Γρήγορη μετάβαση

Πέντε αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου στο πιο καινοτόμο πρόγραμμα της χώρας

Σχετικά Θέατρα

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, ολοκληρώθηκε η πολύωρη, πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων, που συστήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών. Πρόκειται για το πιο πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται στην χώρα, καθώς δικτυώνει πέντε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, σε μία ενιαία διαδρομή και παράλληλα δημιουργεί τις προυποθέσεις υλοποίησης έργων υποδομής και διασύνδεσης με την τοπική παραγωγή και οικονομία.

Το πρόγραμμα ήταν το πρώτο που πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν, πριν ακόμη εγκριθεί το ΕΣΠΑ και σήμερα αποτελεί ένα από τα υποδειγματικά προγράμματα που υλοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα.

Οι πέντε αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους αναπτύσσονται πλέον εργασίες αναστήλωσης, είναι της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που παραβρέθηκε στην πρώτη συνάντηση, εξήρε το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ολιστική παρέμβαση και τονίζοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδική αναφορά δε, έκανε και στην ψηφιακή διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, η οποία δίνει δυνατότητες περαιτέρω προβολής.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και στους πέντε αρχαιολογικούς χώρους,  με τα Γίτανα να είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από τα υπόλοιπα.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης κι άλλων μνημείων της περιοχής, καθώς ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα για την Ήπειρο.

Στην διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από τον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρο Μπένο, τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, τους Δημάρχους, τον Πρύτανη και εκπροσώπους άλλων φορέων.

Η λέξη «κλειδί» ήταν η συνεργασία.. Συνεργασία που μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

koniordou-perifereia

Διαβάστε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Πέντε αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου στο πιο καινοτόμο πρόγραμμα της χώρας – epiruspost.gr