Γρήγορη μετάβαση

Λάρισα: «Ανάσα» στο Αρχαίο Θέατρο – «Προσεχώς κατεδαφίζεται» στο τετράγωνο Βενιζέλου-Παπαναστασίου-Απόλλωνος-Ύδρας

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: www.formedia.gr

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτισμάτων στο οικοδομικό τετράγωνο 867Γ, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, καθώς από το «Πράσινο Ταμείο» εκδόθηκε η οριστική και τελική απόφαση για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών.

της Μαρίας Μίχου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατεδαφίσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, με την έναρξη να τοποθετείται χρονικά στο νέο έτος, ενώ η αρχή αναμένεται να γίνει από τα κτίρια που είναι κενά αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου – Παπαναστασίου – Απόλλωνος – Ύδρας και αποτελείται από 13 ιδιοκτησίες (12 οι ιδιοκτήτες).

Με την εξέλιξη αυτή, το Αρχαίο Θέατρο αναμένεται να «ανασάνει», καθώς θα αφαιρεθεί ένα σημαντικό μέρος παλιών κτιρίων της πόλης που «κόβουν» τη θέαση του εμβληματικού μνημείου από την Κεντρική πλατεία -και θα λάβει το χαρακτήρα του σημαντικότερου τοπόσημου στο κέντρο της Λάρισας. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή δόθηκε το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για ποσό 1,86 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος, ενώ ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των μαρμάρινων εδωλίων στο κοίλο τμήμα του μνημείου -εξελίξεις που αποτυπώνουν πως οι φορείς δείχνουν να συντονίζονται πιο αρμονικά στην επίτευξη του στόχου, που είναι η λειτουργία του θεάτρου μέχρι τα τέλη του 2023.

Σαράντα χρόνια, περίπου, από τότε που το Σχέδιο Πόλης δέσμευε το συγκεκριμένο ακίνητο και άλλους χώρους, πέριξ του θεάτρου, έρχεται η ώρα της υλοποίησης, με τις διαδικασίες που δρομολόγησε από το 2015 η δημοτική αρχή. Ο Δήμος Λαρισαίων, με συντελεσθείσα την απαλλοτρίωση, καθώς τα χρήματα είναι παρακατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, μπορεί, πλέον, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει την σταδιακή κατεδάφιση των κτισμάτων σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Προς ολοκλήρωση

«Είναι αναμφίβολα μια εξέλιξη ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την πόλη. Υλοποιούμε μια μεγάλη παρέμβαση για τη Λάρισα και το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Το Σχέδιο Πόλης από τη δεκαετία του ’80, προέβλεπε την απαλλοτρίωση του ΟΤ 867 Γ. Σήμερα σαράντα χρόνια μετά, καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη διαδικασία που δρομολογήθηκε το 2015, με την χρηματοδότηση τότε από το Πράσινο Ταμείο όλου του ποσού της απαλλοτρίωσης», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Λαρισαίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η περίπτωση του ΟΤ 867Γ είναι ίσως η μοναδική περίπτωση, σε όλη τη χώρα, απαλλοτρίωσης ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση αυτής της δύσκολης προσπάθειας. Ολους τους προέδρους και τις διοικήσεις του “Πράσινου Ταμείου” από το 2015 μέχρι σήμερα για την στενή και αποτελεσματική συνεργασία, τους πρώην αντιδημάρχους Πολεοδομίας Δημήτρη Μαβίδη, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία και Ντίνο Διαμάντο, ο οποίος την συνέχισε ολοκληρώνοντας την με επιτυχία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου μας, με την δουλειά των οποίων, ξεπεράσαμε προβλήματα, αντιμετωπίσαμε τα γραφειοκρατικά ζητήματα και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες των ακινήτων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Δήμο και τη δημοτική αρχή», κατέληξε ο κ.Καλογιάννης.

Η απόφαση

Σύμφωνα με τον Δήμο Λαρισαίων, το «Πράσινο Ταμείο», (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) έλαβε την οριστική και τελική απόφαση για τις απαλλοτριώσεις σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τις κατεδαφίσεις και την εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με το ποσό της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο να ανέρχεται στο ποσό των 4,9 εκατ. ευρώ -για την απαλλοτρίωση αυτή δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι υπόχρεοι περίοικοι του οικοδομικού τετραγώνου.

