Γρήγορη μετάβαση

Ειδική εκδήλωση για τη Σαντορίνη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Εφημερίδα Kαθημερινή

Εκδήλωση με επίκεντρο την Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε χθες στο μουσείο της Ακρόπολης, με κύριο θέμα φέτος: «Σαντορίνη, η επόμενη μέρα: προκλήσεις, σκέψεις, στόχοι».

Στην εκδήλωση έκανε χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος τόνισε ότι «η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study για μπορέσει να έχει ποιοτικό τουρισμό με βιώσιμη διαχείριση» ανάφερε χαρακτηριστικά, ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, όχι κούφια λόγια».

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Σαντορίνη ενώ βασισμένος στη βιωμένη εμπειρία καθόρισε και τους στόχους για την «επόμενη» μέρα του νησιού μας, οι οποίοι συνοψίζονται στους παρακάτω:

– Συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπίας σε σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν και βλάπτουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

– Αναβάθμιση του ρόλου, της συμμετοχής και της συνεργασίας των επαγγελματικών φορέων του νησιού.

– Επαναπροσδιορισμός και αναβάθμιση με την συνεργασία των τοπικών επιχειρηματιών της ενδοχώρας και των παράλιων οικισμών.

– Στοχευμένη προβολή των νησιών μας με στόχο την αναδιάρθρωση του κοινού των επισκεπτών ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που επιλέγουν την Σαντορίνη για το γεωφυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την οινογαστρονομία της.

– Συνεχής βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία νέων, πάντα στην κλίμακα του τόπου καθώς και η υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης προκειμένου να μειωθεί η διαρκώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα τροχοφόρα.

– Τέλος ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα της διαχείρησης των επισκεπτών της Σαντορίνης με την Μπέττυ Χατζηνικολάου (νομικός, εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού και πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ) να εστιάζει στο φαινόμενο του υπερτουρισμού. Το γεγονός αυτό, όπως επεσήμανε, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη διαχείριση του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων ταυτόχρονα με τον αναπροσδιορισμό της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη, διαμορφώνοντας ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα.

03santorinh10-thumb-large

Mπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Ειδική εκδήλωση για τη Σαντορίνη στο Μουσείο της Ακρόπολης – kathimerini.gr

Η ομιλία του Δημάρχου Σαντορίνης

Σαντορίνη, η επόμενη μέρα: Προκλήσεις, σκέψεις, στόχοι – santorini.press