Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Πλατιάνας: Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα!

Σχετικά Θέατρα

Πηγή:protinews 

«Πράσινο φως» για την αναστήλωση του αρχαίου Αίπυ μέσω του προγράμματος Leader

Πραγματικότητα γίνεται το όνειρο για την αναστήλωση και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στην Πλατιάνα, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από την ΑΝ.ΟΛ. για την έγκριση της πρότασης που υποβλήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηλεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα  Leader.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη , μετά και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από εκπροσώπους συλλόγων και τοπικούς φορείς, ενώ συγχρόνως  ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση ανάλογων αρχαιολογικών έργων  μέσω  του προγράμματος Leader!

Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί αφοράτην αναστήλωση της σκηνής του αρχαίου θεάτρου στο Αίπυ που χρονολογείται στο 245 π.Χ., ενώ το συνολικό κόστος  που προβλέπεται στη μελέτη για την ανάδειξη του εντυπωσιακού μνημείου ανέρχεται σε 700.000 ευρώ.

Για τα υπόλοιπα χρήματα , σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει εκ νέου υποβολή φακέλου  προς το εν λόγω πρόγραμμα, προκειμένου  να εξασφαλιστεί έγκαιρα η χρηματοδότηση για την αναστήλωση του κοίλου (καθίσματα)  του αρχαίου   θεάτρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο φάκελος υποβλήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς την ΑΝΟΛ στα τέλη του Αυγούστου, ενώ για τη σύνταξή του συνεχείς ήταν οι προσπάθειες του πολιτιστικού συλλόγου Μακίστου, που μέσω του μηχανικού κ. Γιώργου Αδαμόπουλου κατάφερε να έχει το πολύ σημαντικό  αυτό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη μνεία εξάλλου  στην προσπάθεια του Π.Σ. Μακίστου για  την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, έκανε και ο πρόεδρος του Διαζώματος κ. Στ. Μπένος στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε τους προηγούμενους μήνες στην Αττική, ενώ η αξιοποίηση του μνημείου αναμένεται να αποτελέσει  την απαρχή για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής που θα καταλήγει στο Αίπυ, Νέδα και Επικούριο.

Αναγκαία επίσης κρίνεται η μέριμνα από τους εμπλεκόμενους φορείς (περιφέρεια, δήμοι κλπ.)  για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα, όσον αφορά την πρόσβαση στο αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας.

Κώστας Αντωνόπουλοςprotinews.gr

aipy_2