Γρήγορη μετάβαση

Το «Διάζωμα» ξεναγεί στην Ηπειρο τους Ελληνες των Βρυξελλών και χτίζει νέα δίκτυα

Σχετικά Θέατρα

Tου Νίκου Βατόπουλου

Να ακολουθείς το «Διάζωμα» και τον εμπνευστή του, Σταύρο Μπένο, σε όλες εκείνες τις κοιτίδες του πολιτισμού ανά την Ελλάδα, είναι ένα προνόμιο. Κυρίως όμως ένα αξέχαστο βίωμα, καθώς η κατανόηση του πολιτιστικού αποθέματος της πατρίδας μας είναι μια διαδικασία που σταδιακά αποκαλύπτεται. Δεν προσφέρεται.

Στην Ηπειρο, όπου υπάρχει σε εξέλιξη η πρωτοποριακή, διεθνώς, «Πολιτιστική Διαδρομή» (ένα νέο προϊόν που συνδέει τα μνημεία, την αγορά, την τοπική κοινωνία), έγινε στα τέλη Ιουλίου μία ακόμη εξόρμηση, αυτή τη φορά με καλεσμένους του «Διαζώματος» τα μέλη του δικτύου των Ελλήνων εργαζομένων στις Βρυξέλλες «Αργώ», καθώς και του Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνικός Κύκλος».Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μία επιστροφή για τους «μυημένους» στους ακρογωνιαίους λίθους της Ηπείρου, αλλά και μια εις βάθος γνωριμία για όσους έρχονταν πρώτη φορά σε επαφή με το απαράμιλλο απόθεμα μνημείων αυτής της υπέροχης περιοχής της χώρας μας. Το «Διάζωμα» μας ενημερώνει ότι το λανσάρισμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου 2018 και εν αναμονή αυτής της σημαντικής στιγμής για την Ηπειρο, η δικτύωση με τους δυναμικούς Ελληνες των Βρυξελλών είχε τον χαρακτήρα μιας νέας συμμαχίας, με ισχυρή ηθική βάση.

Αυτό που συγκινεί δεν είναι μόνο το πάθος των αρχαιολόγων και όλων όσοι εμπλέκονται στο θαύμα ανάδειξης όλων των μοναδικών μνημείων της Ηπείρου, αλλά η πρόοδος που συντελείται στους βασικούς πυλώνες. Kινηθήκαμε με τη φροντίδα της Somewhere We Know, που οργανώνει πολιτιστικές εκδρομές και ταξίδια. Πήγαμε στη Νικόπολη (με ξεναγό τον αρχαιολόγο Βαγγέλη Παυλίδη), όπου είδαμε τα έργα σε εξέλιξη στο Θέατρο.Στο μικρό θέατρο της Αμβρακίας στην καρδιά της Αρτας και στην Παρηγορίτισσα (με ξεναγό τη Βαρβάρα Παπαδοπούλου), όπου ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έχει ενστερνιστεί το όραμα του «Διαζώματος» ως συνοδοιπόρος… Στη Δωδώνη, όπου αφεθήκαμε στη μαγεία του λόγου του Κωνσταντίνου Σουέρεφ αλλά και του πολιτικού μηχανικού Πέτρου Κατσούδα… Στην Κασσώπη, ένα μαγικό χώρο απέναντι από το Ζάλογγο, όπου ο Γιώργος Ρήγινος μας μύησε στον πολιτισμό αυτής της πόλης… Στα Γίτανα, στη Θεσπρωτία, στις όχθες του Καλαμά, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου ξεναγηθήκαμε σε έναν ακόμη μοναδικό τόπο και είδαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόοδο στην αναστήλωση του θεάτρου. Ακούσαμε τις αρχαιολόγους Βασιλική Λάμπρου και Γεωργία Πλιάκου και μπορέσαμε να δούμε το μέλλον στα Γίτανα, αλλά και σε όλους τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου. Αυτό το σπουδαίο όραμα του «Διαζώματος», ένας επί της ουσίας αναπτυξιακός χάρτης, έχει τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου και θεωρείται από τα πλέον ώριμα έργα.

  • Στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης
  • O Κων. Σουέρεφ είναι ο ξεναγός στη Δωδώνη.
  • Στο μικρό θέατρο της Αμβρακίας, στην Αρτα, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί και σε pdf:

Το «Διάζωμα» ξεναγεί στην Ηπειρο τους Ελληνες των Βρυξελλών και χτίζει νέα δίκτυα – kathimerini.gr