Μέλος Κουρουπός Γεώργιος

Ο Γιώργος Κουρουπός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών (1953-1965, δίπλωμα πιάνου).

Στο διάστημα 1959-1968 συμμετείχε ως πιανίστας σε όλες τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του Μάνου Χατζιδάκι.Την ίδια περίοδο έγραψε τις πρώτες του μουσικές για το θέατρο. Μετά την αποφοίτηση του από την μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έγραψε  το έργο  Αντιφωνίες σε κείμενα από τούς ψαλμούς VI, XXII, XLVI  του Δαβίδ. Εργάστηκε για έξι περίπου μήνες ως βοηθός του Γιάννη Χρήστου, ενώ την ίδια περίοδο έγραψε τη μουσική για τον Ρήσο τού Ευριπίδη, που ανέβηκε από το Εθνικό θέατρο στην Επίδαυρο, το καλοκαίρι του 1968. Αμέσως μετά έφυγε για το Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τετράχρονης μελέτης του με τον Ολιβιέ Μεσσιάν στο Κονσερβα-τουάρ (1968-1972) αφομοίωσε τα τελευταία ρεύματα της σύγχρονης τεχνικής και έγραψε έργα με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο θεματικούς άξονες: α) στο τραγούδι και β) στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Τα σημαντικότερα έργα της περιόδου αυτής είναι : Ελληνικό τραγούδι (Παρίσι, 1970), Αffrontement (Royan ,1972), και το μουσικό πολυθέαμα Ερμής και Προμηθεύς Créteil (1972-1973).

Το διάστημα 1972 -1976 ήταν υπεύθυνος μουσικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού κέντρου τού Παρισινού προαστίου Κρετέιγ. Τα βασικότερα έργα αυτής της περιόδου είναι το Dieu le veut σε συνεργασία με τον J.M.Ribes και τον Γιάννη Κόκκο και το Grisélidis σε συνεργασία με τον Antoine Vitez.

Το 1977 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Έργα της περιόδου 1977-1996 μεταξύ άλλων είναι : Έξι τραγούδια για ποντίκια, Αυτοσχεδιασμός,Το γάλα του Αιγιαλού ,Εισαγωγή στο κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου, Σονάτα για βιολοτσέλο και πιάνο, Ο Μικρός Ναυτίλος σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Πυλάδης ,όπερα σε συνεργασία με τον Γιώργο Χειμωνά και τον Διονύση Φωτόπουλο, Οδύσσεια ,συμφωνικό μπαλέτο σε χορογραφία John Neumeier (για τη μουσική αυτή τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Benois de la dance 1996).

Πρόσφατα σημαντικά του έργα :  Οι δραπέτες της σκακιέρας, όπερα σε λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά, Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα, Ιοκάστη, λυρική τραγωδία σε ποίηση  Ιουλίτας Ηλιοπούλου ,Το Μονόγραμμα, σκηνική καντάτα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Το κίτρινο ποτάμι ,σε ποίηση Κινέζων ποιητών,  Η σκηνή των θαυμάτων, όπερα δωματίου βασισμένη στο ομώνυμο ιντερμέδιο του Μ.Θερβάντες.

Εργάστηκε ως  αναπληρωτής διευθυντής του τρίτου προγράμματος (1977-1981) και διευθυντής του μουσικού τομέα της Δημοτικής πολιτιστικής επιχείρησης Καλαμάτας, (1985-1990). Διετέλεσε επίσης, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής( 1994-1999), καθώς και καλλιτεχνικός  διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων (1995-2010).

Είναι ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.