Γρήγορη μετάβαση

Πάφος: Συνεύρεση της αρχαιολογίας με την τεχνολογία

Πηγή: philenews.com

Της Ντόρας Χριστοδούλου   

Η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων είναι διαδικασία γνωστή για τις περιπτώσεις κοινοτήτων και περιοχών. Πλέον, η διαδικασία «αγγίζει» για πρώτη φορά στον τόπο μας και έναν αρχαιολογικό χώρο, λόγω της τεράστιας έκτασης και της μείζονος σπουδαιότητας του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος για το Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου, για το οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων εισάγει τη σχετική διαδικασία για την προστασία και αναβάθμιση του. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει σε εξέλιξη εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και προστασίας των αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην ανάδειξη τους και στη διευκόλυνση της πληροφόρησης των χιλιάδων επισκεπτών του.

Το αρμόδιο Τμήμα έχει αντικαταστήσει όλη την περίφραξη στους αρχαιολογικούς χώρους της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων, ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της παραδοσιακής οικίας στο λόφο της Φάμπρικας, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης της παραδοσιακής οικίας πλησίον της Οικίας Διονύσου στη Νέα Πάφο.

Παράλληλα, διεξήχθηκαν εργασίες συντήρησης του Κέντρου Επισκεπτών στη Νέα Πάφο και ανακαίνισης του πωλητηρίου, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών στην Οικία των Τεσσάρων Εποχών, στα Λουτρά του Τρίτωνα, στην Ρωμαϊκή Οικία Ανατολικά της Οικίας Διονύσου και στο Ψηφιδωτό της Αφροδίτης. Δρομολογημένη είναι, επίσης, η τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου, ενώ θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας και στον αρχαιολογικό χώρο των Τάφων των Βασιλέων, όπως επίσης και ο σχεδιασμός για ανακαίνιση των χώρων υγιεινής του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το τελευταίο διάστημα έχει ολοκληρωθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που περιλάμβανε τοποθέτηση οθόνων αφής, δημιουργία ενημερωτικών βίντεο, ψηφιακή εφαρμογή για έξυπνες συσκευές καθώς και υπηρεσίες οπτικοακουστικής ξενάγησης. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση υποδομής παροχής δωρεάν διαδικτύου σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου.

«Όλες αυτές οι δράσεις συνάδουν με τις πρόνοιες του διαχειριστικού σχεδίου του Αρχαιολογικού Πάρκου και αναμένεται να συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορους φορείς όσον αφορά στην περαιτέρω προώθηση και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της επαρχίας, αλλά και στην αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών», σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες.

Οι τεχνολογικές και άλλες αναβαθμίσεις στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Κύπρου και ένα εκ των σπουδαιότερων σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου πολιτιστικού τουρισμού «Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions» και σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την τελευταία διετία. Πρόκειται για ένα σημαντικό σχέδιο δράσης ύψους €35.000, στο πλαίσιο του οποίου στον χώρο του κέντρου επισκεπτών του πάρκου τοποθετήθηκαν δύο διαδραστικές οθόνες αφής. Μια οθόνη 82 ιντζών προβάλλει το φιλμάκι του πάρκου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για ετοιμασία τρίλεπτου φιλμ περαιτέρω ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Η όλη δράση συνάδει με τις πρόνοιες του διαχειριστικού σχεδίου του Αρχαιολογικού Πάρκου και αναμένεται να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τοπικοί φορείς για την προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της επαρχίας.

Οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις στο Αρχαιολογικό Πάρκο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι από φέτος ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης εισέρχεται ουσιαστικά σε μια νέα εποχή με την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου της ενοποίησης των αρχαιοτήτων που είναι ήδη σε εξέλιξη.