Γρήγορη μετάβαση

Η Ήπειρος “ενώνει” τα Αρχαία Θέατρα και δημιουργεί νέο τουριστικό προϊόν

Η “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου” είναι το νέο προϊόν βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής που την διαφοροποιεί από τις άλλες.

“Παντρεύει” με δεξιοτεχνία τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου με το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματα της και την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

Τα σημεία ανάπτυξης της διαδρομής δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή όχι μόνο με το χθες και με την σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου αλλά και με το σήμερα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, του τρόπου ζωής των κατοίκων και των εθίμων και αποδεικνύουν την ικανότητα στήριξης του πολιτισμού στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Σε μία χώρα που οι συνεργασίες δεν είναι και το δυνατό μας σημείο η Περιφερεια Ηπειρου και το “Διάζωμα” του Σταύρου Μπένου το διαψεύδουν και δίνουν στην περιοχή μία νέα αναπτυξιακή προοπτική.
Δουλεύουν με πάθος, φέρνουν στον προσκήνιο τον ανεκμετάλλευτο θησαυρό της χώρας και δημιουργούν στην Ηπειρο ένα νέο προϊόν υψηλής ποιότητας βασισμένο στις αρχές του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού. Ενός προϊόντος που ξεδιπλώνεται μέσα από μια συμφωνία συνεργειών με πυρήνα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

archaia

Aν η απόλαυση του ταξιδιού εξαρτάται και από την αυθεντικότητα της εμπειρίας, τότε στην Ήπειρο είστε στον σωστό προορισμό. Και η “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα” στην περιοχή των Απειρωτάν (Ηπειρωτών σύμφωνα με την δωρική διάλεκτο) είναι η καλύτερη αφορμή για να μυηθείτε στα μονοπάτια πολιτισμού της περιοχής.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη την χώρα, με επίκεντρο τα μνημεία και περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες, 5 αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων), 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χλμ. διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.

Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην Ήπειρο γίνεται πράξη ένα από τα κύρια συμπεράσματα της παγκόσμιας διάσκεψης το 2015 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και της UNESCO για τον τουρισμό και τον πολιτισμό ότι “ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό προώθησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεδομένου ότι αυτή η κληρονομιά αποτελεί θεμελιώδες πλεονέκτημα για τη διατήρηση του τουρισμού”.

Στην Ήπειρο κατάλαβαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί θεμελιώδες πλεονέκτημα για τη διατήρηση του τουρισμού και προχώρησαν στην δράση.

Ενώνοντας τα σημεία θέατρο με θέατρο, η Ήπειρος μας ξανασυστήνεται με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, ενώνοντας την καινοτομία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Ποιά είναι η διαδρομή

Πορεία σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνων).
Στην περιήγηση περιλαμβάνονται και σημαντικές αρχαίες πόλεις και περιοχές που άκμασαν και άφησαν τα σημάδια τους στον Ηπειρωτικό χώρο (Νικόπολη, Κασσώπη, Αχέροντας, Γίτανα, Δωδώνη, Αμβρακία κ.α.).
Και όλα αυτά μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο άλλοτε άγριο, άλλοτε ήρεμο. Διαδρομές μέσα σε σπάνιους οικότοπους, όπως ο Αμβρακικός, την κοιλάδα του Αχέροντα, την Σαγιάδα, τον Εθνικό Δρυμός Βίκου- Αώου, σε πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακούς οικισμούς και γεύσεις από την τοπική γαστρονομία (κρασί, εδέσματα, πίτες, γλυκά κ.α.).

Ένα πλήρες βιωματικό περιηγητικό πακέτο που σίγουρα θα προσελκύσει ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν τις μυστικές γωνιές της χώρας μας, που έμειναν ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό, όπως η Ήπειρος.

Σήμερα με μία μεγάλη γιορτή η πόλη των Ιωαννίνων θα υποδεχτεί επίσημα την “Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου”.

Η εκδήλωση είναι η κορύφωση ενός πλούσιου τριημέρου επισκέψεων και δράσεων με προσκεκλημένους ανθρώπους της παγκόσμιας και εγχώριας τουριστικής οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, δημοσιογράφους, bloggers, tour operators από την Ελλάδα και το εξωτερικό και οικοδεσπότες τους πολίτες της Περιφέρειας Ηπείρου, στο οποίο παραβρέθηκε και το tourismtoday.

Η “Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου”, είναι μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ήπειρος 2014-2020”, η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη των Επιμελητηρίων.

Σημαντικό ρόλο στο να γίνει πράξη η “Πολιτιστική Διαδρομή” έπαιξε η στενή συνεργασία με το Σωματείο “Διάζωμα” του Σταύρου Μπένου, όπως προαναφέραμε.
Το “Διάζωμα” στάθηκε αρωγός της Περιφέρειας Ηπείρου στο σχεδιασμό και την οικοδόμηση του σπουδαίου αυτού προγράμματος, που μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως “πιλότος” και για άλλες Περιφέρειες της χώρας. Έχει συμβάλει, στην υλοποίηση του προγράμματος έχοντας συγκεντρώσει με τη συνδρομή των Εταιρικών του Μελών το ποσό των 600.000 ευρώ για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών.

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Η Ήπειρος “ενώνει” τα Αρχαία Θέατρα και δημιουργεί νέο τουριστικό προϊόν – tourismtoday