«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Εφημερίδα “Αχαρναϊκά νέα”,
7 Οκτωβρίου 2010
Της Αθηνάς Περράκη
«Προσωπικά ονειρεύομαι την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής που βρίσκεται το αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών, με μακροπρόθεσμο στόχο, όταν αυτό αποκαλυφθεί πλήρως, να δεσπόζει στην περιοχή. Και είμαι πολύ αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου μας, αφού τόσο άμεσα και τόσο θεαματικά συγκροτήθηκε κίνηση πολιτών για την ανάδειξη του θεάτρου. Αυτή η κίνηση, μαζί με το ΔΙΑΖΩΜΑ, υπογραμμίστε το αυτό που σας λέω, θα είναι ο καταλύτης για την καλή πορεία των έργων.Με αυτά τα λόγια κλείνει τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος, αναφορικά με το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών.
Αφορμή για τη συνέντευξη μας έδωσε η πρόσφατη ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ», στην πόλη μας, από την συμπολίτισσά μας Δικηγόρο κα. Μαρία Μίχα, που έχει ως στόχο την ανάδειξη του θεάτρου, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Αξίζει να πούμε εδώ ότι, ο κ. Μπένος, αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια αυτή, και την συμπεριέλαβε στους στόχους του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Να κάνουμε μια μικρή παρουσίαση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», (πότε ιδρύθηκε, γιατί -ήρθε να καλύψει μήπως κάποιο κενό-, από ποιους, στόχος, ποιοι συμμετέχουν, πηγές εσόδων);
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο στο οποίο ήδη συμμετέχουν ως μέλη 510 προσωπικότητες του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου της πατρίδας μας, άνθρωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες.
Τα λειτουργικά του έξοδα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις συνδρομές των μελών του και από μικρές χορηγίες.
Κύριος σκοπός του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» είναι η συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων, αμφιθεάτρων), καθώς και στη διάδοση των αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι η σε βάθος επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης της χώρας μας.
Παραλλήλως, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προσπαθεί να συνεργαστεί με τις οικονομικές δυνάμεις της χώρας και τους απλούς πολίτες για την ανάδειξη των σπουδαίων αυτών μνημείων. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για το κάθε θέατρο ξεχωριστά θα ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος συμβολικά ονομάζεται «ηλεκτρονικός κουμπαράς» όπου θα υποδέχεται με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και θα αξιοποιεί με χρηστή διαχείριση τις χορηγίες και τις δωρεές για τα αρχαία θέατρα.
Με πολύ απλά λόγια, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι μια κίνηση ανιδιοτελούς αγάπης και μεγάλου ενδιαφέροντος για τα 140 αρχαία θέατρα της πατρίδας μας. Σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθεί να υποκαταστήσει ή να υποσκελίσει το κράτος. Χείρα βοήθειας και συνεργασίας τείνει, αφού τα όρια του κράτους είναι πεπερασμένα, ενώ τα όρια της ψυχής και των οραμάτων είναι διαρκή και αέναα.
Με ποιους συνεργάζεστε προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι σας;
Κυρίως με το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το σύνολο της αρχαιολογικής επιστημονικής κοινότητας, καθώς και τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες της χώρας.
Υπάρχει ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους φορείς (Κυβέρνηση, Υπουργείο Πολιτισμού, Τοπική Αυτοδιοίκηση) αλλά και τον απλό κόσμο;
Η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υποδειγματική, η συμμετοχή της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είναι ενθουσιώδης, μα πάνω απ΄ όλα μας κινητοποιεί ο τρόπος που οι απλοί πολίτες αγκάλιασαν την προσπάθεια μας.
Έχει επιτευχθεί κάποιο έργο έως σήμερα;
Προχωράει θεαματικά η καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση όλων των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, οι εκδόσεις και, κυρίως, η εναλλακτική χρηματοδότηση των αρχαίων θεάτρων από την κοινωνία των πολιτών (αυτοδιοίκηση, χορηγοί, πολίτες). ΄Ηδη, προγραμματίζονται εργασίες (ερευνητικές, ανασκαφικές, αναστηλωτικές κ.λ.π) σε περισσότερα από 15 αρχαία θέατρα μέσα στο 2011.
Ανοίγετε κουμπαράδες για τα αρχαία θέατρα, όπως αναφέρατε και πιο πάνω. Τι είναι αυτοί, πως λειτουργούν και σε τι αποσκοπούν;
Ως κουμπαράδες ονομάζουμε συμβολικά τους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για το κάθε αρχαίο θέατρο ξεχωριστά, στο οποίο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις έναρξης εργασιών για την ανάδειξή του. Στον κουμπαρά του κάθε θεάτρου μπορεί να δηλώσει παρών ο κάθε πολίτης της χώρας μέσα από τη δράση «ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ», που είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα μας (www.diazoma.gr). ‘Όπως οι Έλληνες έφτιαξαν χιλιάδες εκκλησιές μέσα από τα παγκάρια τους, έτσι και το ΔΙΑΖΩΜΑ φιλοδοξεί να γίνει το παγκάρι των αρχαίων θεάτρων.
Να μιλήσουμε τώρα και για το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Πως έγινε και ασχοληθήκατε με αυτό;
Στο επιστημονικό σκέλος έγινε επίσκεψη στο θέατρο με την παρουσία της αρχαιολόγου κας Μαρίας Πλάτωνος, των τοπικών αρχών και πολιτών της περιοχής. Στο οικονομικό σκέλος (άνοιγμα του κουμπαρά) εμφανίστηκε ένα πρωινό, μέσω τηλεφώνου, η καλή νεράιδα του θεάτρου η δικηγόρος κα Μαρία Μίχα, η οποία διαμαρτυρήθηκε , επειδή δεν είχε κουμπαρά το θέατρο των Αχαρνών. Με την προτροπή της και τις πρωτοβουλίες της ο κουμπαράς του θεάτρου Αχαρνών είναι ένα πραγματικό υπόδειγμα αγάπης και συμμετοχής των πολιτών για το θέατρό τους.
Ποιες κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα από εσάς για την ανάδειξή του, αφού από την πολιτεία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, απ΄ όσα γνωρίζουμε;
Είμαστε σε στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και με τον τοπικό δήμο, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια (απαλλοτριώσεις και πεζοδρόμηση της παρακείμενη οδού, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του μνημείου. Προσωπικά ονειρεύομαι την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής με μακροπρόθεσμο στόχο, το αρχαίο θέατρο, όταν αποκαλυφθεί πλήρως, να δεσπόζει στην περιοχή. ΄Εχουμε, άλλωστε, το ωραίο προηγούμενο της Λάρισας, όπου με αγώνες που ξεκίνησαν από πολίτες της περιοχής και τη γενναιόδωρη απαλλοτρίωση ολόκληρης πολυκατοικίας από τη Μελίνα, τώρα το αρχαίο θέατρο δεσπόζει στην καρδιά της πόλης.
Είστε αισιόδοξος για την πορεία των έργων που είναι απαραίτητα να γίνουν προκειμένου να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών;
Ναι, είμαι πολύ αισιόδοξος, αφού τόσο άμεσα και τόσο θεαματικά συγκροτήθηκε κίνηση πολιτών για την ανάδειξη του θεάτρου. Αυτή η κίνηση, μαζί με το ΔΙΑΖΩΜΑ, υπογραμμίστε το αυτό που σας λέω, θα είναι ο καταλύτης για την καλή πορεία των έργων.