Γρήγορη μετάβαση

Ενημέρωση και προτάσεις σε εκδήλωση στην Καλαμάτα: Η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας μοχλός ανάπτυξης

eleftheria online.gr

Με την ενημερωτική εκδήλωση “Ο πολιτισμός ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μεσσηνία – Στρατηγική για τον πολιτισμό” ολοκλήρωσε τις δράσεις του για τη φετινή χρονιά το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Η εκδήλωση έγινε χθες Παρασκευή στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort” στην Καλαμάτα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού. Σκοπό είχε να παρουσιάσει στους φορείς και τα ιδρύματα της περιοχής την υφιστάμενη κατάσταση του πολιτισμού στο νομό. Μάλιστα, μέσα από σχετική συζήτηση οι διοργανωτές επεδίωξαν την ανάδειξη τυχόν προβλημάτων και ζητημάτων, αλλά και τη διατύπωση προτάσεων για το μέλλον, με στόχο ο πολιτισμός να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και συζήτησαν με το κοινό οι εξής (με τη σειρά που μίλησαν): Ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Ο ρόλος των Ιδρυμάτων στην αναπτυξιακή πορεία της Μεσσηνίας”. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα, με θέμα “Τέχνη – Καλλιτεχνική εκπαίδευση – Περιφερειακή ανάπτυξη. Η ενίσχυση του πολιτισμικού και αναπτυξιακού ρόλου του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην Περιφέρεια”. Η αρχαιολόγος, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, με θέμα “Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι Μεσσηνίας. Η ολοκλήρωση των επεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης κατά τα έτη 2011-2018 και οι νέοι στόχοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων”. Ο επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, με θέμα “Το παράδειγμα της Αρχαίας Μεσσήνης”, και ο πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος, με θέμα “Η αξία και η μαγεία των συνεργειών”.

Σήμερα Σάββατο ακολουθούν κλειστές συναντήσεις εργασίας μεταξύ προσκεκλημένων φορέων και ιδρυμάτων, προκειμένου να καταγραφούν οι υφιστάμενες προκλήσεις και ανάγκες σχετικά με την ανάπτυξη της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Παράλληλα, θα προσδιοριστούν και θα ιεραρχηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, με σκοπό να αναπτυχθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την πολιτιστική ανάπτυξη στη Μεσσηνία.

Ν.Κ.

1672dae72bd7a0d4d4934041b1ba2628_L

Mπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της κ. Κολυβάρη στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Ενημέρωση και προτάσεις σε εκδήλωση στην Καλαμάτα: Η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας μοχλός ανάπτυξης – eleftheriaonline