Όπως σημειώνεται από την πλευρά της δημοτικής αρχής, «για να φτάσουμε στην τελευταία απόφαση χρειάστηκε πολύ δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και ειδικότερα από τη Διεύθυνσης Πολεοδομίας, σε συνεργασία με τα στελέχη του Πράσινου Ταμείου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για τέτοιους είδους διαδικασίες απαιτείται «βαριά» και σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία. Κομβικής σημασίας ήταν επίσης οι συζητήσει και οι επαφές με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που είχε αναλάβει ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και νυν Βιώσιμης Κινητικότητας και Έξυπνων Συστημάτων Ντίνος Διαμάντος αφού σημειώνεται πως για όλες τις ιδιοκτησίες επιτεύχθηκε εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ του υπόχρεου Δήμου και των δικαιούχων. Σημαντική επίσης ήταν και η συμβολή του πρώην αντιδημάρχου και νυν αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Μαβίδη, στην πρώτη φάση της προσπάθειας».

Ιστορικό

Η απαλλοτρίωση του δεσμευμένου από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο/1986 και επανεπιβολή με το ΓΠΣ/2009 οικοδομικού τετραγώνου 867Γ ΚΧ μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας αποτέλεσε μία κορυφαία επιλογή προτεραιότητας από το Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και τη Δημοτική αρχή. Μετά από αίτημα που κατατέθηκε με την υπ. αρ. 99.2/2015 απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου με Πρόεδρο τον κο Γ. Πατρίκιο, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2015», με σκοπό την απαλλοτρίωση του Κ.Χ. (κοινόχρηστου χώρου) 867Γ μεταξύ των οδών Βενιζέλου – Παπαναστασίου – Απόλλωνος – Ύδρας. Με την υπ΄ αρ. 3583/10-9-2019 (ΑΔΑ ΨΤ7Π7ΛΡ-Ι5Μ) απόφαση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κυρώθηκε η 2/2019 πράξη αναλογισμού αποζημίωσης ρυμοτομούμενων οικοπέδων για τη διάνοιξη τμήματος του ΚΧ 867Γ στη συνοικία «Άγιος Αχίλλειος». Επίσης με την υπ΄ αρ. 189394/7-8-2020 (ΑΔΑ ΩΦ5Ψ7ΛΡ-Α97) απόφαση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κυρώθηκε η 3/2020 πράξη (συμπληρωματική της 2/2019 πράξης) αναλογισμού αποζημίωσης ρυμοτομούμενων οικοπέδων για τη διάνοιξη του λοιπού τμήματος του ΚΧ 867Γ. Τις δυο Πράξεις αναλογισμού συνέταξε η Δ/νση Πολεοδομίας / Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών η αρτιότητα σύνταξης των οποίων έτυχε θερμών συγχαρητηρίων από την Τεχνική υπηρεσία του ΠΤ. Τα στελέχη της Πολεοδομίας του Δήμου διαχειρίστηκαν και την όλη προβλεπόμενη εκ της νομοθεσίας διαδικασία (κοινοποιήσεων, ενστάσεων, προσφυγών κλπ) μέχρι να καταστούν εγκεκριμένες. Συνολικά 13 ιδιοκτησίες (ΚΑΕΚ) με 12 ιδιοκτήτες (στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολλοί συνιδιοκτήτες) συμπεριλαμβάνονται στον κοινόχρηστο χώρο προς αποζημίωση. Για κάθε ιδιοκτησία επιτεύχθηκε εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ του υπόχρεου Δήμου και των δικαιούχων για την καταβολή της αποζημίωσης.

Στην τελική ευθεία

Με την υπ. αρ. 251.10/2022 ΑΔΑ:9ΜΔ746Ψ844-Ι18 απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου με Πρόεδρο τον Ευστάθιο Σταθόπουλο αποφασίστηκε να ορισθεί ο Δήμος Λάρισας οριστικός δικαιούχος του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2015» που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 5509/2015 Υ.Α. για την χρηματοδότηση της απόκτησης του Κ.Χ. 867Γ για το συνολικό ποσό των 4.849.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο). Αποφασίστηκε, επίσης, να δοθεί εντολή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο λειτουργεί δυνάμει της από 31.12.2015 Σύμβασης, ως χειριστής και μεσεγγυούχος του υπ’ αριθμ 33410001/06 δεσμευμένου λογαριασμού, να εκταμιεύσει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτησία υπό τις προϋποθέσεις κατάθεσης Δικαστικής Απόφασης Αναγνώρισης Δικαιούχων και απόδειξης εξόφλησης από αυτούς των εξόδων της Δικαστικής Αναγνώρισης Δικαιούχων. «Συνδετικός κρίκος» στην εξέλιξη του ζητήματος ήταν η αρμόδια υπάλληλος του ΠΤ κα Πόπη Φουσκοκολάκη, η οποία αναγνώρισε ότι η υπόθεση του ΚΧ867Γ ήταν ίσως η πιο περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση απαλλοτρίωσης που αντιμετώπισε ποτέ.