τις πρώτες ενέργειές μας φέτος π.χ. σκοπεύουμε να κάνουμε μια έκθεση στο μετρό του Συντάγματος με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.
Σκοπεύουμε επίσης να οργανώσουμε τέσσερα αγροκτήματα που θα είναι επισκέψιμα για τους τουρίστες της περιοχής το καλοκαίρι. Σκοπεύουμε ακόμη να κάνουμε πράγματα για τους νέους, δηλαδή, για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές να είναι ελεύθερο το Ίντερνετ. Ακόμη, ο κ. Τριαντόπουλος σχεδιάζει και ένα ωραίο πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει ένα χρηματικό ποσόν, ένα πάσο στους νέους που θα επισκεφθούν την περιοχή για να μπορούν να καταναλώσουν 100-150 ευρώ σε τοπικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι το οποίο θα δώσει τόνωση στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους προκειμένου να επισκεφθούν την περιοχή το καλοκαίρι.

13. Πως συνεργάζεστε με την Πολιτική Προστασία. Ποια είναι η άμεση μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών φέτος το καλοκαίρι;
Η πολιτική προστασία έχει άλλο αντικείμενο. Έχει τη φροντίδα και την προετοιμασία, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση από την Πολιτεία των μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Εμείς έχουμε το πρόγραμμα της αναγέννησης. Εννοείται ότι είμαστε σε ετοιμότητα να συνδράμουμε. Τα αντικείμενά μας είναι μεν συμπληρωματικά, αλλά είναι τελείως ξεχωριστά κατά τα άλλα.

14. Τι επίπεδα αποδοχής λαμβάνει ο μέχρι τώρα σχεδιασμός από την τοπική κοινωνία; Θεωρείτε ότι μπορεί στην πορεία να προκύψουν σημαντικά εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις; Πώς θα θωρακιστεί η απρόσκοπτη πρόοδος των διαδικασιών;
Τα έργα – φωτοδότες, αποτελούν όλα προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί στο πρόγραμμα έργο που δεν θα το έχει προτείνει η τοπική κοινωνία. Είναι δικό τους το πρόγραμμα. Εγώ είμαι ένας συντονιστής. Ακούω τα όνειρα των ανθρώπων και προσπαθώ να τα μεταπλάσω σε έργα και δράσεις. Αυτή είναι η αποστολή μου. Είμαι συλλέκτης ονείρων της περιοχής.

15. Ο ίδιος εργάζεστε εθελοντικά αλλά ηγείστε της προσπάθειας να συγκεντρωθούν πόροι. Ποιος ο ρόλος του φορέα σας (ΔΙΑΖΩΜΑ);
Όσον αφορά στο ΔΙΑΖΩΜΑ, η αποστολή του είναι να φέρει τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού στο κέντρο της ζωής, αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή είναι αυτό που εγώ ονομάζω τριπλή αειφορία. Αυτό είναι το όνειρό μου στο ΔΙΑΖΩΜΑ. Και αυτό το όνειρο το μεταφέρουμε και στη Βόρεια Εύβοια, δηλαδή να μην εστιάζουμε μόνο στην περιβαλλοντική διάσταση για την αειφορία των μνημείων, κάτι το οποίο βεβαίως είναι αυτονόητο, αλλά να έχουμε και την κοινωνική αειφορία, την αγάπη και την αγκαλιά των πολιτών. Και το τρίτο κομμάτι της αειφορίας είναι η οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή να βρούμε πόρους για να τα φροντίζουμε.
Αυτό το τρίπτυχο, λοιπόν, είναι η πανδαισία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αυτό είναι το γενετικό μας υλικό και όλη αυτή τη βιωματική και πνευματική μας προίκα, όλοι μαζί εθελοντικά, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από το κράτος – καθώς όλοι οι πόροι είναι ιδιωτικοί (των φυσικών και εταιρικών μας μελών) – με πολλή αγάπη τη μεταφέρουμε στη Βόρεια Εύβοια.