Γρήγορη μετάβαση

9 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση του κέντρου της Άρτας

Πηγή: Δήμος Άρτας

Χρήστος Τσιρογιάννης: «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις για την πόλη μας».

Μία μεγάλη χρηματοδότηση και ένα σημαντικό βήμα για την ανάπλαση της πόλης της Άρτας, πέτυχε ο Δήμος Αρταίων. Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ιστορικό κέντρο της Άρτας χρηματοδοτείται με 9 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές διεκδικήσεις του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη.

Η χρηματοδότηση αυτή, συνεπάγεται πώς ένα ακόμη μεγάλο έργο αρχίζει και παίρνει «σάρκα και οστά». Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 9.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά την πρόταση που είχε καταθέσει αυτόνομα ο Δήμος, με στόχο την γενναία ανάπλαση μεγάλου μέρους του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τα 9 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με τα 2 εκ. ευρώ και το 1,5 εκ. ευρώ τα οποία βρίσκονται σε στάδιο δημοπράτησης, άρα συνολικά 12,5 εκ. ευρώ, πρόκειται να διατεθούν για την ανάπλαση του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης μας, με τις εξής δομικές παρεμβάσεις:

  1. Αντικατάσταση του πεζοδρομημένων οδών με πλακόστρωση σε έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτονόητα, η νέα πλακόστρωση δεν θα αφορά μόνο την οδό Σκουφά αλλά και κάθετους δρόμους.
  2. Τοποθέτηση νέων φωτιστικών τύπου led, σε όλο το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης μας, για την ενίσχυση της ποιότητας του ηλεκτροφωτισμού, την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
  3. Κατασκευή σιντριβανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε να είναι έντονο το υγρό στοιχείο και να «υπενθυμίζει» την γειτνίαση της πόλης με τον Άραχθο ποταμό.
  4. Νέες φυτεύσεις πρασίνου και βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, για να ενισχυθεί η καθαριότητα και η περιβαλλοντική εικόνα της πόλης.
  5. Παγκάκια, έργα τέχνης και αστικός εξοπλισμός, για να αναβαθμιστεί η αισθητική του κέντρου.
  6. Υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, έξυπνες διαβάσεις πεζών και κοινόχρηστα ποδήλατα, για να διευκολυνθεί η εμπορική δραστηριότητα και η προσβασιμότητα των πεζών.
  7. Ασύρματο δωρεάν wifi, για να ενισχυθούν οι υποδομές smart city της πόλης.

Σημειώνεται, ότι το ύψος της χρηματοδότησης είναι από τα υψηλότερα όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα. Όπως σημείωσε και χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τσιρογιάννης«Είμαι βαθιά ευγνώμων για την απόφαση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Σκρέκα, τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά, τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, κ. Μπακογιάννη. Οι προσπάθειες μας πιάνουν τόπο. Οι παρεμβάσεις που θα κάνει ο Δήμος, θα πάνε την Άρτα πολύ μπροστά. Το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε. Στηρίζουμε τους εμπόρους μας, δεκάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια των έργων και άλλες τόσες από την εμπορική δραστηριότητα που αναμένουμε να αυξηθεί».