Γρήγορη μετάβαση

Τα μνημεία της ΑΜΘ στο επίκεντρο της ζωής των πολιτών

Σχετικά Θέατρα

Να αναδείξει τα μνημεία της περιοχής θέλει το Διάζωμα, με στόχο την αναπτυξιακή αειφορία και την οικονομική βιωσιμότητα

Την ανάγκη πέρα από τις υποδομές να βρεθούν τρόποι ώστε να αναπτυχθούν τρία «δίκτυα αγάπης» για τα μνημεία της ΑΜΘ, τόνισε ο πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος, που συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αναστασία Τσώμου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, η Προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, η Πρόεδρος της ΔΕΚΕΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Διευθυντής της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Καλούδης καθώς και άλλα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και μέλη του Διαζώματος, μεταξύ των οποίων ο κ. Γιάννης Λασκαράκης και η κ. Άρτεμις Τσολάκη.

Ο κ. Μπένος και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν μεταξύ άλλων τα 10 βήματα ώστε η Εγνατία Διαδρομή να γίνει ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν για την περιοχή μας, φέρνοντας τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το κορυφαίο οραματικό σχέδιο της Βόρειας Ελλάδας

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες διεθνοποίησης της διαδρομής της Εγνατίας, που θεωρεί πως έχει σημαντικές δυνατότητες, για αυτό και στη Συνέλευση του Διαζώματος που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή θα κληθούν φορείς και επίσημοι από όλες τις χώρες που εμπλέκονται στην Εγνατία Οδό, από την Ιταλία, την Αλβανία, τα Σκόπια μέχρι και την Τουρκία, όπου κατέληγε ο αρχαίος δρόμος.

Η δημιουργία της διαδρομής αυτής αποτελεί ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα, σημείωσε ο κ. Μπένος, μνημονεύοντας τον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, ως εμπνευστή και υποκινητή του.

«Εμείς στο Διάζωμα θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις δυνάμεις της Περιφέρειας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις, τους παραγωγούς και τους πολίτες, γιατί πρέπει να αναπτύξουμε μια μεγάλη συνέργεια ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις του κορυφαίου οραματικού σχεδίου της Βορείου Ελλάδος, τη Via Egnatia, με όχημα τη νέα Εγνατία» τόνισε.

Όλο αυτό θα γίνει μέσα από την αξιοποίηση τριών «δικτύων αγάπης» όπως τα ονομάζουν στο Διάζωμα, με το πρώτο να είναι το δίκτυο της οικονομίας, με τη δημιουργία ενός συμφώνου ποιότητας, δηλαδή ενός συμφώνου κανόνων η επιβράβευση του οποίου θα είναι το σήμα της Διαδρομής και κίνητρα για να βελτιωθεί η παραγωγική δραστηριότητα. Το δεύτερο δίκτυο είναι αυτό του πολιτισμού, με την αποτύπωση όλου του πολιτιστικού φαινομένου της περιοχής, που θα συνδεθεί με το παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο, ενώ το τρίτο δίκτυο θα είναι ψηφιακό, με τη δημιουργία πλήθους ψηφιακών εφαρμογών ώστε το πλούσιο -περιβαλλοντικό και ιστορικό απόθεμα της ΑΜΘ να φτάσει μέσω των ψηφιακών συσκευών στα πέρατα του κόσμου.

Τα μέλη του Διαζώματος θεωρούν δε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν αρκείται απλά σε έργα υποδομής για τους σπουδαίους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους που έχει η περιοχή, αλλά τις συνδέει με τη ζωή των ανθρώπων, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα, την τουριστική οικονομία, τη γαστρονομία, ακόμα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις φέρνοντας τα μνημεία στο κέντρο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για αυτό άλλωστε και όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπένος η επόμενη γενική συνέλευση του Διαζώματος, από τις 6-10 Σεπτεμβρίου του 2017, θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων από τη Ρώμη ως την Κωνσταντινούπολη, σε περιοχές που έχει αγγίξει η αρχαία Εγνατία Οδός.

Προτάσεις και λύσεις για την αρχαία Εγνατία

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως το Διάζωμα έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τις προτάσεις και τις λύσεις που προσφέρει σε θέματα που η ελληνική γραφειοκρατία υψώνει μεγάλα αναχώματα.Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε να υλοποιηθεί το όραμα και η μεγάλη ιδέα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη στα πλαίσια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, κάτι που προβλέφθηκε από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη κατά τη δημιουργία της ΟΧΕ  Τουρισμού – Πολιτισμού Via Egnatia με τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης να ακολουθούν και να δείχνουν ενδιαφέρον για μια συνολική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού σε όλη τη διαδρομή της.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Παρατηρητής της Θράκης

  • Διαβάστε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση και εδώ.