«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
Ο Δήμος Καβάλας, αναφέρει δελτίο Τύπου, αρωγός σε κάθε σοβαρή προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της περιοχής και την τουριστική αξιοποίηση τους, συμμετέχει στο έργο Via Egnatia, που διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός FuoriVia, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας. Ο οργανισμός FuoriVia (πρώην Laboratorio Francigena) επικεντρώνει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στην περιδιάβαση ιστορικών πολιτιστικών διαδρομών στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο και αποτελεί συνέχεια του εργαστηρίου ανάλυσης τοπίου του καθηγητή Virginio Bettini υπό την υποστήριξη του πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας. Από το 2000 έως το 2014, μία ομάδα 50 περίπου φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών και ερασιτεχνών, περπάτησαν σε διάφορες ιστορικές πολιτιστικές διαδρομές, όπως Camino de Santiago (2000-2006), Via Francigena (2007-2012), Via Appia (2013-2014).
Από το 2015 έως σήμερα υλοποιούν το έργο Via Egnatia, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Κύριος στόχος του έργου, είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Εγνατίας οδού μέσω της διατήρησης, αξιοποίησης και επανεξέτασης της ιστορικής πολιτιστικής διαδρομής, υιοθετώντας μία συμμετοχική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, μία διεπιστημονική ομάδα 45 ατόμων, προερχόμενη από τους κλάδους του αστικού σχεδιασμού, της οικολογίας, της αρχιτεκτονικής τοπίου, του τουρισμού, της γεωγραφίας, της αστικής κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της ιστορίας και της αρχαιολογίας, περπατούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου πάνω στην αρχαία Εγνατία καλύπτοντας, κάθε χρόνο, ένα τμήμα της διαδρομής από το Δυρράχιο μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Το 2015 περπάτησαν από το Δυρράχιο μέχρι το Μοναστήρι (Μπίτολα), το 2016 από το Μοναστήρι μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2017 συνεχίζουν από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα, το 2018 από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το 2019 από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Δήμος Καβάλας είχε δύο προκαταρκτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του οργανισμού FuoriVia. Αντικείμενο τους ήταν, η αξιολόγηση του έργου Via Egnatia με στόχο την εκτίμηση των ωφελειών που μπορεί να αποφέρει για την περιοχή η συμμετοχή σε αυτό και ο προσδιορισμός του βαθμού εμπλοκής του Δήμου. Σε συνέχεια των συναντήσεων, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στο έργο και ορίστηκε συντονίστρια για το Δήμο Καβάλας η Ευφροσύνη Μπόσκου, στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε τον περασμένο Μάιο στη Βενετία σε δύο εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, η Ευφροσύνη Μπόσκου, ιστορικός εθνολόγος και διπλωματούχος στο σχεδιασμό, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού, συμμετείχε με ανακοίνωσή της με τίτλο: «Towards a Sustainable Planning of Via Egnatia Cultural Route: From Local to the Transnational” στη θεματική “Planning Via Egnatia: the regeneration of a cultural route” στο διεθνές συνέδριο “Via Egnatia and Historical Cultural Routes: Bridges between Europe and the Mediterranean”.
Η Ε. Μπόσκου ανέφερε στην ανακοίνωσή της την ανάγκη προσέγγισης του σχεδιασμού της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας κι ενώ η διαδικασία του σχεδιασμού μπορεί να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, αυτό του Δήμου Καβάλας, η μετάβαση του σχεδιασμού στο διεθνές επίπεδο και η διασύνδεση του τοπικού με το διεθνές, που διάγουν μία ισχυρή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση, μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα πιο αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση της πολιτιστική διαδρομής της Εγνατίας οδού.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την επιτυχία του βιώσιμου σχεδιασμού και της ανάπτυξης της εν λόγω πολιτιστικής διαδρομής, το γεγονός ότι αυτό αποτελεί έναν από τους αντικειμενικούς στόχους τόσο του Δήμου Καβάλας, όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και άλλων χωρών (Ιταλία, Τουρκία). «Άλλωστε, ο κατάλληλος σχεδιασμός και η ανάπτυξη της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού, αναμένεται να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή του Δήμου Καβάλας, να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, να οδηγήσει στην πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη σεβόμενη την πολυπρόσωπη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, να αναδείξει τη σημασία της κληρονομιάς της περιοχής και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που ανήκει πια στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Επιπλέον, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στην έκθεση: «Back and Forth – Camino de Santiago, Via Francigena, Via Egnatia» με τρία πάνελ για το τουριστικό προφίλ του Δήμου Καβάλας, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την αρχαία Εγνατία οδό. Την έκθεση επιμελήθηκε η έφορος πινακοθηκών του Δήμου Καβάλας, Ευφροσύνη Μπόσκου.
Η φετινή περιπατητική εξερεύνηση της ομάδας των Ιταλών άρχισε στις 19 Αυγούστου 2017 από τη Θεσσαλονίκη και διανύοντας συνολικά 132 χιλιόμετρα, με ενδιάμεσους σταθμούς: Λαγυνά, Λαγκαδίκια, Νέα Απολλωνία, Ρεντίνα, Ασπροβάλτα, Νέα Αμφίπολις, Παλαιοκώμη, Ροδολίβος, Κορμίστα, αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της 28ης Αυγούστου 2017 στις Κρηνίδες. Την 29η Αυγούστου, οι Ιταλοί περιπατητές θα διανύσουν τη διαδρομή από τους Φιλίππους μέχρι το λιμάνι της Καβάλας, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους του Δήμου Καβάλας και άλλων φορέων.
Ο Δήμος Καβάλας έχει, εδώ και αρκετό καιρό, προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υποδεχτεί και να συμμετέχει στην περιπατητική διερεύνηση. Οι Ιταλοί περιπατητές πρόκειται να φιλοξενηθούν για τρεις ημέρες στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ενώ στις 30 Αυγούστου 2017 θα έχουν επίσημη συνάντηση με τις αρχές και τα στελέχη του Δήμου Καβάλας.
Διαβάστε το δημοσίευμα και στον παρακάτω σύνδεσμο:
Δήμος Καβάλας: Αρωγός στην ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας οδού – k-tipos.gr