Γρήγορη μετάβαση

Μαθητές από τρία σχολεία των Αχαρνών υιοθέτησαν το αρχαίο θέατρο της πόλης

Σχετικά Θέατρα

Ιστότοπος “ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ”
Συντάχθηκε από την κα. Άννα Χοχλάκη
Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2013

Με τη συμβολική υιοθεσία του Αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών από τρία σχολεία του δήμου και την παράλληλη προβολή των εργασιών τους που αφορούν στο αρχαίο θέατρο και στη σημασία που διαδραμάτιζε στην αρχαιότητα, «εορτάστηκαν» τα έκτα γενέθλια από την ανακάλυψή του σε οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος (σήμερα, Αρχαίου Θεάτρου). Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αχαρνών με την κίνηση πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, μαθητές και μαθήτριες από το 9ο γυμνάσιο και τα 8ο και 17ο δημοτικά εξέθεσαν την εμπειρία τους από την γνωριμία με τον αρχαίο πλούτο της γης των Αχαρνών, μίλησαν για τη σημασία του αρχαίου θεάτρου ως θεσμού και ζήτησαν με τον τρόπο που χαρακτηρίζει την ηλικία τους, τη σύντομη αποκάλυψη όλου του θεάτρου, τη συντήρηση και την προβολή του.
Στη λιτή συγχρόνως, όμως, ουσιαστική εκδήλωση που στήθηκε για τα έξι χρόνια από τη στιγμή που το αρχαίο θέατρο βγήκε στην επιφάνεια, τα παιδιά συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς τους και είχαν είχαν δίπλα τους τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον πρόεδρο του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Σταύρο Μπένο,τον Δήμαρχο Σωτήρη Ντούρο,την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος, την πρόεδρο του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ Μαρία Μίχα, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλη Βρεττό, συλλόγους και φορείς της πόλης.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ.Αθηναγόρας υποσχέθηκε στα παιδιά ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σ΄αυτή την τόσο σημαντική δράση τους.
Ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑ Σταύρος Μπένος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ταυτίσει την ζωή και τη δράση του με τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ανά την Ελλάδα αναφέρθηκε στην αξία της κίνησης των 3 σχολείων να υιοθετήσουν το αρχαίο θέατρο. Όπως τόνισε η 1η απαλλοτρίωση έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται, πλέον, να γίνει η 2η, ενώ εντός της επόμενης χρονιάς θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα. “Με τα χρήματα που θα συγκενρωθούν από τον κουμπαρά του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις θα γίνουν οι μελέτες και θα επιχειρηθεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ”,σημείωσε για να καταλήξει “αυτό που γίνεται σήμερα είναι σπουδαίο γιατί συναντιέται η πόλη με την ιστορία της”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος χαρακτήρισε την υιοθεσία από τα τρία σχολεία , μεγάλη στιγμή για τον τόπο.
Ο χαιρετισμός της αρχαιολόγου Μαρίας Πλάτωνος η οποία συνέδεσε το όνομά της με την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών είχε την ανάλογη συναισθηματική βαρύτητα. Συνέστησε στα παιδιά να δουν με τον σωστό τρόπο το εύρημα. “Πρέπει να το αγαπήσετε για να το προβάλλεται” είπε χαρακτηριστικά. Κάνοντας μια σύντομη και περιεκτική αναφορά στο εύρημα και στην αξία του κατά την αρχαιότητα σημείωσε ότι έφθασε η ώρα να κλείσει ο δρόμος (οδός Αρχαίου θεάτρου) γύρω από το θέατρο για να γίνει η έρευνα στο σημείο που θα αποκαλύψει και το υπόλοιπο μέρος.
Καθηλωτική ήταν και η αρχαιολόγος από το ομώνυμο τμήμα του Δήμου Αχαρνών, Ελένη Κασσωτάκη. “Η ανασκαφή είναι έργο των αρχαιοολόγων εσείς μπορείτε να πιέσετε για να επισπεύσετε τη διαδικασία” παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η κ. Κασσωτάκη μίλησε για τις σκέψεις που εκκολάπτονται, αυτή την περίοδο, να υπάρξει μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, όπως ένα ετήσιο φεστιβάλ, με σκοπό να μάθουν τα παιδιά τι εστί αρχαίο θέατρο. “Θα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, να σκηνοθετούν και να αντλούν πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο”. Ένθερμη υποστηρίκτρια του κλεισίματος της οδού Σαλαμίνας (Αρχαίου θεάτρου) επανέλαβε τις θετικές παρενέργειες για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.
Τέλος, η πρόεδρος του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ Μαρία Μίχα, δίχως να κρύβει τη συγκίνησή της, σημείωσε ότι η συμπλήρωση των έξι χρόνων τιμήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία για το ενδιαφέρον που έδειξε αγκαλιάζοντας την προσπάθεια ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη συνδρομή και τη βοήθεια του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ προσφέροντας στον κ. Μπένο το σκίτσο του λαϊκόύ ζωγράφου Χρήστου Τσεβά,για το αρχαίο θέατρο, με προσωπική αφιέρωση .
Η εκδλήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εργασιών των παιδιών, τα οποία συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για το αρχαίο θέατρο και ετοιμάζονται για την επόμενη εκδήλωση στα τέλη Απριλίου, οπότε θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.