Γρήγορη μετάβαση

Η διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας οδού μοχλός για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας – H Γνώμη

Πηγή: Η Γνώμη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ: Η VIA EGNATIA, ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Κλιμάκιο του Σωματείου Διάζωμα, με επικεφαλής του Πρόεδρό του Σταύρο Μπένο, βρέθηκε στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη μαζί με μελετητές και στελέχη του Διαζώματος. Σκοπός της επίσκεψης εργασίας ήταν η παρακολούθηση της προόδου της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης της πολιτιστικής διαδρομής της Via Egnatia και η παρουσίαση των νέων μελετών που συνέταξαν οι μελετητές του Διαζώματος. Στην Καβάλα το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τους Εφόρους των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών Κωστή Σιμιτσή και Κώστα Αντωνιάδη, στους οποίους αναπτύχθηκε η μελέτη για την ψηφιακή απεικόνιση της διαδρομής και των μνημείων. Οι αρχαιολόγοι των Εφοριών ενημέρωσαν για την πρόοδο του δικού τους αντικειμένου στην υλοποίηση του προγράμματος.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί τουριστικό προορισμό για τις χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, κ.λπ.). Ωστόσο η επισκεψιμότητα αυτή αποτυπώνεται με πολύ χαμηλό ποσοστό σε πανελλήνιο επίπεδο (σ.σ. μόλις το 2%). «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Περιφέρεια μας, είναι η γεωγραφική της θέση. Ήταν και παραμένει «πέρασμα», αλλά θέλουμε να την αναδείξουμε και ως τουριστικό προορισμό. Στην προσπάθεια αυτή, θα χρησιμοποιήσουμε ως «εργαλείο» τη διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας οδού, για να συνδέσουμε τόπους και μνημεία. Αρωγός στην προσπάθεια είναι ο Οργανισμός «Διάζωμα», με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, αναφέρθηκε στην απήχηση που είχε στην Ευρώπη και στην Αμερική η νέα προσέγγιση των μνημείων με βάση ολοκληρωμένα προγράμματα του Διαζώματος και η συμβολή τους στην ανάδειξη του τουρισμού και της σύνδεσής τους με την τοπική οικονομία. «Αυτό που γίνεται εδώ, σήμερα, είναι ένας «ύμνος» στις συνέργειες» τόνισε ο κ. Μπένος. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι πρωτοπόρα με τη διαδρομή Via Egnatia. Εμείς, από την πλευρά μας, στηρίζουμε τα στελέχη της Περιφέρειας, παρέχοντας την τεχνογνωσία μας και συμβάλλοντας στη αντιμετώπιση της γραφειοκρατική διαδικασίας, ‘όταν ανακύπτουν ζητήματα, τα οποία ένας Οργανισμός όπως το «Διάζωμα», έχει την ευελιξία να επιλύσει πιο σύντομα. «Εμείς δεν πηγαίνουμε κάπου αυτόκλητοι, αλλά όταν μας καλέσουν», συμπλήρωσε ο Στ. Μπένος. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Την βελτίωση των υποδομών, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνοδομής, τη σύνδεση με την τοπική επιχειρηματικότητα και την ίδρυση φορέα διακυβέρνησης και διαχείρισης διαδρομής.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κωστής Σιμιτσής, αφού αναφέρθηκε στο Γιάννη Λασκαράκη, ως εμπνευστή της ιδέας της πολιτιστικής διαδρομής, τόνισε ότι: «Με την προσπάθεια αυτή δίνουμε το στίγμα μας. Έχουμε ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, για να πετύχουμε την ανάπτυξη». Το βράδυ στην Κομοτηνή η παρουσίαση των μελετών επαναλήφθηκε ενώπιον του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη , των δημάρχων Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας και αντιπροσώπου του Δημάρχου Καβάλας. Το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των κ.κ. Μέτιου και Σιμιτσή με τον Σταύρο Μπένο και τον Γιάννη Λασκαράκη, στην οποία πήραν μέρος και τα στελέχη της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας και ο διευθυντής ανάπτυξης Παντελής Δελίδης. Θέμα της συζήτησης ήταν οι υποδομές, η ιστοσελίδα της διαδρομής, το μάρκετιγκ, τα κείμενα και ο φορέας διοίκησης της διαδρομής, που εκτιμήθηκε ‘ότι θα πρέπει να είναι μια ανώνυμη εταιρεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Στην Κομοτηνή επισκέφθηκαν το μουσείο Καραθεοδωρή όπως και άλλα μουσεία για να ενταχθούν στα σημεία ενδιαφέροντος της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού. Το απόγευμα ο Σταύρος Μπένος και τα στελέχη του Διαζώματος επισκέφθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, το Ιστορικό μουσείο της πόλης και ξεναγήθηκαν σε αυτό από τον πρόεδρο του μουσείου Νίκο Πινάτζη, ο οποίος είναι και μέλος του Διαζώματος. Εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης και την οργάνωση του μουσείου, στοιχεία τα οποία συνηγορούν για την ένταξή του στα σημεία ενδιαφέροντος της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας.

  • Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες δημοσίευμα στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Η διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας οδού μοχλός για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας – H Γνώμη