Γρήγορη μετάβαση

Ανοίγει για το κοινό το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: efsyn.gr

Για πρώτη φορά ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό την Παρασκευή το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα κατά την αρχαιότητα, το οποίο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Με απόφαση του Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο που ξεκινάει από τα ριζά του λόφου του Φρουρίου στο κέντρο της πόλης-αποτελώντας πλέον το σήμα κατατεθέν της- θα είναι από την επισκέψιμο καθημερινά 10:00 – 13:00 με ελεύθερη είσοδο.

Η έφορος Στ. Σδρόλια δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι έπειτα από πολλές φάσεις επισκευών, αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα «διάλειμμα» των εργασιών μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη φάση, και γι αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας αποφάσισε να επιτρέψει τη μερική επισκεψιμότητα του χώρου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο της ορχήστρας και της σκηνής όπου ο χώρος έχει καθαριστεί, προκειμένου να είναι σε άμεση επαφή με το θέατρο.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν το κοίλο του θεάτρου, όπου και τα εδώλια, καθώς η επόμενη φάση εργασιών αφορά ακριβώς στη στερέωση και αποκατάσταση των εδωλίων και του κοίλου γενικότερα.

Σύμφωνα με την η κ. Σδρόλια, τα κτίρια της σκηνής που είναι διατηρημένα σε σημαντικό ύψος έχουν μία μοναδικότητα, όπως επίσης μοναδική είναι και η θέση του θεάτρου που βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης σε κεντρικό σημείο.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα, που μαζί με το επιθέατρο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περί τους 12.000 θεατές.

Αξίζει να σημειωθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν πάρα πολλές επιγραφές σχεδόν σε όλα τα εδώλια, τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην ιστορία τα πόλης με σχετική μελέτη για το θέμα να είναι υπό

Επίσης, έχουν βρεθεί και αγάλματα και λοιπά ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Η εφορεία έχει ως στόχο η φάση αυτή να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μέσα στην επόμενη τετραετία το θέατρο -η συστηματική προσπάθεια σταδιακής αποκάλυψης του οποίου ξεκίνησε το 1977- να είναι πλήρως επισκέψιμο.