Γρήγορη μετάβαση

Θεσπρωτία: Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων αποκαλύπτεται

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: ERT.news

Μια προσπάθεια περίπου 20 ετών, αυτή της αποκατάστασης και ανάδειξης της αρχαίας πόλης και του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων, ολοκληρώνεται.

Την Τετάρτη το πρωί (29/6) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σε ειδική ημερίδα παρουσίασε στο κοινό, το έργο “Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου θεάτρου Γιτάνων – Α’ φάση” που χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π Ήπειρος 2014 – 2020 με το ποσό του 1,4 εκ. ευρώ.
Οι αρχαιολόγοι και μηχανικοί του έργου παρουσίασαν τις εργασίες αποκατάστασης, τις μελέτες που εκπονήθηκαν αλλά και τις υποδομές που δημιουργήθηκαν στο μνημείο. Έργα αποστράγγισης, δικτύων κοινής ωφέλειας αλλά και υποδομές πρόσβασης για ΑΜΕΑ καθιστούν την πρόσβαση στο Αρχαίο θέατρο ασφαλέστερη αλλά και προστατεύουν το μνημείο. Ταυτόχρονα έχει πλέον αποκατασταθεί το κεντρικό τμήμα του κοίλου του θεάτρου και έχει αποδοθεί για χρήση στο κοινό με σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηπείρου Γεώργιος Θεοχάρης και ο Πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Θεσπρωτίας Γεώργιος Ντάνης, ενώ παρευρέθηκαν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος πολιτών.