Γρήγορη μετάβαση

Εγκαινιάστηκε η έκθεση “Αενάως” αφιερωμένη στο έργο του Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη

Πηγή: www.messinialive.gr

Η Καλαμάτα σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματα εκείνα που θα την μετατρέψουν σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη», τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», που ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και την Αρχαία Μεσσήνη.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στον Καθηγητή Αρχαιολογίας και Αντιπρόεδρο του Σωματείου, Πέτρο Θέμελη. Στο φουαγιέ του Μεγάρου, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Αενάως» αφιερωμένη στο ταξίδι του καθηγητή στις ανασκαφές και αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης.

Για Θέμελη: “Κατάφερε η Αρχαία Μεσσήνη να μην ανήκει μόνο στη Μεσσηνία αλλά στην παγκόσμια κοινότητα”
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, αφού καλωσόρισε τα μέλη του Σωματείου στην πόλη, αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι «δείχνει την προσπάθεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Μέσα από το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, θα ζήσουμε κι εμείς αυτό το υπέροχο ταξίδι του κ. Θέμελη. Θα δούμε τις δεκαετίες. Πώς εξελίχθηκε αυτή η προσπάθεια, πώς κατάφερε η Αρχαία Μεσσήνη να μην ανήκει μόνο στη Μεσσηνία αλλά στην παγκόσμια κοινότητα».

Η έκθεση συντέθηκε σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήρι της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ» του Δήμου Καλαμάτας και του Διευθυντή του Τομέα Εικαστικών, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ενώ η πρώτη βραδιά έκλεισε με χορευτικό δρώμενο το μικρό χορευτικό σύνολο της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας σε χορογραφία της Πηνελόπης Μωρούτ, που επιμελήθηκε η Καλλιτεχνική Διευθύντριά του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα .

Για Μπένο: “Βοήθησε την Καλαμάτα να πάει ένα βήμα μπροστά-Έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη μας”
Το Σάββατο, κύρια ημέρα του Συνεδρίου, στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στο έργο του κ. Θέμελη και στο πρόσωπο του Προέδρου του Διαζώματος, Σταύρου Μπένου «που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη μας, τον άνθρωπο που σε πολύ δύσκολες στιγμές με κρίσιμες αποφάσεις βοήθησε την Καλαμάτα να πάει ένα βήμα μπροστά. Να εξέλθει από τη νοοτροπία της μικρής επαρχιακής πόλης, και να εισέλθει στη σύγχρονη εποχή». Αναφερόμενος στο μέλλον του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Βασιλόπουλος είπε:

«Εμείς, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και με δεδομένο ότι η πόλη είναι έτοιμη να κάνει το άλμα, προσπαθούμε να τη βγάλουμε από τα σύνορα της χώρας μας. Να την κάνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Όπλο μας σε αυτή την προσπάθεια, ο σωστός σχεδιασμός, αλλά κυρίως το υπερπρόγραμμα, η ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Έξυπνων και Κλιματικά Ουδέτερων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030. Μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σε τι περιβάλλον θέλουμε να ζήσουμε εμείς, τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές τις επόμενες δεκαετίες».

Συναυλία στην Αρχαία Μεσσήνη από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
Το απόγευμα του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, δόθηκε συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας προς τιμήν του Πέτρου Θέμελη με δύο πρωτότυπα έργα του Γιώργου Κουρουπού και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη.