Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Πλατιάνας – Megaron Plus (video)

Αρχαίο θέατρο Πλατιάνας
Μπένος Σταύρος, Κόλλια Ερωφίλη-Ίρις, Μπιλής Θεµιστοκλής, Μαγνήσαλη Μαρία

19 Ιανουαρίου 2016

Για το 2016, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το , στο πλαίσιο της δυναμικής τους συνεργασίας η οποία ξεκίνησε το 2012, διοργανώνουν ένα νέο κύκλο διαλέξεων, ο οποίος έχει στόχο να φωτίσει τρία αρχαία θέατρα λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά: το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας στην Αιτωλοακαρνανία και το θέατρο της Πλατιάνας στην Ηλεία.

plantiana-2016

Αρχαίο θέατρο Πλατιάνας (video)  

blod
Τρία κρυμμένα κοχύλια…

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία έχει στόχο τη συμβολή στην ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων, αγκαλιάζει και φροντίζει όχι μόνο τα γνωστά και περίοπτα αρχαία θέατρα, αλλά και τα λιγότερο γνωστά που κρύβονται σαν κοχύλια στην αγκαλιά της γης.

Το αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας είναι χτισμένο στην ανατολική απόληξη του όρους Λαπίθα, στα νότια της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Κρεστένων – Ανδρίτσαινας του Νομού Ηλείας. Το μνημείο χρονολογείται σε δύο φάσεις: το κοίλο του στον 4ο αι. π.Χ., ενώ το σκηνικό οικοδόμημα στο 245 π.Χ. Το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα και έχει σήμερα τη μορφή μεγάλου ερειπιώνα. Αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο μνημείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Νομό Ηλείας, μετά από το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας. Με χρηματοδότηση που διέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πραγματοποιήθηκε το έργο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας» και εκπονήθηκαν επιπλέον η στατική μελέτη και η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αφού η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας  Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, έκανε με την εκτενή εισαγωγική ομιλία της την παρουσίαση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας,  ο αρχιτέκτων – μηχανικός Θεμιστοκλής Μπιλής, μιλώντας με θέμα «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Η διαχείριση ενός λανθάνοντος μνημείου», παρουσάσε τη γενικότερη διαχείριση του θεάτρου και ανέφερε ζητήματα γενικών αρχών και μεθόδου προσέγγισης, αλλά και σκοπιμότητας της αποκατάστασης του συγκεκριμένου θεάτρου, ενώ ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο εμπόδια και δεσμευτικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μνημείο μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα για δημιουργία και πρωτότυπες λύσεις που θα προσαρμόζονται στο πλαίσιο των συνθηκών του τόπου.

Την εκδήλωση έκλεισε – με την ομιλία της  με θέμα «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης ενός μνημείου ως μέσο προστασίας», – η αρχιτέκτων – μηχανικός Μαρία Μαγνήσαλη η οποία ανέπτυξε τα σημαντικά συμπεράσματα για τη μορφή του αρχαίου θεάτρου και την εξέλιξή του στον χρόνο, όπως αυτά αποδόθηκαν από τη νέα έρευνα στον χώρο, υπογραμμίζοντας ότι η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου προβλέπει μια ομάδα εργασιών που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της μορφής του με την ανασύνταξη του διαθέσιμου αρχαίου υλικού, δεδομένου ότι η ορθή ανάδειξη αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της διαρκούς υποβάθμισης ενός τόσο σημαντικού μνημείου