Γρήγορη μετάβαση

Το Κ.Α.Σ. έδωσε το «πράσινο φως» για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Σχετικά Θέατρα

Της Νατάσας Πολυγένη

Το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Στη χθεσινή του συνεδρίαση ομόφωνα ενέκρινε τις μελέτες του για τη νέα φάση αποκατάστασης του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, για τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ιστορική για τη Λάρισα. Εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε στην «Ε»: «Είναι μια ιστορική μέρα για τη Λάρισα και το Αρχαίο Θέατρό της. Τώρα πια τρέχουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης. Η θετική γνωμοδότηση πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού για την τελική υπογραφή και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου το μνημείο μας να καταστεί επισκέψιμο και λειτουργικό. Οφείλουμε όλοι ως μια γροθιά, ένα σώμα, να τρέξουμε και να εργαστούμε για αυτό το έργο. Η υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου είναι ένα στοίχημα για όλους και θα το κερδίσουμε».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων στη χθεσινή συνεδρίαση είχε στο πλευρό του την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, τον ανασκαφέα και ψυχή του Αρχαίου Θεάτρου κ. Αθανάσιο Τζαφάλια και τον υπεύθυνο του τμήματος αρχαιολογικών μελετών και έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Δημήτρη Καραγκούνη.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο κλιμάκια αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκαν το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας προκειμένου να κάνουν αυτοψία στον χώρο και να δώσουν το «πράσινο φως» στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να εγκρίνει τις μελέτες που εκπόνησαν και χρηματοδότησαν το «Διάζωμα» και ο Δήμος Λαρισαίων ώστε να προκηρυχθεί επιτέλους το έργο για την αποκατάσταση του μνημείου.

Η χθεσινή θετική γνωμοδότηση ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη του έργου αποκατάστασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης θα «ξεκλειδώσει» τα 3 εκατομμύρια ευρώ της περσινής πρωθυπουργικής εξαγγελίας για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα κυριότερα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη αποκατάστασης του Θεάτρου είναι τα ακόλουθα:

– Διακρίνονται τέσσερις κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις στο μνημείο, από την κατασκευή του στην ελληνιστική περίοδο μέχρι την παύση λειτουργίας του τον 4ο αι. μ.Χ. Από αυτές επιλέχθηκε για αποκατάσταση η φάση της αρένας, αυτή δηλαδή που σώζεται σήμερα, μετά την αφαίρεση από τους Ρωμαίους των τριών πρώτων σειρών εδωλίων και αυτό σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της αναστήλωσης.

– Μελετήθηκε η παθολογία του μνημείου και φάνηκε ότι το κυριότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η κατολίσθηση του κεντρικού τμήματος και ιδιαίτερα των τριών πρώτων σειρών. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα το θέατρο και η πρόσβαση του κοινού γίνεται μόνο στην ορχήστρα. Σε συνδυασμό με τα πορίσματα της γεωτεχνικής και στατικής μελέτης, προτάθηκε η κατασκευή ενός τοιχίου στήριξης ειδικού τύπου, σε αφανή θέση πίσω από τα όρθια εδώλια της πρόσοψης, που στηρίζουν τη σημερινή πρώτη σειρά και τοποθετήθηκαν εκεί κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

-Προτείνεται ο τρόπος συμπλήρωσης των εδωλίων που λείπουν, τόσο με τα κινητά μέλη που βρέθηκαν στην ανασκαφή, μετά τον σχεδιασμό και ταύτισή τους, όσο και με νέο μάρμαρο. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται όλο το κυρίως θέατρο, τμήματα των αναλημματικών τοίχων και μικρό τμήμα του επιθεάτρου.

– Προτείνεται η κατασκευή αγωγού συγκέντρωσης των επιφανειακών υδάτων από το διάζωμα και διοχέτευσή τους στο δίκτυο της πόλης.

Δείτε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Το Κ.Α.Σ. έδωσε το «πράσινο φως» για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – eleftheria.gr