Γρήγορη μετάβαση

Oσα έγιναν στα παρασκήνια της συγκλονιστικής συναυλίας για τον Μπετόβεν στους Δελφούς -Πίσω από τις κάμερες [βίντεο] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: | iefimerida.gr

Της Κατερίνας Ανέστη

Η καθηλωτική σιγή των Δελφών μετά από αιώνες έσπασε και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι είδαν ζωντανά την 7η Συμφωνία του Μπετόβεν, με τον Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει την ορχήστρα και τη Σάσα Βαλτς να χορογραφεί. Τώρα, βλέπουμε τι ακριβώς έγινε πίσω από τις κάμερες αυτού του διεθνούς γεγονότος.

Τελικά, ο Ιούνιος εξελίσσεται σε έναν μήνα δυνατών εμπειριών Τέχνης και κάλλους, με διεθνή απήχηση. Η έκθεση Portals του ΝΕΟΝ στο Καπνεργοστάσιο που εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου, το show του Οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Η εκκίνηση έγινε όμως στις 6 Ιουνίου, στον Ομφαλό της Γης, στους Δελφούς, και ήταν ένα γεγονός που με οδηγό τον Μπετόβεν έφτασε σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια οθόνες σε όλη την Ευρώπη. Καθώς πολλοί επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο βίντεο, με τη μοναδική ορχήστρα musicAeterna της Αγίας Πετρούπολης να ερμηνεύει την 7η Συμφωνία του Μπετόβεν υπό τη μουσική διεύθυνση του ιδιοφυούς Θεόδωρου Κουρεντζή, με χορευτές της Σάσα Βαλτς διάσπαρτους στον αρχαιολογικό χώρο, μόλις παρουσιάστηκε ένα βίντεο-έκπληξη με όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες.

Οσα οδήγησαν στη μέθεξη της παρακολούθησης της συναυλίας

Η ακινησία του αρχαίου τόπου -μέσα στην πανδημία κυρίως- αλλά και η σιγή του θεάτρου που διαρκεί εδώ και αιώνες καταργήθηκαν αμαχητί και με τον πλέον ένδοξο τρόπο. Στο βίντεο με τα παρασκήνια βλέπουμε ένα γοητευτικό πολυεθνικό μωσαϊκό μουσικών, χορευτών, τεχνικών, ηχοληπτών, παραγωγών, στελεχών του καναλιού ΑRTE, του World Human Forum και του Μεγάρου Μουσικής, με κοντομάνικα, αθλητικά παπούτσια, μάσκες, καπέλα και μαντήλια για τη ζέστη και ένα κέφι πραγματικής γιορτής, καθώς μεταφέρουν αντικείμενα, κάνουν πρόβες, ρίχνουν μια τελευταία ματιά στις σημειώσεις, κάνουν πειράγματα μεταξύ τους. Η ιερότητα και η απίστευτη ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου έρχεται σε διάλογο με την αίθουσα αναμετάδοσης με τις δεκάδες οθόνες και τα μηχανήματα. Τα σώματα των χορευτών κινούνται στον χώρο σαν κίονες που έχουν ζωντανέψει και οι γερανοί κινούνται με τη δική τους χορογραφία πάνω από τον χώρο μαζί με τα drones στις τελικές πρόβες πριν την απευθείας προβολή της 7ης του Μπετόβεν.

«Δημιουργήσαμε μια θετική κραυγή για την επανεκκίνηση το πολιτισμού παγκοσμίως» λέει στην κάμερα ο διευθυντής του ARTE, Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν, ενώ ο μουσικός της musicaAeterna που παίζει βιόλα μιλά για τη μοναδική εμπειρία του να παίζεις Μπετόβεν «μέσα στην ιστορική σιωπή που φέρει τόσες αφηγήσεις».

Οι συνιδρυτές του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και Γιόχεν Ζάντιγκ, που συνέδεσαν τους διαφορετικούς φορείς για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, σε κοινό τους μήνυμα δήλωσαν πως «ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να συγκεντρώσουμε όλους τους συμμετέχοντες για αυτή τη μεγάλη γιορτή που τιμά τον Μπετόβεν. Μια γιορτή που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει και σημείο εκκίνησης για μια νέα περίοδο για τους Δελφούς, ώστε να γίνουν χώρος έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο. Το πνεύμα της Δελφικής Ιδέας ξαναζωντανεύει μέσα από τις τέχνες. Έπεται συνέχεια!». Βλέπουμε την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στην πλατεία του χωριού, όπου στήθηκε γιγαντοθόνη και όλοι οι κάτοικοι είδαν με προβολή, ανάμεσά τους, να μιλά με συγκίνηση για την επιστροφή των Δελφών. Την ενεργοποίησή τους που είναι προφανές ότι θα έχει συνέχεια.

  • Ο θρυλικός μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής συνομιλεί με μέλη της ορχήστρας του στους Δελφούς, στην προετοιμασία για τη συναυλία με την 7η του Μπετόβεν Πηγή: iefimerida.gr
  • H κ. Σάσα Βάλτς δίνει οδηγίες στους χορευτές
  • Η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στις πρόβες
  • Ένας χορευτής πριν την επίσημη προβολή

Στο βίντεο άκουσα φωνές να μιλούν γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα, βραζιλιάνικα, τούρκικα, να μιλούν σε γλώσσες που δεν αναγνώρισα, είδα σώματα να πάλλονται χορεύοντας ή ερμηνεύοντας την 7η του Μπετόβεν με τον Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει (δυστυχώς, δεν μιλάει στο βίντεο): μια υπερβατική εμπειρία.

Η χορογράφος Σάσα Βαλτς, με το μεγάλο ψάθινο καπέλο της κάτω από τον ήλιο, καθοδηγεί τους χορευτές. «Ουσιαστικά, ο Μπετόβεν φωνάζει για το όνειρο ενός διαφορετικού κόσμου και για αυτό τον θεωρώ οραματιστή τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή». Χαρακτηρίζει αυτό που έγινε στους Δελφούς ως ένα νέο κοινό τελετουργικό μεταξύ μουσικής και χορού.

Η συναυλία των Δελφών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Ημέρας Beethoven» 9 πόλεις – 9 συναυλίες – 9 Συμφωνίες και ήταν μία συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Unitel -διεθνής διανομέας τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής- και της ZDF -Κρατική Γερμανική Τηλεόραση-, σε συνεργασία με τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του Eλληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι και ήταν μία πρωτοβουλία του World Human Forum. Οι διοργανωτές ευχαριστούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την έμπρακτη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος για την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών.

Το βίντεο της ιστορικής συναυλίας στους Δελφούς είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής.