Γρήγορη μετάβαση

39 δράσεις σε αρχαία θέατρα ο απολογισμός του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Σχετικά Θέατρα

Πραγματοποιήθηκε η Δ’ Γενική Συνέλευση του σωματείου στους Δελφούς στις 10-11 Σεπτεμβρίου

Εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάμεσα στις δράσεις οι ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο των Αβδήρων και η συνέχεια με τη στήριξη της ΠΕ Ξάνθης. «Μικρά βήματα που κρατάνε ζωντανό το εγχείρημα», σημειώνει η Α. Γαργάλα

Στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, που φέτος παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο εργασιών και δράσεων, πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Σεπτεμβρίου η Δ’ Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, του φορέα που έχει συσταθεί για την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων θεάτρων σε όλη την Ελλάδα, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων παρουσιάστηκαν συνολικά 39 δράσεις σε αρχαία θέατρα, με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προόδου κατά τη χρονιά που πέρασε, από το καλοκαίρι του 2010 έως το καλοκαίρι του 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι δράσεις στα αρχαία θέατρα του Διονύσου, των Δελφών και της Δήλου, όπου οι εργασίες βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και στηρίχτηκαν και από χρήματα του εξωτερικού.

Η κ. Άσπα Γαργάλα, μέλος και εκπρόσωπος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στην Ξάνθη σημείωσε ότι όσον αφορά στο αρχαίο θέατρο των Αβδήρων οι δράσεις περιλάμβαναν τις ανασκαφικές εργασίες που υλοποιήθηκαν με την προγραμματική σύμβαση των 30.000 ευρώ της π. Νομαρχίας Ξάνθης, καθώς και στο νέο βήμα με την υπό κατάρτιση προγραμματική σύμβαση των 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για το 2011, για την οποία υπάρχει η δέσμευση τόσο του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη, όσο και του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, για να προχωρήσει άμεσα. «Είναι ένα μικρό κομμάτι προφανώς και συνολικά το ΔΙΑΖΩΜΑ επιδίδεται σε πολύ περισσότερες δράσεις σε άλλα σημεία. Ωστόσο, για εμάς, δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας που ανέτρεψε τα σχέδιά μας όσον αφορά την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ακόμα και τα μικρά αυτά βήματα είναι σημαντικά για να κρατάμε ζωντανό τον ενθουσιασμό για το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων, αλλά και την πορεία των εργασιών για την ανάδειξή του», εξηγεί η κ. Γαργάλα, προσθέτοντας ότι: «από τότε που τα 16 στρέμματα απαλλοτριώθηκαν ως αρχαίο θέατρο, το 1950 δεν είχε γίνει τίποτα για 60 χρόνια. Τώρα που ξεκίνησε δε θέλουμε να ‘παγώσει’ ξανά».

Στην ερώτησή μας για το κατά πόσο προβληματίζουν το σωματείο οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί και από υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και επιστημονικούς κύκλους για την αρχαιολογική αξία του θεάτρου των Αβδήρων, η κ. Γαργάλα απαντά: «ο επιστημονικός όρος είναι ότι το θέατρο έχει εντοπιστεί, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί. Σε κάθε περίπτωση εμείς οφείλουμε μία απάντηση, έστω και αν είναι αρνητική. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι».

Στις διαδικασίες της διήμερης συνάντησης των μελών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ έλαβε χώρα και η διαδικασία του προϋπολογισμού και απολογισμού, ο οποίος και εγκρίθηκε παμψηφεί, με την επανεπιβεβαίωση της δέσμευσης των μελών ότι στηρίζουν την πολιτική που έθεσαν από την αρχή για μη αποδοχή κρατικής επιχορήγησης. Στη ΓΣ παραβρέθηκαν 272 μέλη από τα συνολικά 450 οικονομικώς τακτοποιημένα.

Ελένη Διαφωνίδου
[email protected]