«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Πηγή:typos-i.gr
Το i-Thea βρίσκεται στην εκκίνηση με την προσδοκία ενός βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού. Συνδέεται δε με το έργο της πολιτιστικής διαδρομής στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου.
Το i-Thea (ακρωνύμιο) αντιστοιχεί στο έργο με τον ολοκληρωμένο τίτλο «Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: Η διαδρομή των αρχαίων θεάτρων και χώρων ως επώνυμος προορισμός» του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020». Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 520.000 ευρώ. Τα 300.000 ευρώ αφορούν τους εταίρους από ελληνικής πλευράς, και τα υπόλοιπα τους εταίρους από αλβανικής πλευράς. Οι εταίροι του έργου είναι η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ (ως επικεφαλής εταίρος) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τη μία, και η Περιφέρεια Αργυροκάστρου και η αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία «Περιφερειακό Κέντρο Ανάπτυξης και Συνεργασίας» με έδρα τα Τίρανα, από την άλλη.
Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων έγινε σήμερα το πρωί σε αίθουσα στη «Φρόντζου Πολιτεία». «Το έργο είναι εμπνευσμένο από διάφορες ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τα μνημεία και πώς αυτά μπορούν να αγκαλιαστούν από τις τοπικές κοινωνίες» τόνισε η Γεωργία Κιτσάκη, στέλεχος της «Αναπτυξιακής Ηπείρου».
Βασική αποστολή της «Αναπτυξιακής Ηπείρου» θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα και η σύνδεσή της με άλλους πολιτιστικούς ή τουριστικούς χώρους, με απώτερο στόχο τη δημιουργία τουριστικών «πακέτων» τα οποία θα δοθούν έτοιμα σε tour operators του εξωτερικού και της Ελλάδας. Σημαντικό κομμάτι της όλης υπόθεσης, όπως εξήγησε ο Αριστοτέλης Σταγκίκας, στέλεχος επίσης της «Αναπτυξιακής Ηπείρου», θα είναι η ενδυνάμωση της διακυβέρνησης της πολιτιστικής διαδρομής, η δημιουργία δηλαδή μιας δομής διαχείρισης του πολιτιστικού προορισμού με μια ολιστική προσέγγιση, όπως και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δη το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, από την πλευρά του, έχει αναλάβει το εκπαιδευτικό κομμάτι του έργου και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Άγγελο Παπαγεωργίου, θα διοργανωθούν τέσσερα «σχολεία» θεωρίας και πρακτικής στα αρχαία θέατρα, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές, με τα συμπεράσματα να παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Επίσης, μία από τις δράσεις θα είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων για τα αρχαία θέατρα Γιτάνων και Αμβρακίας, ενώ θα γίνουν και συνέδρια.