Γρήγορη μετάβαση

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχαία Εγνατία οδό, με «άμαξα πολυτελείας»

Πηγή: Η γνώμη

Τα σπουδαία μνημεία της Θράκης αποκάλυψε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος στη διάλεξη που διοργάνωσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η σταδιακή ένταξη πολλών μνημείων της Θράκης στο πρόγραμμα Πολιτιστική Διαδρομή «VIA EGNATIA» θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τα σπουδαία μνημεία της Θράκης αποκάλυψε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος «ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας» στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου ως τη την Πλωτινόπολη του Έβρου, στη διάρκεια διάλεξής του που διοργάνωσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , ανοίγοντας ένα νέο κύκλο ομιλιών στη συνεργασία τους για το έτος 2018, με τίτλο: «Λεωφόροι Ανάπτυξης & Πολιτισμού».

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος τόνισε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των τριών διαλέξεων όπου κορυφαίοι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν το πανόραμα των μνημείων που βρίσκονται κατά μήκος τριών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας: της Εγνατίας Οδού, της Ολυμπίας Οδού και της Νέας Οδού. Οι κ.κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Ροζίνα Κολώνια, τέως Έφορος Αρχαιοτήτων θα φωτίσουν τα μνημεία όλων των περιόδων που περιβάλλουν τους αυτοκινητοδρόμους, ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους.

« Στόχος του φετινού κύκλου ομιλιών είναι να τονίσουμε τη συμβολή των αυτοκινητοδρόμων στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, αλλά και τη σύνδεση των μνημείων με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Μπένος ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας του Μεγάρου Μουσικής.  Στη πρώτη αυτή εκδήλωση, συνέχισε, θα ταξιδεύσουμε  στην αρχαία Εγνατία οδό και  θα γνωρίσουμε  τα μνημεία της Θράκης, τους σταθμούς και τις πόλεις από τις οποίες διέρχεται».

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Περιφέρειας ΑΜΘ – «Διαζώματος»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο πρόσωπα που συνέβαλλαν στον σχεδιασμό και στην ένταξη στο ΕΣΠΑ της χωρικής επένδυσης της Πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού. Στο Γιάννη Λασκαράκη, που είχε την ιδέα και σχεδίασε την διαδρομή, ως έναν τουριστικό προορισμό που συνδέει τα μνημεία όλων των πολιτισμών που υπάρχουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και στον «απόντα» αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη που υιοθέτησε την ιδέα και την ενέταξε στο ΕΣΠΑ με ένα πολύ σημαντικό ποσόν των 70 εκατομμυρίων περίπου.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό πλούτο της Περιφέρειας, στους μύθους και στα ιστορικά πρόσωπα που την χαρακτηρίζουν. Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Γιώργου Παυλίδη στην υλοποίηση του σχεδίου, αλλά και στην σημασία της συνεργασίας με το «Διάζωμα» , η οποία θεσμοθετήθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια.
Οι περιγραφές του διακεκριμένου αρχαιολόγου Διαμαντή Τριαντάφυλλου

Ο κ. Διαμαντής  Τριαντάφυλλος παρουσίασε με επιστημονική επάρκεια και γλαφυρότητα τα μνημεία και τους χώρους που συναντά ο ταξιδιώτης σε μικρές ή μεγαλύτερες αποστάσεις από την Εγνατία οδό και βρίσκονται στις πεδινές περιοχές Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, στην παράκτια ζώνη των θρακικών παραλίων και στους ορεινούς τόπους της Ροδόπης. Παρουσίασε  νεολιθικούς οικισμούς, θρακικές ακροπόλεις, μεγαλιθικούς τάφους και βραχογραφίες. Ταξίδεψε του ακροατές στις ελληνικές πόλεις των παραλίων, στους μακεδονικούς τάφους της ενδοχώρας, στις ρωμαϊκές και βυζαντινές πόλεις πάνω στον άξονα της Εγνατίας. Τους ανέβασε  σε φρούρια ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, σε ιερά του Ήρωα Ιππέα και του Μίθρα και στα μοναστήρια του Παπικίου Όρους. Έδειξε βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς, μουσουλμανικά μνημεία και κτήρια παραδοσιακών οικισμών της Θράκης. Το ταξίδι θα ολοκληρώθηκε ί με την επίσκεψη στον ταφικό τύμβο των αμαξών και των αλόγων , στη Δοξιπάρας.  Η σταδιακή ένταξη πολλών από τα μνημεία αυτά στο πρόγραμμα Πολιτιστική Διαδρομή «VIA EGNATIA» θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

Ο Διαμαντής  Τριαντάφυλλος διενήργησε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Πιο σημαντικές θεωρούνται οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, στα φρούρια της παρανέστιας περιοχής, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας και σε ταφικούς τύμβους των περιοχών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου. Η τελευταία του ανασκαφή έγινε στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, στον τύμβο των αμαξών και των αλόγων.

Πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τις πρώην Νομαρχίες της Θράκης για την προβολή των μνημείων της αρχαίας Θράκης με διαλέξεις και εκθέσεις φωτογραφιών και εκμαγείων, που οργανώθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκθέσεις, ανακοινώσεις, άρθρα και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες και αρχαιολογικά περιοδικά. Υπήρξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού σε δυο διεθνείς συνδιασκέψεις της UNESCO, στην Καμπούλ και στο Παρίσι, για την προστασία των μνημείων του Αφγανιστάν. Είναι μέλος επιστημονικών φορέων εγνωσμένου κύρους (Διεθνής Επιτροπή Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνής Ακαδημία των Μεδίκων της Φλωρεντίας, Ινστιτούτο Θρακολογίας της Βουλγαρίας κ.ά.).

Μουσικό δρώμενο με τον Θανάση Γκαϊφύλλια

Μουσικό δρώμενο, ένα μουσικό οδοιπορικό στην ανθρωπογεωγραφία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με οδηγό τον Θανάση Γκαϊφύλλια που παρέα με τον φλαουτοσαξοφωνίστα Τάσο Καπζάλα από την Κομοτηνή, περιδιαβαίνουν τους πέντε νομούς της περιφέρεια για να συναντήσουν φίλους, που ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, θα καταθέσουν την αγάπη τους για την ποίηση και τη μουσική.

Το ταξίδι ξεκίνησε από το Σουφλί του Έβρου που είναι η γενέτειρα του Θανάση ο οποίος  τραγούδησε «Το πατρικό μου σπίτι» σε ποίηση του Θανάση Τζούλη.
Ταξιδεύοντας δυτικά θα πέρασαν στον νομό Ροδόπης και  ο  Χαλήλ Μουσταφά τραγούδησε την «Τζεμιλέ». Ένα ποίημα του Νίκου Καρύδη μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Στη συνέχεια μαζί με τον Θανάση τραγούδησαν «Το τραγούδι της τιμής» (NamusBelasi) του CemKaraca. στα Τούρκικα ο Χαλήλ Μουσταφά και ο  Θανάσης Γκαϊφίλιας την Ελληνική μετάφραση που έκανε ο ίδιος. Πιο δυτικά, ταξίδευσαν δίπλα στις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας  και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας αφηγήθηκε τραγουδιστά την «Ιστορία του Διομήδη».

Στην Ξάνθη έφθασαν με την συνοδεία του μουσικού  Γιώργου Φραντζολά, ο οποίος  τραγούδησε  «Το φάντασμα του Πλάτωνα»  και στη συνέχεια το τραγούδι του «Ωκεανός» μαζί  με τη Λία Τζιαμπάζη. Κι έτσι το τραγούδι θα γίνει γέφυρα για να περάσουμε στο νομό Δράμας. Η Λία Τζιαμπάζη από τη Δράμα τραγούδησε  την «Όμορφη ζωή» του Θοδωρή Ξυδιά και τον «Γλάρο» των Σακελλάριου-Χατζιδάκι. Μετά τη Δράμα το κοινό θα «κατηφόρισε» προς τη θάλασσα για να φτάσει στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού που ήταν  η Καβάλα. Εκεί θα «συνάντησαν»  τα αδέρφια Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη που τραγούδησαν δύο δικά τους τραγούδια. Το «Κάθε πρωί», βασισμένο στην ποίηση και την προσωπικότητα του Μίλτου Σαχτούρη και «Τα άφταστα».
Στο τέλος όλοι μαζί θα τραγούδησαν  τις «Ματιές» που έγραψε ο καβαλιώτης ποιητής Πάνος Καρανίκας και μελοποίησε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και έκλεισαν με την «Κομοτηνή»
Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).